Večernji list - Hrvatska

Izbornik Anzulović: Odziv u reprezenta­ciju stvar je savjesti i odgoja

Hrvatski košarkaški izbornik Dražen Anzulović uskoro B reprezenta­ciju vodi na turneju u Kinu

- Dražen Brajdić

Čak desetak igrača nije se odazvalo izbornikov­u pozivu za kinesku turneju. Neki su ozlijeđeni, neki strahuju od ozljeda, a nekima se ne da... Zajedno s najbližim suradnicim­a Krstićem, Sesarom i Oreškoviće­m, izbornik košarkaša Dražen Anzulović 10. kolovoza povest će u Kinu B reprezenta­ciju. A nju čine braniči Junaković, Bašić, Kapusta, Marineli, Skokna, Bilinovac, Bošnjak, krila Vučić i Cinac, krilni centri Vuković, Marić i Žganec te centri Čakarun i Špaleta.

Očekujem više NBA igrača

Ako se pitate zašto u tom sastavu nema igrača koje bi bilo logično vidjeti u B selekciji, više je za to razloga. Stoga smo izbornika pitali koliko igrača nije u Svetom Martinu a bili su pozvani. – Njih desetak, no nema problema kada mi se to kaže odmah, ali poludim kada mi se to javi dva dana prije okupljanja. Neki su ozlijeđeni, drugi strahuju od ozljeda a trenutačno su bez kluba, a imam dojam i da se nekima nije dalo. Što se pak tiče igrača iz srebrne europske selekcije U-20, a njih pet bilo bi tu, usuglasio sam se s čelnicima HKS-a da budu izuzeti. Koliko god su bitne pripreme i utakmice, toliko je bitan i odmor poslije velikog natjecanja. Tijekom kineske turneje, Hrvatska će igrati četiri utakmice: – Ovakav sastav će nam omogućiti da vidimo na koga možemo računati u budućnosti. Tom turnejom pokušat ćemo dobiti jasnu sliku o svakom potencijal­nom reprezenta­tivcu. Pri tome ne mislim na onih pet igrača koji su bili angažirani i tijekom lipnja, uoči trećeg kvalifikac­ijskog “prozora”, jer za njih, Žganeca, Marića, Bilinovca, Bošnjaka i Vukovića, već znamo koliko mogu. Nedugo nakon povratka iz Kine (turneja traje od 11. do 19. kolovoza), uslijedit će i okupljanje A selekcije za četvrti kvalifikac­ijski “prozor”, za odlazak na SP. – Okupljanje je planirano za 28. kolovoza, a dva dana kasnije pridružit će nam se i NBA igrači. U prošlom miniciklus­u bila su trojica (Bogdanović, Šarić, Zubac). Očekuje li izbornik ovaj put još nekoga od preostale trojice hrvatskih NBA igrača? – Neću spominjati imena, no ovaj put očekujem četvoricu naših NBA igrača, a nadam se petorici. Od jednoga nemam povratnu informacij­u, a za jednoga imamo informacij­u da ga klub ne pušta. Najvažnije je da svi oni dođu u optimalnom fizičkom stanju jer to će za predstojeć­e dvije utakmice biti presudno. Radujem se što se Simon oporavio od ozljede.

Nije dovoljno samo pomagati

Osim o tim rujanskim utakmicama s Litvom (u Osijeku) i Poljskom (u Gdanjsku), Anzulović mora itekako razmišljat­i i o četiri kvalifikac­ijska dvoboja (u studenome i veljači) u kojima neće moći računati na euroligašk­e i NBA igrače. Je li to ključ njegove misije? – Moja je misija da Hrvatska igra na gornjoj granici svojih mogućnosti, a odlazak na Svjetsko prvenstvo naša je želja. Štoviše, naša je obveza da se maksimalno trudimo i unatoč svim problemima ipak odemo na SP u Kinu. Kako u tome uspjeti bez reprezenta­tivnih veterana kojima vodstvo HKS-a nije sklono? – Za mene nema starih i mladih igrača, već su tu samo oni koji mogu odgovoriti mojim trenerskim zahtjevima. Recimo, od igrača kao što je Hrvoje Perić očekujem da bude spreman za naše akcije već u rujnu, a i kasnije. Puno puta smo se uvjerili, ne samo u košarci, da bez homogene skupine nema ni rezultata. Što je najteže u poslu izbornika? – Ući u svijest igrača, objasniti mu da nije dovoljno reći “ja sam došao pomoći”. Meni ne trebaju takvi, već oni koji su došli nositi reprezenta­ciju svatko u svojoj domeni. Oni su prevelika kvaliteta da bi samo pomagali. Mogu li nogometaši svojim ekstradome­tom na SP-u utjecati na neke košarkaše koji se lome oko igranja za Hrvatsku? – Ne jer je savjest individual­na. Uostalom, odazivanje na poziv u reprezenta­ciju je i pitanje kućnog odgoja. Oni sami moraju shvatiti što to znači igrati za Hrvatsku, zemlju koja im je omogućila da budu to što jesu. Mi u košarci možemo samo gledati svijetle primjere u nogometu, rukometu i vaterpolu i nadati se da će tako biti i u našem sportu.

 ??  ?? Uoči borbi za SP u Kini protiv Litve (14. rujna) i Poljske (17. rujna), naši će odigrati i dvije pripremne utakmice sa Slovencima (5. rujna u Varaždinu i 8. u Celju)
Uoči borbi za SP u Kini protiv Litve (14. rujna) i Poljske (17. rujna), naši će odigrati i dvije pripremne utakmice sa Slovencima (5. rujna u Varaždinu i 8. u Celju)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia