Večernji list - Hrvatska

Razumijem da su Hrvatima usporedbe s nacizmom teške riječi

- Sandra Veljković

U subotu je Pupovac bio u Bačkoj Palanci na komemorati­vnom skupu na kojem je Aleksandar Vučić napao Hrvatsku sandra.veljkovic@vecernji.net “Razumijem svoje sugrađane Hrvate koji su u usporedbam­a današnje Hrvatske s Hitlerovom Njemačkom prepoznali teške riječi, težak teret koji se njima ne bi trebao pripisivat­i zbog historijsk­og stradanja koje su Srbi doživjeli tijekom i poslije Oluje. Zato postoje odgovorni pojedinci koje ni sud ni javnost nisu dosad osudili, kao što postoje i oni koji su odgovorni za stradanje koje su u ratu doživjeli Hrvati. Kolektiviz­acija krivice, osim što je nepravedna, sjeme je zla. I zato smo protiv nje, o kome god da se radi. O Hrvatima ili Srbima”, stoji u jučerašnjo­j izjavi predsjedni­ka Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a te saborskog zastupnika Milorada Pupovca.

Vučić ga uzeo u zaštitu

U subotu se Pupovac, član vladajuće koalicije, nalazio u Bačkoj Palanci na središnjem komemorati­vnom skupu u povodu Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe, uvedenom kao pandan proslavi Oluje, na kojem je predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić napao Hrvatsku kazavši da je “Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”. Politička scena u Hrvatskoj, s lijevog i desnog spektra, vrlo je burno reagirala na Vučićev govor, ali i na nazočnost Pupovca na skupu te na izostanak reakcije. Jučer ga je pak srbijanski predsjedni­k uzeo u zaštitu kazavši kako “moli da se ne vodi hajka i haranga protiv Pupovca jer mi nije pisao niti sugerirao nijednu riječ”. Pupovac je o svemu do jučer poslijepod­ne šutio, a onda je poslao priopćenje koje potpisuje kao predsjedni­k SNV-a. “Reći ću i još nešto za što se nadam da će oni koji me zovu po dužnosti prenijeti onima koji to bez njih neće moći ni čuti ni vidjeti: nadam se da naši sugrađani Hrvati razumiju kako obilježava­nje Oluje bez svijesti o progonstvu više od 200.000 Srba i s proslavama kao što je bila ovogodišnj­a u Glini (mjestu historijsk­og pogroma Srba u mjesnoj crkvi i okolici 1941.), u kojoj se gledao i slušao sramotni i strašni pozdrav “Za dom - spremni!” ne može biti nikako tolerirano”, piše Pupovac.

Ne pristaju biti taoci

Izrazio je nadu da će nakon ovoga iskustva predstavni­ci dviju država uvidjeti da svi razgovori o nestalim, o manjinama, o sukcesiji, o ratnim zločinima, o granici, o izgradnji infrastruk­ture, o suradnji policija u borbi protiv terorizma... neće uroditi rezultatim­a ako ne otpočnu dijalog o tome kako staviti pod kontrolu

Pupovac zove na dijalog o tome kako staviti pod kontrolu sukobe u interpreta­ciji prošlosti

sukobe u interpreta­ciji prošlosti i u komemorati­vnim praksama, a da će njihovi građani ostati taocima tih sukoba. Ocijenio je kako bi se monolozi sjećanja i međusobne optužbe mogli samo pojačavati, a spirala sukoba samo produbljiv­ati i proširivat­i. “Na sve to Srbi iz Hrvatske i njihovi predstavni­ci gledaju sa zebnjom i zabrinutoš­ću jer imamo živo sjećanje na strašne posljedice rata i teške godine izgradnje mira. Osim toga, imamo jednako živo sjećanje u kojem je zapisano stradanje naših sugrađana Hrvata i naših sunarodnja­ka Srba. Zato u nama živi dijaloško sjećanje”, kaže Pupovac te poručuje onima koji cijelu srpsku zajednicu žele pretvoriti u taoca riječi koje nisu izgovorili i djela koja nisu sami počinili da na to nisu niti će pristajati.

 ??  ?? Milorad Pupovac svoje priopćenje potpisuje kao predsjedni­k SNV-a
Milorad Pupovac svoje priopćenje potpisuje kao predsjedni­k SNV-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia