Večernji list - Hrvatska

Zbog Bandićeve fontane živimo pored otvorene kanalizaci­je

Otkad je vodoskoka, stanarima Britanca 8 “vraćaju” se otpadne vode

- Stela Lechpammer

Pri izgradnji fontane napravljen­a je greška, uvjereni su stanari, koji dva i pol mjeseca čekaju GSKG da završe započete popravke Dvorište im je razrovano, smrad koji se širi haustorom je nesnosan, higijenski uvjeti su ispod svake zadovoljav­ajuće razine, uokolo trče štakori, a iz otvorenog okna kanalizaci­je niknuo je – paradajz. Stanari zgrade na Britanskom trgu 8, naime, muku muče s radovima na mreži odvodnje u njihovu haustoru koji su započeli prije tri mjeseca, no još uvijek nisu dovršeni.

Opasne rupe

– Mjesecima živimo doslovno pored otvorene kanalizaci­je, to je strašno. Koliko dugo su te rupe otvorene, dokazuje činjenica da je iz njih niknula rajčica, mogli bismo je komotno ubrati, da nije iz kanalizaci­je – govori Hiam Trad, jedna od stanarki. Ni ona, kao ni njezini susjedi nemaju više živaca za čekanje, a zbog cijelog kaosa prozivaju Gradsko stambeno-komunalno gospodarst­vo (GSKG) koje upravlja zgradom i odabranog izvođača radova. Stanari kažu kako su problemi počeli u proljeće prošle godine, baš u vrijeme kada je završena izgradnja nove fontane na Britanskom trgu. Od tada im se, tvrde, redovito zaštopava kanalizaci­ja te se otpadne vode “vraćaju” zbog čega su već nekoliko puta morali zvati tim za hitne intervenci­je. – Zgrada jest stara, no prije nam se to nije događalo, pa pretpostav­ljamo da je učinjena greška prilikom radova na fontani zbog čega su naše cijevi oštećene – objašnjava Trad te ističe kako je prije tri mjeseca s GSKG-om napokon dogovoreno da se krene s popravcima kako bi odvodnja normalno funkcionir­ala. Radnici su tad stigli, ali tu je sve stalo. – Otvorili su rupe u dvorištu zgrade te na ulazu u hodnik. I to su tako ostavili. Tu i tamo dođe netko nešto pogledati, nešto napraviti, ali konačni kraj radova se ne nazire – govori Hiam Trad te dodaje kako je iskopana zemlja ostavljena u haustoru zbog čega ga ne mogu ni zatvoriti, a rupe su samo pokrivene daskama, što je jako opasno. Ona je, kaže, već nekoliko puta skoro pala, a majka joj je umalo iščašila zglob hodajući preko klimavih dasaka. – Predstavni­k stanara rekao mi je da smo platili 20 tisuća kuna iz pričuve za zamjenu revizionog okna, no kako ja za sada vidim, nije napravljen­o ništa te to traje, traje i traje. Ne znam zašto to još jednostavn­o nisu promijenil­i, no kako sam čula, navodno izvođač radova koji je odabran u dogovoru s GSKG-om nije dobro odradio posao, pa sad mora sve ispočetka – prepričava stanarka koja na Britancu živi već 40 godina, no nikada nije imala ovakve poteškoće. Problem je, dodaje, i što su većina stanara u zgradi s ukupno sedam stanova studenti u najmu, samo su ona i još jedan susjed “starosjedi­oci”. Zato se nema tko boriti za njihova prava. U pomoć su stoga pozvali HNS-ova gradskog zastupnika i predsjedni­ka zagrebačko­g HNS-a Tomislava Stojaka.

Dvorište iz srednjeg vijeka

– To dvorište izgleda kao iz srednjeg vijeka, nedopustiv­o je da ljudi u današnje vrijeme tako žive. Ja sam kontaktira­o Vodoopskrb­u i odvodnju iz koje su mi rekli kako znaju za problem, no sanacija revizionog okna zgrade nije u njihovoj nadležnost­i, a na ostalim cijevima mogu raditi tek kad se završi ovaj posao – ističe Stojak te dodaje kako je najveći problem u tome što smatra da ni završetak radova neće biti od pomoći. – Ako su problemi počeli s gradnjom fontane, onda je uzrok vjerojatno malo složeniji od jednog šahta. No očito se svi boje reći da je učinjeno nešto krivo u jednom tako velikom gradskom projektu – kaže Stojak te dodaje kako, unatoč tome, rupe treba što prije zatvoriti. Iz GSKG-a su nam pak javili da su oni sa svojim dijelom posla gotovi te da će firma Petrovod, koja je izvođač radova, sa sanacijom dvorišta konačno krenuti u ponedjelja­k. Kažu da je za sve ostale kvarove vezane uz kanalizaci­ju zadužena isključivo Vodoopskrb­a i odvodnja.

Problemi su počeli kad je vodoskok izgrađen, a intenzivir­ali se nedavno Iz Odvodnje kažu da ne mogu do glavnih cijevi dok upravitelj ne “riješi” šaht

 ??  ??
 ??  ?? Ukras na Britancu Fontana se nalazi usred kružnog toka ne sjevernoj strani trga
Ukras na Britancu Fontana se nalazi usred kružnog toka ne sjevernoj strani trga
 ?? FILIP KOS/PIXSELL ?? Radovi na fontani trajali su 10 mjeseci (lijevo); dvorište u kojem su uočeni problemi (gore)
FILIP KOS/PIXSELL Radovi na fontani trajali su 10 mjeseci (lijevo); dvorište u kojem su uočeni problemi (gore)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia