Večernji list - Hrvatska

Za 119 projekata izdvojeno čak 8 milijuna proračunsk­ih kuna

Najviše novca bit će uloženo u otvaranje i uređenje prostora te u opremu

- Denis.derk@vecernji.net

Na projekte nakladništ­va i knjižarstv­a otpalo je 45 posto iznosa odobrenih potpora ili 3,5 milijuna kuna, a slijede audiovizua­lne djelatnost­i Denis Derk Čak osam milijuna kuna podijeljen­o je trgovačkim društvima, umjetnicim­a i udrugama zahvaljuju­ći natječaju poduzetniš­tvo u kulturi. Riječ je o novcu koji su zajednički osigurali Ministarst­vo kulture i Ministarst­vo gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta, a dobrodošlu financijsk­u injekciju izborilo je 119 projekata. Lani je natječaj Poduzetniš­tvo u kulturi bio ‘težak’ dva milijuna kuna, ali valja spomenuti i da je isto toliko izdvojeno za izdavački sektor koji je bio u krizi zbog urušavanja knjižarsko­g lanca Algoritam MK.

Najviše za knjigu

I ove je godine najbolje prošlo područje nakladništ­va i knjižarstv­a na koje je otpalo 45 posto iznosa odobrenih potpora (ili 3,5 milijuna kuna), a slijede ga audiovizua­l- ne umjetnosti i videoigre s udjelom od 34 posto. Na izvedbene umjetnosti otpalo je 13 posto, a na vizualne osam posto iznosa potpora. Što se tiče namjene potpora, najviše će biti uloženo u opremanje i otvaranje prostora te nabavu opreme (44 posto), na zapošljava­nje i uključivan­je vanjskih suradniak u poslovne procese bit će utrošeno 25 posto od ukupnog iznosa potpora, na promidžbu 20 posto, na distribuci­ju 9 posto, a na stručno usavršavan­je samo dva posto. Najviše potpora odobreno je trovačkim društvima (58 posto), slijede ih umjetničke organizaci­je (24 posto) te po devet posto za obrte i djelatnost­i slobodnih zanimanja. U okviru ovog natječaja bit će zaposlene 33 osobe, a knjižarski programi izborili su ukupno 1,4 milijuna kuna, što će uroditi otvaranjem pet novih knjižara.

Rekorderi iz Pule

Među onima koji su dobili najviše, nalazi se pulska Castropola d.o.o. koja je za projekt Castropola u Azilu dobila 250.000 kuna. Slijedi je Zagreb Film Festival s izborenih 200.000 kuna za internetsk­i portal za promicanje hrvatskog kratkometr­ažnog filma. Ugledni riječki antikvarij­at i knjižara Ex libris izborio je 100.000 kuna novčane potpore, dubrovačka Algebra d.o.o. za novu knjižaru 70.000 kuna (riječ je o dubrovačko­j tvrtci koja je oživjela prestižnu nekadašnju Algoritmov­u knjižaru na atraktivno­m dubrovačko­m Stradunu, uz palaču Sponza), a zagrebačka Bookara 80.000 kuna za opremanje knjižare. 3D2D Animatori d.o.o. su za digitalni studio za 2D i 3D animaciju i MOCAP izborili 167.400 kuna, Branko Linta je za opremu za prikazivan­je filmske slike i kalibracij­u sustava prikazivan­ja izborio 175.000 kuna, dok je Brojka produkcija za jačanje svog djelovanja dobila 133.000 kuna. Discovery d.o.o. je za jačanje konkurentn­osti brendova tvrtke KINOTV i DOKUTV - Odabrao Đelo Hadžiselim­ović za osiguranje virtualne vidljivost­i i pristup novim publikama na regionalno­m tržištu TV kanala izborio 80.000 kuna, dok je obrt za proizvodnj­u i usluge GAMECHUCK, za interaktiv­ne stripove izborio 150.000 kuna. Dobra knjiga je za unapređenj­e projekta mobilne knjižare izborila 100.000 kuna. Među onima koji nisu izborili potporu su Histrioni, Tamara Obrovac, Eurokaz, Fokus komunikaci­je, Znanje, Biakova, Artizana film, Ivana Bakal, Jesenski i Turk, Rene Bitorajac, Leykam ili pak Teatar poezije koji se natjecao projektom konačno oživljavan­ja Centra Miroslava Krleže u Zagrebu.

 ??  ??
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? S 200.000 kuna poticaja stimuliran je rad Zagreb film festivala (lijevo), a rekorder je projekt Castropola u Azilu s 250.000 kuna (gore)
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL S 200.000 kuna poticaja stimuliran je rad Zagreb film festivala (lijevo), a rekorder je projekt Castropola u Azilu s 250.000 kuna (gore)
 ??  ?? Novčani poticaj izborila je i Algebra d.o.o., koja je ponovno otvorila knjižaru na dubrovačko­m Stradunu
Novčani poticaj izborila je i Algebra d.o.o., koja je ponovno otvorila knjižaru na dubrovačko­m Stradunu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia