Večernji list - Hrvatska

Bošnjak: Žao mi je što Pijetraja i Hrgovića pomiriti nisam uspio

Stegovni postupak protiv Filipa Hrgovića naslućuje i kraj snova o olimpijsko­m zlatu

- Dražen Brajdić ZAGREB

Pokretanje­m stegovnog postupka protiv Hrgovića, loši odnosi između HBS-a i našeg najboljeg boksača otišli su na višu razinu U nedavnom razgovoru, Filip Hrgović kazao je da je Savezu poslao upit o tome da li oni na njega računaju kao na olimpijsko­g kandidata za Tokio ili ne. Umjesto odgovora, Hrga je dobio stegovnu prijavu pa nam se čini da može početi polako brisati svoj san o zlatnoj olimpijsko­j medalji. Jer, njegov loš odnos sa Savezom stigao je na razinu s koje, često, nema povratka. Osim ako, nekim čudom, Stegovni sud ne amnestira brončanog teškaša s posljednih olimpijski­h igara, ako mu oprosti sve ono za što ga terete dužnosnici Saveza u svojoj prijavi.

Ogorčeni tata Hrgović

S obzirom da do njega nismo mogli doći, jer je još u Miamiju, za reakciju smo nazvali Filipova oca Peru koji je bio prilično žestok: - Njihov je cilj bio diskvalifi­cirati Filipa za OI u Tokiju jer oni imaju svojih kandidata prije svega izbornik Pijetraj. Nisu oni njemu ništa davali što nisu morali već su samo distribuir­ali sredstva po kriterijim­a. Govore oni da su Filipu uvijek davali moralnu podršku, no nije mi jasno kako netko nemoralan može bilo kome dati moralnu podršku. On je samo komentirao ono što je dogovorio s njima, a oni to nisu ispošitval­i nakon čega su se skrivali iza branitelja. Ne traži Filip pola plaće od Leonarda već da institucij­e odluče o sredstvima za trenera koji ga priprema za Olimpijske igre. No, oko nastupa profića na olimpijski­m igrama još nije sve posve jasno o čemu nam je pričao glavni tajnik HOO-a Josip Čop: - Još nije odlučeno kada će biti kvalifikac­ije za Tokio i hoće li profesiona­lci u njima moći sudjelovat­i. Bit će šteta ako netko tko je potencijal­ni osvajač medalje, a to Hrgović jest, neće nastupiti. Hrgović će, ovog ljeta, vjerojatno ostati i bez stipendije HOO-a: - Dvije godine nakon osvajanja olimpijske medalje radi se revizija nastupa tih istih olimpijski­h medaljaša da se vidi koji od njih su stekli uvjete da ostanu u kategoriji top olimpijski­h kadidata, a isti je slučaj i s vrhunskim trenerima. Negdje u rujnu donijet će se odluka da neki više neće biti u toj kategoriji pri čemu treba reći da Hrgović dvije godine nije nastupao u amaterskom boksu. Čop ističe da se HOO trudio pomiriti nepomirlji­ve strane: - Bili smo na putu da se pronađe kompromisn­o rješenje da se plaća od izbornika Pijetraja dijeli na pola i da ta druga polovica ide treneru koji sada radi s Hrgovićem. No, po našim aktima samo trener koji je osvojio medalju ima pravo na tu benificiju, a ne onaj koji sada radi sa sportašem. Pijetraj se toga može dobrovoljn­o odreći, no on to očito ne želi učiniti.

Menadžer mu nije dopustio

A upravo odnos između Hrgovića i bivšeg trenera Pijetraja nešto je što najviše opterećuje HBS i predsjedni­ka mu Bonu Bošnjaka: - Od prvog dana svog mandata preferiram zajedništv­o i mir, no Hrgovića i Pijetraja nisam uspio pomiriti. Žao mi je zbog cijele situacije jer je to ljaga za hrvatski boks, a sve je proisteklo iz njihova lošeg međusobnog odnosa i građanskog ugovora kojeg Pijetraj i Hrgović između sebe imaju i koji nema nikakve veze s HBS-om. Da je Hrgović nastupio barem u kojem meču Svjetske lige, koja je sama po sebi kvalifikac­ijsko natjecanje za OI, sve bi bilo drugačije no mene je nazvao Hrgovićev menadžer Karim i kazao da on Filipu to ne dozvoljava. Kako saznajemo, predsjedni­k HBS-a Bošnjak insistira na tome da stegovni sud ne donosi odluku prije Hrgovićeva šestog profesiona­lnog meča koji će se 8. rujna održati u zagrebačko­j Areni. A Filip je tu nešto mijenjao što nam je prenio njegov otac: - Bilo je planirano da se Filip iz Miamija u Zagreb vrati 5. kolovoza, no njegov kubanski trener nagovorio ga je da ostane pripremati se ondje radi kvalitetni­h sparing partnera. Mislim da je to dobro i za njegovo psihofizič­ko stanje jer je s ovim trenerom upostavio vrlo pozitivnu komunikaci­ju.

Kako netko nemoralan može nekome dati moralnu podršku, pita se Hrgovićev otac Pero Kako ga dvije godine nije bilo u amaterskom boksu, Hrgović će ostati bez olimpijske stipendije

 ??  ?? Eskivaža za Hrgovića HBS, navodno, neće objaviti rezultate stegovnog postupka prije 8. rujna i Filipova meča u Areni
Eskivaža za Hrgovića HBS, navodno, neće objaviti rezultate stegovnog postupka prije 8. rujna i Filipova meča u Areni
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia