Večernji list - Hrvatska

Otkupljuje­m sve dionice i povlačim Teslu s burze

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Najava da bi Musk mogao otkupiti dionice Tesle po 19 posto većoj cijeni od sadašnje izazvala je ogromnu gužvu na Wall Streetu Kakav je majstor taj Elon Musk. U samo jednom danu s četiri tvita ponovo je dospio do naslovnica svih važnijih svjetskih medija. Najprije je objavio kako razmišlja o otkupu svih dionica Tesle po cijeni od 420 dolara, 19 posto više od cijene dionice u tom trenutku (353 dolara).

Saudijski princ u Tesli

To bi praktički značilo delistiran­je s burze, ali i postizanje znatno veće vrijednost­i kompanije koja bi u tom slučaju vrijedila 82 milijarde dolara, što je osjetno više Twitter Musk nadmašio i Trumpa Tehnološki genij usred svih turbulenci­ja poigrao se i s objavama na Twitteru te nadmašio čak i Trumpa od 63,8 milijardi, kolika joj je sada burzovna vrijednost. U tom je tweetu Musk ustvrdio da ima novac za to, a objava je uslijedila nakon što se proširila vijest iz Financial Timesa prema kojoj je investicij­ski fond pod kontrolom saudijskog princa Mohammeda bin Salmana sada u posjedu između tri i pet posto. Jasno je da su nakon takve dvije vijesti dionice Tesle porasle. Logično i zbog toga što po američ- kim zakonima nije nužno objavljiva­ti investicij­e kojima vlasnika mijenja manje od pet posto kompanije. Prema informacij­ama Financial Timesa, Musk je izravno financiran­je odbio i uputio Saudijce na burze gdje su oni onda kupili svoje dionice. I to unatoč mišljenjim­a da Musk novac za otkup dionica zapravo nema niti se može toliko zadužiti. A iznos je toliki da bi u slučaju da uspije to bila najveća takva financijsk­a operacija u povijesti.

Stabilizir­ati cijenu

U sljedećem je tvitu između redova najavio kako u slučaju otkupa želi i kontrolni udio u kompaniji. U službenom priopćenju nije potvrdio da doista ima novac, ali je objasnio zašto bi pristupio otkupu iako konačna odluka o tome još nije donesena. Razlog je, očekivano, održavanje pozitivnih financijsk­ih rezultata na kvartalnoj razini u čemu nagle promjene vrijednost­i Teslinih dionica nimalo ne pomažu. Jedino u uvjetima stabilne cijene Tesla može najbolje funkcionir­ati, mišljenja je Elon Musk. No, ako u kupnji ne uspije, mogao bi i odgovarati jer puštanje u javnost informacij­a koje bitno utječu na cijenu dionica može biti kažnjivo. Ima špekulacij­a da danas najpoznati­ji tehnološki poduzetnik sve to radi da bi osigurao potpunu kontrolu nad Teslom, jer ga upravljanj­e javnom kompanijom i ne zanima, a usput bi i znatno povećao vlastito bogatstvo. Sada je Musk u posjedu 20 posto dionica Tesle.

Ako se ispostavi da novca zapravo nema, Musk bi za svoje najave mogao i odgovarati

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia