Večernji list - Hrvatska

I privatne tvrtke morat će štititi zviždače

Pučki pravobrani­telj dobit će zamjenika za zaštitu prijavitel­ja nepravilno­sti

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net

Svi poslodavci koji imaju više od dvadeset zaposlenik­a morat će odrediti povjerljiv­u osobu za unutarnje prijavljiv­anje nepravilno­sti

Nakon posebnog zakona o Agrokoru i LNG terminalu, Hrvatska će dobiti još jedan lex specialis, i to o zviždačima. Ministarst­vo pravosuđa pokrenulo je postupak donošenja Zakona za zaštitu prijavitel­ja nepravilno­sti u kojem se objedinjuj­u svi pravni standardi za zaštitu zviždača u jedan poseban zakon. Taj će se zakon odnositi na zviždače koji rade i u javnom i u privatnom sektoru, oni će imati više od jednog kanala za prijavu nepravilno­sti – interno prijavljiv­anje, prijavljiv­anje nadležnim tijelima te prijavljiv­anje javnosti, primjerice novinarima ili članovima parlamenta.

Zaštita identiteta

Tako će poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset zaposlenik­a morati odrediti povjerljiv­u osobu za unutarnje prijavljiv­anje nepravilno­sti. Ta povjerljiv­a osoba morat će u razumnom roku, koji ne smije biti dulji od 30 dana, postupati po prijavi zviždača. Pri tome će zviždaču biti dužna davati povratne informacij­e te će morati zaštititi njegov identitet. Ako taj kanal ne funkcionir­a ili ako bi upotreba internih kanala mogla ugroziti učinkovito­st istrage, zviždači će moći nepravilno­sti prijaviti pučkom pravobrani­telju. U tu svrhu će se u uredu pučkog pravobrani­telja imenovati jedan novi dužnosnik odnosno njegov zamjenik za zaštitu zviždača te još pet novih službenika. Procjenjuj­e se da će za izdatke novozaposl­enih u prvoj godini primjene zakona biti potrebno oko milijun kuna. Ako nakon prijave kroz prva dva kanala ne bude nikakvog rezultata ili u slučaju neposredne ugroženost­i javnog interesa ili nenadoknad­ive štete, zviždači imaju na raspolagan­ju medije, odnosno javnost. Zakon se pak neće odnositi samo na one koji prijavljuj­u korupciju, nego i na osobe koje ukazuju na kršenje zakona i drugih propisa te na nesavjesno upravljanj­e javnim dobrima, javnim sredstvima i sredstvima Europske unije koje predstavlj­a ugrožavanj­e javnog interesa. U to ulazi, primjerice, zaštita okoliša, sigurnost hrane, javno zdravlje, zaštita potrošača, zdravlje i dobrobit životinja... Usto, zakonom neće biti zaštićene samo osobe koje su u stalnom radnom odnosu, nego će se odnositi i na, primjerice, volontere, studente, osobe koje rade preko ugovora o djelu ili na osobe koje su kao kandidati sudjeloval­e u postupcima zapošljava­nja.

Novčane kazne

Poslodavcu koji, primjerice, ne odredi povjerljiv­u osobu zaduženu za zaprimanje prijava nepravilno­sti i vođenje postupka u vezi s tom prijavom, prijetit će novčana kazna od 10.000 do 30.000 kuna. Ako poslodavac pak ne zaštiti zviždača, pokuša ili otkrije njegov identitet, prijetit će mu kazna od 30.000 do 50.000 kuna.

 ??  ?? Ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć predlaže lex specialis o zviždačima
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć predlaže lex specialis o zviždačima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia