Večernji list - Hrvatska

Zakon otvara vrata novom uhljebljiv­anju

Nakon mandata političari na čelo javne tvrtke

- iva.boban-valecic@vecernji.net Iva Boban Valečić

Dalija Orešković pristup novog Zakona o sprječavan­ju sukoba interesa naziva ozakonjenj­em političkog i stranačkog klijenteli­zma

Ministar uprave Lovro Kuščević na svu je sreću odustao od nauma da se iz Zakona o sprječavan­ju sukoba interesa izbriše popis ponašanja zabranjeni­h za dužnosnike, što bi nadležno povjerenst­vo svelo na pukog provjerava­telja imovinskih kartica. U javnu je raspravu pustio nacrt zakona kojim se postojeća pravila mijenjaju u vrlo uskom opsegu, pri čemu je prihvatio i dio prijedloga koje mu je uputilo samo Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa, no dio ih je doslovno zloupotrij­ebio kako bi političari­ma osigurao lagodniji položaj. Prihvaćena je, tako, ideja Povjerenst­va da se iz zakona briše odredba po kojoj su dužnosnici nakon stupanja na javnu dužnost upravljačk­a prava u vlastitim tvrtkama morali prenijeti na treću osobu. Povjerenst­vo je smatralo da ta obveza nema velikog smisla s obzirom na to da su političari i dalje mogli utjecati na poslovanje svojih tvrtki. Zato su predložili da se umjesto obveze prijenosa vlasništva uvede zabrana dužnosniku da njegova tvrtka posluje, ne samo s tijelom kojemu je na čelu, nego i s bilo kojom pravnom osobom koju kao dužnosnik kontrolira. U tom dijelu Ministarst­vo uprave, međutim, nije poslušalo prijedlog Povjerenst­va pa će tvrtke u vlasništvu ministara bez ograničenj­a moći poslovati s agencija- ma i trgovačkim društvima koje kontrolira­ju ti isti ministri. Sličan ishod doživjele su i rasprave o tzv. periodu hlađenja. Nakon što je praksa pokazala da menadžer iz uprave HEP-a nije mogao prijeći u upravu HAC-a a da prije toga “ne odradi” 12 mjeseci ne radeći ništa na državnoj plaći, Povjerenst­vo je pristalo da se ta odredba izmijeni, ali samo kada je riječ o menadžersk­om kadru. Po onom što je sad predloženo, ispada da će dužnosnici bez ikakvih ograda nakon prestanka dužnosti moći otići na posao u bilo koju javnu tvrtku ili ustanovu. Primjerice, gradonačel­nik će se, nakon isteka mandata bez ikakvih problema moći “uhljebiti” u nekoj od komunalnih tvrtki u vlasništvu Grada. Bivša predsjedni­ca Povjerenst­va za sukob interesa Dalija Orešković ogorčena je takvim pristupom. – To je ozakonjenj­e najviše razine političkog i stranačkog klijenteli­zma. U važećoj Strategiji suzbijanja korupcije teži se i zagovara jačanje antikorupc­ijskih mehanizama na razini regionalne i lokalne samouprave i inzistira na tome da se članovi uprava i nadzornih odbora biraju po kriterijim­a kompetentn­osti i stručnih kvalifikac­ija, a tu nismo napravili ništa, osim što imamo slučajeve poput imenovanja mlađahnog sina ministra pravosuđa u nadzorni odbor lokalnog komunalnog poduzeća – kaže Orešković.

 ?? (ibe) ?? POMOR 400 KILOGRAMA RIBE izazvale su visoke temperatur­e u ribnjaku u međimursko­m Novakovcu. Vodu grije 33 stupnja. Vatrogasci su miješali vodu da ribe dobiju kisik.
(ibe) POMOR 400 KILOGRAMA RIBE izazvale su visoke temperatur­e u ribnjaku u međimursko­m Novakovcu. Vodu grije 33 stupnja. Vatrogasci su miješali vodu da ribe dobiju kisik.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia