Večernji list - Hrvatska

Cjenkaš se za pajceka, a onda pod šator na tamburice i kotlovinu

Zovu ga drugim Hrelićem, a na ovom se placu može kupiti pile za pet ili krevet za 2000 kuna

- Jelena Ružić

Posljednji­h pedeset godina sesvetski sajam četvrtkom posjećuje i nekoliko tisuća ljudi, a gužva je i ljeti, u vrijeme godišnjih odmora Dok se u jednoj od kućica u kojoj se krčka kotlovina i okreću odojci ori “Crven ti rubac, mala, daj da ga vežem ja”, i to uz cvrčanje ćevapa na roštilju nekoliko metara dalje, u kojem god pravcu krenuli, nalazi se ponuda “od igle do lokomotive”. Prodaju se polovne i nove stvari, domaće ili uvezene iz azijskih zemalja, žive i nežive. Od pilića i raca za pet kuna do ručno rađenoga hrastova kreveta “od punog drva” za dvije i pol tisuće. I tako svakoga četvrtka zadnjih pedesetak godina na sajmištu u Sesvetama.

Mama koka za 35 kn

– Prije je to bilo i veće. Sajmovi su nekad bili glavni društveni događaj, a sada se čak i ovdje osjete posljedice iseljavanj­a. Ali ne žalimo se – govori Anka Bakmaz koja na sajmu prodaje piliće, pačiće, puriće, ali i odrasle kokice, guske, pijevce. Cijene se ipak razlikuju. – Tek izleženi pilići su pet kuna, oni stariji su deset, a odrasla koka je do 35 – govori Anka Bakmaz koja na svojoj farmi u Velikoj Gorici ima i nekoliko stotina primjeraka peradi. Bakmazovim­a prodaja ide i ljeti, a uzgajivači svinja nekako se više vesele jeseni i zimi. – Pajceki se više prodaju uoči zime kada je vrijeme kolinja. Recimo, ovaj mali od 35 kg stoji između 500 i 600 kn. Često se i pogodimo s kupcima za cijenu – govori Stjepan Vinčić koji na sajam dolazi zadnjih trideset godina, a godišnje, kaže, proda između pedeset i šezdeset svinja. U “odjelu” sa (živim) životinjam­a, u ponudi su i patuljasti zečevi za 80 kn, a svi oni koji žele da im dvorištem bezbrižno trčkaraju Jurek i Katica, upravo na sajmištu u Sesvetama mogu ostvariti svoj san o autohtonim turopoljsk­im kokošima.

Dolazili još na kolima

Autohotone turopoljsk­e Jureke i Katice naći se može na nekoliko štandova

Na špici sajma prevladava­ju prizori koji poput vremeplova vraćaju posjetitel­je u neka minula vremena. Litra vina i litra vode na stolu uz uživanje u slasnom pečenju tamo je nezaobilaz­no. – Ovamo smo počeli dolaziti još s konjima i kolima, a sad smo jedini koji imaju pravi kotao na drva – govori Nada Lozančić koja s roditeljim­a Ivanom i Ružom Popović već desetljeći­ma posjetitel­jima priprema ručak. U poslu i pjesmi uživaju sa stalnim gostima i tako će, kažu, dok bude zdravlja.

Ugođaj je pravi domaći, a kući se ne može otići a da se ne popije po jedna litra i voda

 ??  ?? Za jaja ili uz mlince? Neki kupuju kokice da im nesu jaja, ali više je onih koji ih vide kao ručak uz mlince
Za jaja ili uz mlince? Neki kupuju kokice da im nesu jaja, ali više je onih koji ih vide kao ručak uz mlince

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia