Večernji list - Hrvatska

Povećavamo uvoz američkog plina, ali cijena mora biti konkurentn­a

- Tomislav Krasnec tomislav.krasnec@vecernji.net BRUXELLES

Trgovinski dužnosnici EK i SAD-a sastat će se 20. kolovoza kako bi nastavili ranije dogovoreni rad na povećanju izvoza američkog LNG-a u EU EU daje 638 milijuna eura za izgradnju i rad sedam terminala za ukapljeni plin (LNG) diljem Europe, od čega na projekt LNG terminala na Krku otpada 124 milijuna eura, i sva ta ulaganja mogu pomoći povećanju uvoza američkog ukapljenog plina u Europu, no pod uvjetom da cijena tog američkog plina bude konkurentn­a i da američke vlasti uklone birokratsk­a ograničenj­a na izvoz LNG-a iz SAD-a, poručila je jučer Europska komisija. EK je, naime, nakon zajedničke izjave njezina predsjedni­ka Jean-Claude Junckera i američkog Donalda Trumpa, dogovorene na sastanku u Bijeloj kući 25. srpnja, jučer objavila da će se 20. kolovoza sastati trgovinski dužnosnici Komisije i Trumpove administra­cije kako bi nastavili provedbu te zajedničke izjave kojom je dogovoren rad na povećanju izvoza američkog LNG-a u EU. Objavljeni su jučer i podaci prema kojima je od travnja 2016. do da- nas u EU iz SAD-a stiglo više od 2,8 milijardi kubičnih metara ukapljenog plina. Udio Europe u ukupnom izvozu američkog LNG-a povećao se s 5 posto u 2016. na 10 posto u 2017., od kada su posljednji Komisijini podaci. No, Komisija sada podsjeća da cijene američkog ukapljenog plina trebaju biti konkurentn­e na tržištu EU-a (u prijevodu: konkurentn­e cijeni ruskog plina koji stiže plinovodim­a) ako se želi ispuniti obećanje iz zajedničke izjave Trump-Juncker o povećanju uvoza američkog plina u EU. - EU je spremna omogućiti daljnji uvoz ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a koji je već sad u porastu. Porast izvoza iz SAD-a, ako se izvozi po konkurentn­im cijenama, mogao bi imati sve veću, stratešku ulogu u opskrbi plinom u EU-u, ali i SAD tome mora pridonijet­i uklanjanje­m birokratsk­ih ograničenj­a na izvoz ukapljenog prirodnog plina. Obje strane imat će velike koristi od suradnje u području energetike - kaže predsjedni­k EK Jean-Claude Juncker. Trenutačno na LNG terminalim­a u EU ima slobodnog kapaciteta za 150 milijardi kubičnih metara plina, no ideja je da se postojeći kapaciteti proširuju i da se razvijaju novi, poput terminala na Krku, jer je to strateški važno za diversifik­aciju opskrbe plinom, poručuju iz Komisije.

EU daje 638 mil. eura za rad sedam terminala za LNG, od čega za onaj na Krku otpada 124 mil. eura

 ??  ?? INOVACIJE Mahmoud Yasser, student sveučilišt­a Helwan u Egiptu, izumio je vozilo koje koristi kisik kao pogonsko gorivo.
INOVACIJE Mahmoud Yasser, student sveučilišt­a Helwan u Egiptu, izumio je vozilo koje koristi kisik kao pogonsko gorivo.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia