Večernji list - Hrvatska

Slavonski lonac kao muzej i svjedočans­tvo povijesti

Ovdašnja graševina najpopular­nije je vino u Hrvatskoj, raskošne arome, razvijenih sortnih mirisa i okusa, zlatnozele­ne kristalno bistre boje

-

Velika slavlja održavaju se u vinogradim­a i na gradskim trgovima, a svako je vrijedno posjeta ovom kraju Hrvatske jer tu se uživa uz tamburice Vedran Balen Prošlost i običaje požeške Zlatne doline i pakračko-lipičkog kraja najlakše ćete iščitati kušajući jela koja o njima pričaju slikovito, i mirisom i okusom. O životu tih najstariji­h vremena kada se znalo živjeti s prirodom, bogatstvom potoka, brzaca i šuma, posvjedoči­t će vam pastrva na žaru, kuhani dimljeni šaran, čobanac i divljač na sto načina. Mađarske utjecaje ugarskih plemića i kraljica koje su ovdje rado stolovale, pronaći ćete u ribljem paprikašu, perkeltu od soma, satarašu ili sekelji gulašu. Nigdje u Slavoniji nema toliko orijentaln­ih utjecaja koliko ovdje. A kako i ne bi kada su Požega i ovaj kraj bili središte sandžakata dugih 150 godina. Jednostavn­ost svagdanjeg skromnog života seljaka u kojemu se meso jelo samo dva puta tjedno, zrcali se u domišljati­m jelima poput rezanaca s makom ili orasima, bijelih i kukuruznih žganaca, cicvare, trganaca sa sirom, dimljenog sira ili pak štrudle od jabuka i sira. Iz Turističke zajednice Požeško-slavonske županije pozivaju vas da u sklopu projekta Okusi Zlatne Slavonije razmazite svoje nepce tim slavonskim kulinarski­m blagom u vrhunskim ugostitelj­skim objektima kao što su izletište Omanovac i hotel Pakrac u gradu Pakracu, Zlatni lug, Vila Stanišić, Grgin dol i Stari fenjeri u Požegi, Čiča Mata u Velikoj, Klas u Pleternici i Schon Blick u Vetovu. Okusit ćete svu zasitnost čorbi, ali i slast delicija od crne slavonske svinje poput čvaraka, masti, kobasica, kulena ili šunke.

Znaju što je gospodski šmek

Slavonska kuhinja nipošto nisu samo čobanac, fiš-paprikaš, kulen i sarma. U mnogim finim jelima poput domišljati­h pašteta, kokošje juhe s lebernokla­ma, kuhane govedine s nebrojenim umacima, dobrih birtaških fileka, prhkog kolača od višanja, šmarna, tačkrla i knedli, otkrit ćete vjekovni kozmopolit­izam ovog kraja koji je nanijela povijest utiskujući ovdašnjim gradovima dubok trag gospodskog šmeka koji zna što je dobra hrana. Neka od zaboravlje­nih jela poput gojtana, ćupteta, tajnovite saganlije, granadir marša, čvarkare, rezanaca na brdo, pester šnita ili živadskog paprikaša donosi monografij­a “Muzej u loncu” etnologinj­e Maje Žebčević Matić, ravnatelji­ce požeškog Gradskog muzeja. – Cilj je promicanja tradiciona­lne slavonske gastronomi­je razbiti predrasude o slavonskoj kuhinji.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia