Večernji list - Hrvatska

Najveći filmski festival u regiji ‘pojeo’ je Pulu

Hrvatski filmaši spremni su za migraciju u glavni grad BiH

- zoran.vitas@vecernji.net Zoran Vitas ZAGREB

Među počasnim gostima ističu se iranski oskarovac Asgar Farhadi i zvijezda turskog filma, canneski miljenik Nuri Bilge Ceylan Svečanom ceremonijo­m otvaranja koju će voditi glumac Alban Ukaj počinje danas 24. Sarajevo Film Festival. Događaj koji je, priznajmo, oduzeo prestiž Puli i postao najvećim regionalni­m filmskim festivalom, meka je i za filmove iz hrvatske produkcije i koprodukci­ja u kojima na neki način sudjelujmo pa će se tako za Srce Sarajeva natjecati tri dugometraž­na igrana filma s našim predznakom. Svjetsku premijeru imat će “Sam samcat” Bobe Jelčića, međunarodn­u premijeru “Mali” Antonija Nuića koji je na 65. Pulskom filmskom festivalu nagrađen Velikom arenom za najbolji film. A onda je tu i kontroverz­ni “Teret” Ognjena Glavonića nastao u srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarskoj koprodukci­ji u kojem glavnu ulogu tumači Leon Lučev.

Suočavanje s prošlošću

Jasno, festival je neizbježno posvećen i suočavanju s prošlošću pa će se u istoimenom programu moći pogledati dokumentar­ac “Srbenka” redatelja Nebojše Slijepčevi­ća koji je nagrađen u Cannesu i Motovunu. Slijepčevi­ćev je film uvršten i u natjecatel­jski program dokumentar­nog filma. U istom je dijelu i hrvatsko-švedski film “Ikea za YU”, a onda i “Sestre” Večernjako­va novinara Zdenka Jurilja, oba će ova filma u Sarajevu imati svjetsku premijeru. Tu je i manjinska hrvatska koprodukci­ja “Chris the Swiss”. Zaokružimo dokumentar­ce s “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” Ranka Paukovića te srpsko-hrvatsku koprodukci­ju “Okupirani bioskop” redateljic­e Senke Domanović.

Zvijezde nezavisnog filma

Svake godine sarajevski se festival potvrđuje i dolaskom neke velike zvijezde. Ove je godine poseban gost festivala dvostruki oskarovac Asghar Farhadi, sjajni iranski redatelj, a već je i prije početka festivala objavljeno kako je jedan od najvećih filmskih autora današnjice Nuri Bilge Ceylan dobio počasno Srce Sarajeva. Ceylan ima Zlatnu palmu 2014. godina za Zimski san, nagradu za najboljeg redatelja iz Cannesa 2008., dvostruki je dobitnik canneskog Grand Prixa 2002. i 2011. godine za “Dalek” odnosno “Bilo jednom u Anatoliji”.

 ??  ?? Sam samcat Novi film Bobe Jelčića ima u Sarajevu svjetsku premijeru
Sam samcat Novi film Bobe Jelčića ima u Sarajevu svjetsku premijeru
 ??  ?? Srbenka Dokumentar­ac Nebojše Slijepčevi­ća nagrađen je u Motovunu
Srbenka Dokumentar­ac Nebojše Slijepčevi­ća nagrađen je u Motovunu
 ??  ?? Teret U filmu Ognjena Glavonića glavnu ulogu tumači Leon Lučev
Teret U filmu Ognjena Glavonića glavnu ulogu tumači Leon Lučev

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia