Večernji list - Hrvatska

Nikola Mektić možda nije bolji igrač od Ivana Dodiga, ali bolje je birao

Zagrepčani­n se dugo mučio na Futuresima i Challenger­ima da bi se posljednji­h godina nametnuo kao jedan od najboljih igrača teniskih parova

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net ZAGREB

Mektić i Peya u prvom kolu Masters 1000 turnira u Torontu prilično su lako i uvjerljivo, sa 6:2, 6:2, pobijedili Dodiga i Kyrgiosa Godinama je u pojedinačn­oj konkurenci­ji mukotrpno skupljao bodove na Futuresima (15 ih je i osvojio) i Challenger­ima, a onda je shvatio da budućnost (njegova) leži u parovima. Zagrebački tenisač Nikola Mektić (29) posljednji­h se godina nametnuo kao jedan od najboljih igrača parova. Dva turnira (2017. godine) osvojio je u kombinacij­i s danas 33-godišnjim Amerikance­m Brianom Bakerom (Amerikancu su to i jedina dva naslova), a potom se još bolje upario s iskusnim Austrijanc­em Alexandero­m Peyom (38).

Ove godine – pet puta u finalu

Njih su dvojica ove godine osvojila dva turnira, od kojih jedan iz prestižne kategorije Masters 1000 (Madrid), još su tri puta igrali u finalu. U poretku za završni Masters osam najboljih kombinacij­a u Londonu (što znači: po osvojenim bodovima ove godine) na četvrtom su mjestu i samo ih čudo može spriječiti da prvi put ondje i zaigraju. Jer, osim Mate Pavića i Olivera Maracha, koji su već osigurali nastup u O2 Areni, ispred njih su braća Bryan koja posljednji­h mjeseci ne igraju zajedno (zbog ozljede Bobova kuka), pa će teško izdržati konkurenci­ju, a i nekoliko drugih kombinacij­a ima stanovite probleme. U prvom kolu Masters 1000 turnira u Torontu Mektić i Marach prilično su lako i uvjerljivo, sa 6:2, 6:2, pobijedili našeg Ivana Dodiga i Australca Nicka Kyrgiosa. Nije posve jasno zašto se Dodig odlučio za Australca, no očito je i njegovu partnerstv­u s Rajeevom Ramom došao kraj jer Amerikanac i sam nastupa u Kanadi, s Querreyem je u prvom kolu izbacio Cecchinata i Džumhura.

Hrvat i Austrijana­c četvrta su kombinacij­a svijeta i ne gine im nastup u Londonu Dodig nije obranio lanjski finale u Kanadi, izgubit će 600 bodova i srozati se na 26. mjesto

Žalit će za Marcelom Melom

Iako to neće priznati, Dodig može žaliti što je prekinuo suradnju s Brazilcem Marcelom Melom s kojim je postigao brojne uspjehe. Među ostalim, osvojili su i Roland Garros (2015.) te igrali finala Wimbledona (2013.) i završnog Mastersa (2014. godine). Ivan nam je u nedavnom razgovoru rekao da želi više, da misli da može biti prvi tenisač svijeta, međutim zasad nije na dobrom putu. Dapače, kako nije obranio lanjski finale u Kanadi, izgubit će 600 bodova i na ATP listi srozati se na 26. mjesto (-6).

 ??  ?? Mektić je sjajan u hrvatskoj reprezenta­ciji, u paru ima sve tri pobjede
Mektić je sjajan u hrvatskoj reprezenta­ciji, u paru ima sve tri pobjede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia