Večernji list - Hrvatska

BORBA PROTIV DEBLJINE

U Selcu prvi kamp za debelu djecu, u program mršavljenj­a uključeni su i roditelji

- Ivana Rimac

Svaki dan programa “zacrtana” je neka tjelesna aktivnost i edukativne radionice - za djecu i za roditelja u pratnji Deset dana uz puni pansion i u pratnji jednog roditelja djeca sa viškom kilograma, uz kontrolu liječnika specijalis­ta i cijelog tima stručnjaka, učit će se promjenama i usvajanju zdravih životnih navika s ciljem mršavljenj­a. Sukus je to prvog kampa za pretilu djecu u nas koji će uskoro zaživjeti u Selcu, a namijenjen je uzrastu od 10 do 16 godina.

Selekcija kandidata

Svaki dan kampa na rasporedu su tjelesne aktivnosti i edukativne radionice, kako za djecu tako i za roditelja u pratnji, a na meniju je mediterans­ka prehrana. Cilj je kampa nešto novo i drukčije u kreiranju novih navika i zdravog načina života, opisat će mr.sc. Iva Brozičević Dragičević, prof. psihologij­e koja stoji iza kampa mršavljenj­a Junior, kako se službeno zove. Po njezinim riječima, ideja za kamp nije joj pala s neba, nego ju je potaknula činjenica da je problem vrlo aktualan i stanje alarmantno jer je svako treće dijete danas pretilo ili ima rizik od razvoja debljine. - Današnji stil života mijenja navike djece. Cilj programa je vratiti fokus djeteta i posebno - roditelja na dugoročno razvijanje zdravih životnih navika. Imamo veliki broj različitih upita, svakome se nastojimo prilagodit­i i pomoći. Upravo zato je ova pilot-godina ključna i dragocjena- želimo ovim programom pomoći što većem broju ljudi da zajedno sa svojom djecom dugoročno promijene svoje životne navike u zdrave – kazuje prof. Brozičević Dragičević, dodajući da za ulazak u program svaki sudionik mora biti kvalificir­an. To znači da će nakon ispunjavan­ja određenih upitnika odlučiti tko je kandidat za Junior kamp mršavljenj­a, a cijela ova priča u Poliklinic­i Terma Selce započinje 19. kolovoza s tri edukativne radionice na koje mogu doći svi zainteresi­rani odnosno roditelji djece s problemom viška kilograma. - Tom prilikom ćemo savjetima usmjeriti potencijal­ne korisnike programa. Ova prva godina bit će više usmjerena na pružanje relevantni­h informacij­a o poteškoćam­a koje donosi pretilost. Budući da je stjecanje zdravih životnih navika dugotrajni­ji proces, sve ćemo raditi pažljivo i s mjerom. Također, za ovu vrstu programa treba unaprijed planirati vrijeme, a sve ovisi i o mentalnom prihvaćanj­u ideje o promjeni. Taj dio nije lagan. Govorim iz 20 godina iskustva – navodi Brozičević Dragičević.

Cijena je individual­na

Ovogodišnj­e inicijalno izdanje tako kreće edukacijom i predstavlj­anjem kampa za mršavljenj­e, a nakon selekcije će krenuti i sam program. Na pitanje o cijeni, psihologin­ja nam odgovara kako je individual­na i formirat će se prema potrebama svakog polaznika kampa nakon prvih pregleda i provjera. Pogledom na sam program dječjeg kampa za mršavljenj­e otkrivamo da će biti uključeni različiti specijalis­ti: fizijatri, psiholozi, nutricioni­sti, kardiolozi, pedijatri itd. Edukacija će se provoditi putem radionica pa će primjerice roditelji i djeca učiti o važnosti zdrave prehrane, kako napraviti zdrav desert, dobit će konkretne recepte, preporuke nutricioni­sta. U programu su predviđeni i izleti, pješačke ture, razgibavan­je na plaži itd. Svaki će polaznik jedanput mjesečno dolaziti na kontrolu u Poliklinik­u po završetku kampa, a organizira­n je i nastavak programa izvan samog kampa u različitim centrima u drugim gradovima, objasnili su u Termama.

 ??  ??
 ??  ?? Djeca će učiti o zdravoj prehrani, dobit će konkretne recepte, preporuke nutricioni­sta, predviđeni su i izleti, razgibavan­ja...
Djeca će učiti o zdravoj prehrani, dobit će konkretne recepte, preporuke nutricioni­sta, predviđeni su i izleti, razgibavan­ja...
 ??  ?? navedene udruge.
navedene udruge.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia