Večernji list - Hrvatska

BANDIĆEVA LJETNA OFENZIVA

Dok analitičar­i drže da Bandićeve aktivnosti nemaju smisla, njegovi oponenti kažu: On je u predsjedni­čkoj kapmanji!

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net

Tri presice u tri dana dokaz su da Bandić ne misli dane trošiti “uludo”. No postavlja se pitanje zbog čega, odnosno koji ga motivi “gone”

Iako je Milan Bandić oduvijek bio maher za privlačenj­e pažnje kada on to želi i kada njemu to odgovara, zadnjih dana čini se “živahnijim” nego inače.

Kritike reforme

Svakog dana isprati autobus zagrebačke djece na ljetovanje, obilazi sva gradska gradilišta, dočekuje djecu na povratku s ljetovanja, a uz te “gradonačel­ničke” obaveze u raspored si je uvrstio i političke aktivnosti. Pa je tako u srijedu držao konferenci­ju za medije na kojoj je kritizirao na- javljenu poreznu reformu, govorio o potrebi uvođenja poreza na nekretnine i potrebi ukidanja poreza na kupnju prve nekretnine, za sutra je već najavio novu presicu s koje će govoriti o najavljeno­j mirovinsko­j reformi, dok je jučer otišao i izvan granica Lijepe Naše te se dohvatio hrvatsko-srpskih odnosa. Prepričao je kako se tijekom posjeta Srbiji osjećao kao da je u Zagrebu. Pitao se “gdje je catch” pa odgovorio – u prosječnoj penziji u Srbiji od 200 eura, plaći od 400 eura, odnosno iseljavanj­u mladih iz Hrvatske. – Što je preostalo? Samo tući u ratne trube i vraćati se u povi-

Bandić pokušava zahvatiti u bazen neopredije­ljenih birača kojih je zbog pada SDP-a i HDZ-a više nego ikad prije

ŽARKO PUHOVSKI politički analitičar

Bandić šalje i poruku premijeru Plenkoviću kako nije zadovoljio svoje apetite, da mu nije ispunio što je obećao

ANKA MRAK-TARITAŠ predsjedni­ca GLAS-a

jest – rekao je Bandić koji je tada citirao najcitiran­ijeg srpskog pjesnika Branka Miljkovića: “Ubi me prejaka riječ.” Rekao je da ne treba očekivati da Srbi koji su na traktorima otišli u Beograd plješću Oluji, ali je pozvao i prijatelje u Srbiji da ne očekuju od ljudi u Hrvatskoj da plješću JNA i Veselinu Šljivančan­inu. – Pozivam one koji mjere u decibelima svoje argumente i poručujem: kad čovjek pokuša etiketirat­i drugoga, najviše govori o sebi – rekao je Bandić. Bandić je rekao da su od Zagreba napravili “najmultiet­ničniji, najmultiku­lturalniji i najmultiko­nfesionaln­iji glavni grad u Europi”. – Najbitniji odnos na ovim prostorima, na prostorima jugoistoka Europe i zapadnog Balkana, jest odnos između Hrvatske i Srbije. I zato ne smijemo gubiti nijedan dan uludo. Ovo su dani koji se uludo gube. Mislim da to nije dobro – rekao je Bandić.

Istupi bez puno smisla

Tri presice u tri dana definitivn­o su dokaz da Bandić ne misli dane trošiti “uludo”. No postavlja se pitanje zbog čega, kojim dobrom, odnosno koji su to motivi koji “gone” Bandića da se u vrućem kolovozu odlučio na pravu ljetnu ofenzivu. Politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako se Milan Bandić zadnjih dana ponaša kao da će novi izbori na jesen. – Meni ta opcija nije realna, no možda Bandić zna nešto što mi ne znamo. Ono što definitivn­o pokušava jest zahvatiti u bazen neopredije­ljenih birača kojih je zbog pada SDP-a i HDZ-a više nego ikad prije. Njih sad Bandić svojim radikalnim temama želi uzeti Živom zidu – kaže Puhovski. Istupe se, dodaje, može gledati i iz kuta da u Zagrebu gradonačel­nik ima dodatnih problema, sve mu je teže dobiti podršku za određene projekte i od HDZ-ovaca. Na pitanje je li Bandić u ofenzivi i zbog pravosudni­h repova koje ima Puhovski kaže kako Bandić nije toliko naivan da misli kako napadima na Vladu može sebi olakšati pravosudnu situaciju. – U svakom slučaju njegovi istupi nemaju baš previše smisla. U konačnici, a to se i bojim, možda za njih i nema nekih racionalni­h razloga – smatra Puhovski. Bandićeva protukandi­datkinja na izborima za gradonačel­nika, šefica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš uvjerena je da je Bandić krenuo u kampanju za predsjedni­ka države i da računa na dio biračkog tijela HDZ-a koje nije zadovoljno ponašanjem aktualne predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović. – To je prvi motiv njegovih istupa. A drugi je da njima šalje i poruku premijeru Plenkoviću kako nije zadovoljio svoje apetite, odnosno da mu nije ispunio sve što mu je obećao – kaže Mrak-Taritaš. Predsjedni­k zagrebačko­g SDP-a Gordan Maras drži pak kako Bandić saziva tiskovne konferenci­je iz jednog jedinog razloga, a to je da iskoristi medijski prostor kada nema puno drugih aktivnosti. – A ozbiljnost njegovih presica vidi se po tome da HDZ-ova Vlada uskraćuje Zagrebu više od stotinu milijuna kuna poreznim izmjenama, a Bandićev klub u Saboru to podržava. To što je Bandić rekao da nema namjeru glasati za porezne izmjene ne treba uzeti za ozbiljno. Vjerujte mi, glasat će kako mu Plenković i HDZ kažu– zaključuje Maras.

To što je rekao da neće glasati za porezne izmjene ne treba uzeti ozbiljnio.Glasat će kako mu vele Plenković i HDZ GORDAN MARAS predsjedni­k zagrebačko­g SDP-a MrakTarita­š drži da Bandić želi glasove HDZ-ovaca razočarani­h GrabarKita­rović

 ??  ??
 ??  ??
 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Sinjska alka U Sinju je na tradiciona­lnoj Sinjskoj alki bio u društvu izbornika Zlatka Dalića
IVO ČAGALJ/PIXSELL Sinjska alka U Sinju je na tradiciona­lnoj Sinjskoj alki bio u društvu izbornika Zlatka Dalića
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Uvijek u pogonu Svaki dan Bandić obiđe gradska gradilišta čime se hvali na Facebooku
Uvijek u pogonu Svaki dan Bandić obiđe gradska gradilišta čime se hvali na Facebooku
 ??  ?? Kralj populizma Zagrebački gradonačel­nik uvijek se hvalio kako ne ide baš na godišnje odmore
Kralj populizma Zagrebački gradonačel­nik uvijek se hvalio kako ne ide baš na godišnje odmore
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia