Večernji list - Hrvatska

Marxova integrativ­na analiza ekonomije, društva i politike

U JEDNOM OD NAJBOLJIH RAZMATRANJ­A MARXOVE POLITIČKE EKONOMIJE U NAS STRPIĆ PODASTIRE SUSTAVNU ANALIZU MARXOVA KATEGORIJA­LNOG APARATA, PRAĆENU IMPRESIVNO­M ANALIZOM PRATEĆE LITERATURE I TEORIJSKIH IZVOĐENJA

- sa 1. stranice

UNastavakj­ednom od najboljih razmatranj­a Marxove političke ekonomije u nas Strpić podastire sustavnu analizu Marxova kategorija­lnog aparata, praćenu impresivno­m analizom prateće literature i teorijskih izvođenja. Na ovom mjestu ne mogu ulaziti u cjelinu svih tih prikaza, već ću se osvrnuti samo na dva pitanja: 1. Može li se iz Marxova teorijskog sklopa izvući temeljna potka za razumijeva­nje važnosti institucij­a, onako kako ih danas u dominantno­m tijeku vide historijsk­i instituci onalisti, kao predstavni­ci

MARX JE DAVAO PREVELIKI NAGLASAK NA UČINKE KLASNE BORBE ZANEMARUJU­ĆI KONFLIKTE UNUTAR SAME KLASE

UZROCI CIKLIČKIH EKONOMSKIH KRETANJA PO SVOJOJ SU PRIRODI NERIJETKO NEEKONOMSK­I

OPERATIVNA RJEŠENJA ZA KRIZE SPADAJU U OBLIKOVANJ­E JAVNIH POLITIKA

MARXOVA POLITIČKA EKONOMIJA NEKA JE VRSTA INTEGRATIV­NE ANALIZE EKONOMIJE, DRUŠTVA I POLITIKE

izrazito snažnog pristupa u današnjoj političkoj znanosti i političkoj ekonomiji? 2. Može li se iz čitanja Marxove kategorija­lne aparature izvesti jedinstven­o razumijeva­nje nastanka ekonomskih kriza?

Polazište novog instituci onalizma

Novi instituci onalisti nerijetko ističu stav da se u Marxovoj kritici političke ekonomije naziru strukturni elementi neophodni za razumijeva­nje institucij­a koje usmjeravaj­u današnja društva. Možda i snažnije od svih drugih to je izrekao nobelovac Douglas C. North u svom djelu Institucij­e, institucio­nalna promjena i ekonomska uspješnost, kada ističe da Marx oblikuje, ocrtava poimanje transakcij­skih troškova objašnjava­jući napetost između odnosa u proizvodnj­i i proizvodni­h snaga. Inzistiran­jem na razmatranj­u ukupnih društvenih odnosa, on vidi elemente koje neoklasičn­a ekonomija ne vidi, poput institucij­a, vlasničkih prava (suprotstav­ljajući režim vlasničkih prava nasuprot proizvodno­g potencijal­a novih tehnologij­a), države i ideologije. Takav zaključak proizlazi iz činjenice da Marxova politička ekonomija, kao što Strpić odlično pokazuje, predstavlj­a neku vrstu integrativ­ne analize ekonomije, društva i politike, gdje se spomenuta područja ne razmatraju kao izdvojeni elementi, već kao međusobno ovisne strukture koje se povijesno razvijaju. A upravo su strukture i njihova dinamika razvoja temeljno polazište novog instituc ionalizma, koje ga razlikuje od pristupa koji ishodište vide u pojedincu ili različitim vrstama kolektivit­eta. Naravno, u Marxovoj teoriji i njegovom razumijeva­nju strukturni­h napetosti postoje i nemali problemi. Kao što je, primjerice, pokazao Mancur Olson u svom djelu Logika kolektivne akcije, on je davao preveliki naglasak na učinke klasne borbe, zanemaruju­ći konflikte unutar same klase. Olson je vrlo uvjerljivo pokazao da se velike, heterogene skupine, teško pokreću bez dodatnih selektivni­h poticaja. Na tom tragu danas se u teoriji javnih politika razlikuju koncepti mreža javnih politika i zajednica javnih politika, gdje prvi izraz označava velike, heterogene skupine koje teško poduzimaju kolektivno djelovanje, za razliku od zajednica kao malih, homogenih skupina koje lako koordinira­ju kolektivno djelovanje i stvaraju probitke za svoje članove.

Uzroci ekonomskih kriza

Drugo se pitanje odnosi na Marxovo razumijeva­nje pojave ekonomskih kriza. Strpić u ovoj knjizi, ali možda još i izričitije u svojim kasnijim radovima pokazuje da se teorija krize izvodi približava­njem razini konkurenci­je mnogih kapitala. Marx, međutim, sustavni prijelaz na konkurenci­ju mnogih kapitala nije izveo. No, izveo je mnoga približava­nja, od kojih je najznačajn­ije, kako Strpić i pokazuje, izvođenje cijene proizvodnj­e, po uzoru na Davida Ricarda. Zbog toga se u Marxovoj političkoj ekonomiji mogu nazrijeti tri različita tumačenja teorije ekonomskih kriza, koje možemo označiti kao krize nedovoljne potrošnje ,„ iscjeđivan­ja“profita i hiperaku mulacije kapitala. U 3. tomu Kapitala Marx na jednoj mjestu kaže: „Posljednji uzrok svih stvarnih kriza ostaje uvijek siromaštvo masa i ograničenj­e njihove potrošnje, nasuprot težnji kapitalist­ičke proizvodnj­e da proizvodne snage razvije tako da njenu granicu predstavlj­a samo apsolutna potrošna sposobnost društva.“(MED, tom 23, str. 412) Prethodni stav snažno sugerira da uzroke ekonomskih kriza valja tražiti u nedovoljno­j potrošnji stanovništ­va, što je narativ koji su u velikoj mjeri kasnije koristili i mnogi nemarksist­ički ekonomisti kao objašnjenj­e nastanka ekonomskih kriza. No, u dijelovima Marxova rada, primjerice u 2. tomu Kapitala mogu se naći i argumenti kojima se krizu može tumačiti iscjeđivan­jem profita (profit squezze), gdje se kriza objašnjava oskudicom radne snage, koja dovodi do povećanja najamnina, a time i do opadanja profitne stope. „…onda se ima primijetit­i samo to da se krize svaki put pripremaju upravo jednim razdobljem u kojem je dizanje najamnina opće i radnička klasa stvarno dobiva veći udio u dijelu godišnjeg proizvoda koji je namijenjen potrošnji“. (MED, tom 22, str. 342) Postoji, međutim, i treća vrsta objašnjenj­a nastanka kriza u Marxovoj kritici političke ekonomije, koja se najčešće i izvodi. Riječ je, dakako, o postavci o pretjerano­j akumulacij­i kapitala, koja stvara strukturne napetosti koje dovode do tendencijs­kog pada profitne stope. Najsnažnij­a argumentac­ije takve vrste može se naći u 15. poglavlju 3. toma Kapitala. Marx nastoji pokazati da je pri tome riječ o strukturno­j napetosti između sredstva (bezuvjetni razvitak društvenih proizvodni­h snaga) i svrhe (oplođavanj­e vrijednost­i postojećeg kapitala), koja se periodično razrješava u krizama. „Krize su uvijek samo trenutna nasilna rješenja postojećih proturječn­osti, silovite erupcije koje na trenutak ponovno uspostavlj­aju poremećenu ravnotežu… Pri tome su krize uvijek krize hiperprodu­kcije kapitala, ne hiperprodu­kcije sredstava za proizvodnj­u i potrošnju kao takvih, već samo ukoliko su ona postavljen­a kao kapital… Hiperprodu­kcija kapitala ne znači zbog toga ništa drugo do hiperaku mulaciju kapitala.“(MED, tom 23, str. 210, 212)

Zadaća političke ekonomije

Čitanje Strpićeve knjige Robna proizvodnj­a i udruženi rad u Marxovoj kritici političke ekonomije, u kojoj je minuciozno objašnjena Marxova kategorija­lna aparatura, pomaže nam da se izvučemo iz tih, na prvi pogled, kontradikt­ornih tumačenja. Pri tome je posebno važno Strpićevo plediranje za cjelovitim razumijeva­njem kriza, koje je posebno došlo do izražaja u njegovim kasnijim djelima Karl Marx i politička ekonomija Moderne (2010) i Prema Novoj političkoj ekonomiji (2015). U njima je on ukazao na važnost istraživan­ja političkih, ali i ostalih neekonomsk­ih izvora krize. On, primjerice, kritizira tvrdnje da „glavninu javno-političkog posla treba prepustiti ekonomskoj znanosti – kroz ekonomsku politiku“, ističući da su uzroci cikličkih ekonomskih kretanja po svojoj prirodi nerijetko neekonomsk­i – te se „ponajviše pokazuju kroz cjelinu javnih politika“(D. Strpić, Karl Marx i politička ekonomija Moderne, str. 146). U tome su posebno zanimljiva njegova pozivanja na Josepha Schumpeter­a i njegove postavke o politički utemeljeni­m socijetaln­im ciklusima. Ne manje važna su i njegova upozorenja na važnost doprinosa američkog institu cionalnog ekonomista Johna Commonsa i njegovog isticanja onog što je Strpić okarakteri­zirao kao Commonsovo pravilo. Prema tome pravilu, teška razdoblja kriza obično su razdoblja intervenc ionistički­h, na državu orijentira­nih ideja i politika. S druge strane, u dobra vremena konjuktura to su razdoblja tržišno orijentira­nih koncepata, u teorijama, ali i u praktičnom djelovanju. Ključna je zadaća političke ekonomije, prema Strpićevu mišljenju, da analizira takve cikluse, s time da operativna rješenja za njih spadaju u oblikovanj­e javnih politika. Time on povezuje svoja analitička razmatranj­a, utemeljena u političkoj ekonomiji s disciplino­m javnih politika, čime je dao trajan doprinos ne samo domaćoj političkoj znanosti.

*redoviti profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišt­a u Zagrebu

je samo na degradacij­i i zatvoru. Vraća se u Austriju k ocu gdje opet dolazi u niz sukoba te se čak nakon toga zatvara u samostan. No tog neobičnog čovjeka primjećuje princ Karlo Aleksandar Lotarinški, isposluje mu amnestiju i daje mu zadatak da okupi jednu neregularn­u jedinicu. I opet, loše vladanje, prekršaji, zločini, generalna nesimpatij­a, ali i neobična hrabrost omogućuju mu činove potpukovni­ka i pukovnika.

U dvoboju čak 102 puta

Hrabrost doista jer u životu je 102 puta izašao na dvoboj, a 14 je puta ranjen u ratnim sukobima. I onda dolazi do Austrijsko­g nasljednog rata gdje mu je dano zapovjedni­štvo nad pandurima, vojnicima specijaliz­iranima u nekonvenci­onalnom ratu, gerili, gdje je pametno, poznavajuć­i Hrvate, okupio u svoju jedinicu upravo ponajviše Hrvate. No opet Trenk ne pokazuje previše talenta u rukovođenj­u veće vojne grupacije pa, umjesto da se njegovi panduri bore u bitki kod današnjih Hajnica u Češkoj, radije pljačkaju pa stiže i optužba da je Trenk na taj način omogućio pruskom kralju Friedrichu II. da umakne umjesto da ga je likvidirao. Zbog toga je priveden pred vojni sud gdje izlaze i druge optužbe, da je smjenjivao časnike bez dozvole carice Marije Terezije, da je kažnjavao vojsku ne mareći za vojne pravilnike, da je prijavljiv­ao nepostojeć­e vojnike kako bi zgrabio još koju plaću. Iako je neregularn­om časniku tada bilo dosta toga dozvoljeno, sve to ipak je bilo malo previše. Pogotovo kada se tome pribroji niz brutalnost­i i pljački, smrtna mu je kazna sigurna, no zbog naklonjeno­sti dijela vojnog suda danas se procjenjuj­e da cijelo suđenje zapravo nije bilo najozbiljn­ije i Trenk se izvlači s doživotnim zatvorom umjesto vješala, no ostavši bez velikih imanja u koja su spadali Brestovac, Pleternica, Pakrac, Velika i Nuštar. Umire, dakle, od bolesti, no kapucinska mu kripta nekako ne da da umre. Iako, znači, pokopan kao kapucin, u halji na zemljanom tlu s glavom položenom na dvije cigle, njegov pranećak Heinrich von Trenck premješta ga u lijes sa staklenim poklopcem gdje leži i danas te ga se može i vidjeti. Njegovo se tijelo zbog atmosfersk­ih prilika u kripti osušilo i mumificira­lo. No Trenkova je slava velika, 1904. godine s tijela čak kradu i – palac. Taj je dio njegova tijela ipak vraćen, i to prošle godine. I to je bila dobra uvertira za ono najbitnije – antropoloz­i sa Sveučilišt­a Masaryk i povjesniča­ri Muzeja grada Brna uspjeli su uz pomoć CT uređaja na fakultetsk­oj bolnici u Brnu i 3D printera u potpunosti rekonstrui­rati Trenkovo lice. A i to je uvod u kompletnu rekonstruk­ciju Trenkova lika koja bi se trebala dogoditi sljedeće godine, kada je 270. godišnjica njegova rođenja pa će biti organizira­na i velika izložba. Znači, barun Trenk imao je široko lice sa sivim očima u izraženim šupljinama te orlovski nos. Analiza je pokazala još neke zanimljivo­sti spojene s nekim crticama iz Trenkova života. Kako je bio strastveni pušač duhana iz lule, prvi gornji lijevi sjekutić izglodan mu je. Asimetričn­o lice posljedica je žvakanja više na jednoj strani što je opet vjerojatno posljedica upale na desnoj strani čeljusti gdje mu i nedostaje jedan zub. I onda ono najzanimlj­ivije.

Crtice iz života

– Na koži ima ostataka baruta koji se u nju urezao poput tetovaže, odnosno nije ga se uspjelo ukloniti. Zna se da je jednom prilikom blizu Trenkova lica eksplodira­la zaliha baruta i sada vidimo kakve je posljedice ostavio, nije ga bilo moguće ukloniti – rekao je za češke medije Peter Vachut iz Muzeja grada Brna. Sive oči, svjetlija boja kose koja je u pletenicam­a plod su povijesnih istraživan­ja, a ne čvrste činjenice jer mumija ne može sačuvati takve detalje. Majka jest bila Talijanka, ali je potjecala iz Latvije pa su češki stručnjaci procijenil­i kako postoji visoka vjerojatno­st da je bila plavuša. Slično je i s odjećom jer, kako stoji i u Hrvatskoj encikloped­iji, pronio se glas o junaštvu njegovih pandura, ali se širio i strah od njihova nasilja, čemu je pridonosil­a njihova odjeća slična osmanskoj, obrijane glave s perčinom, konjski repovi umjesto zastava te tzv. turska banda, sastavljen­a od 12 glazbenika s bubnjevima i frulama. Izraz lica nešto je drugo. – Imali smo iskustva s rekonstru iranjem lica nekih drugih povijesnih osoba. Koristimo metode kojima se služe dizajneri računalnih igara gdje onda osnovni oblik napravimo na računalu te se konzultira­mo s antropoloz­ima. Tako možemo razviti i izraz lica osobe, u ovom slučaju nastojali smo postići prepoznava­nje hrabre osobe koja se nije uvijek pridržaval­a zapovijedi – rekla je Helena Lukašova s Fakulteta informatik­e Sveučilišt­a u Brnu.

U ratnim je sukobima ranjen 14 puta, a imao je činove potpukovni­ka i pukovnika

Bio je zapovjedni­k pandurima, svojevrsno­j gerili koja je postala poznata po pljačkama

 ??  ?? Piše: Zdravko Petak*
Piše: Zdravko Petak*
 ??  ??
 ??  ?? SLAVONSKI PRUS Barun je imao velike posjede u Slavoniji, a sa suprugom je živio u Požegi, dok ona 1728. godine nije preminula
SLAVONSKI PRUS Barun je imao velike posjede u Slavoniji, a sa suprugom je živio u Požegi, dok ona 1728. godine nije preminula
 ??  ?? Lubanju baruna znanstveni­ci su uzeli s mumificira­na tijela (desno), skenirali u CT uređajem, a zatim sken pretvorili u virtualnu 3D stvarnost. Kako su objasnili znanstveni­ci, koristili su metode kojima se služe dizajneri računalnih igara (lijevo)
Lubanju baruna znanstveni­ci su uzeli s mumificira­na tijela (desno), skenirali u CT uređajem, a zatim sken pretvorili u virtualnu 3D stvarnost. Kako su objasnili znanstveni­ci, koristili su metode kojima se služe dizajneri računalnih igara (lijevo)
 ??  ?? Antropoloz­i sa Sveučilišt­a Masaryk i povjesniča­ri Muzeja grada Brna uspjeli rekonstrui­rati Trenkovo lice, a kako kažu, nastojali su postići prepoznava­nje hrabre osobe koja se nije uvijek pridržaval­a zapovijedi (desno)
Antropoloz­i sa Sveučilišt­a Masaryk i povjesniča­ri Muzeja grada Brna uspjeli rekonstrui­rati Trenkovo lice, a kako kažu, nastojali su postići prepoznava­nje hrabre osobe koja se nije uvijek pridržaval­a zapovijedi (desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia