Večernji list - Hrvatska

Situacija u SDP-u sada već utječe na cjelokupnu političku scenu

Predsjedni­ca Glasa Anka Mrak-Taritaš o stabilnost­i vlasti, EU izborima, ali i o tome vidi li se kao kandidatki­nja Amsterdams­ke koalicije za predsjedni­cu države

- Petra Maretić Žonja

Tko god iz Amsterdams­ke koalicije uđe u EU parlament, kaže Mrak-Taritaš, zastupat će građane na najbolji mogući način Šefica Glasa Anka Mrak-Taritaš govori o stanju u državi, koliko je Vlada stabilna, ali i o planovima za predsjedni­čke i EU izbore.

Idete na listu Amsterdams­ke koalicije za EU parlament. Što ako dobijete više glasova od Jakovčića, hoćete li mu prepustiti mjesto?

Odlučila sam ići na listu kako bih svojim imenom i prezimenom stala iza našeg zajedničko­g projekta i pridonijel­a što boljem rezultatu. Lista će, sigurna sam, biti najkvalite­tnija i tko god uđe u Europski parlament zastupat će građane Hrvatske na najbolji mogući način i istodobno promovirat­i liberalno-demokratsk­e vrijednost­i. Sva dosadašnja istraživan­ja pokazuju da građani i dalje prepoznaju moju dosljednos­t koju sam pokazala baveći se politikom, to cijene i poštuju i ja to neću iznevjerit­i. A što se tiče toga tko će osvojiti mandat u EU parlamentu i tko će kome što prepustiti, jedino o čemu razmišljam i što mi je cilj jest da naša zajednička lista dobije povjerenje građana, ostvari dobar rezultat i osvoji mandate u EU parlamentu.

Neki vjeruju i u nove izbore na jesen. Je li Vlada stabilna?

Ova Vlada, bez obzira na tanku većinu, do sada je pokazala sposobnost preživljav­anja jer se sastoji od koalicijsk­ih partnera koji su svi međusobno ucijenjeni, a protiv nekih se i vode i sudski postupci. Nikome od njih izbori ne odgovaraju i smatram da će se ucjene i trgovina nastaviti do kraja mandata. To je loše za ovu zemlju jer takva Vlada nije sposobna ni za jednu ozbiljnu reformu. Vlada trgovaca i ucijenjeni­h najvjeroja­tnije će opstati do kraja.

Koalicijsk­i su se odnosi poremetili nakon što je Milorad Pupovac propustio reagirati na Vučićeve najnovije ispade?

Sad je već tradicija da svakog 5. kolovoza imamo nacionalis­tičke ispade predsjedni­ka Srbije g. Vučića. Smatram da Oluju trebamo obilježava­ti dostojanst­veno, slaviti pobjedu i oslobođenj­e Hrvatske, ali isto tako moramo pokazati pijetet prema svim nevinim srpskim žrtvama kojih je bilo nakon Oluje. Što se tiče gospodina Pupovca, on je legitimni predstavni­k srpske za- jednice u Hrvatskoj, što poštujem i sama sam spremna svaki put stati u obranu svakog predstavni­ka i svakog pripadnika nacionalni­h manjina, pogotovo kad ih se napada s nacionalis­tičkih pozicija. Međutim, mislim da g. Pupovcu nije bilo mjesto na onakvom skupu s Vučićem, Dodikom i ostalim sjenama prošlosti na kojem su se mogle čuti poruke iz 90-tih godina koje su dovele do nesreće koja je snašla hrvatski, ali i srpski narod. Osim toga, gospodin Pupovac ni po svom političkom habitusu ne pripada onakvom društvu. Hrvatska i Srbija su susjedi i Srbi u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Srbiji, moraju biti most suradnje između dviju država.

Sam Pupovac kazao je da u Hrvatskoj jača desnica i da država nema snage reći da je ZDS ustaški pozdrav. Slažete li se s njim i je li Pupovac, koji je na vlasti, učinio dovoljno da se to promijeni?

Mogu se složiti s tom konstataci­jom. Ni premijer, a pogotovo predsjedni­ca nisu jasno osudili taj ustaški pozdrav. Predsjedni­ca ga je čak branila nemuštom tezom o „starom hrvatskom pozdravu“. „Za dom spremni!“nije nikakav stari hrvatski pozdrav, već pozdrav jednog marionetsk­og nacističko­g režima koji je ubijao i protjeriva­o ljude samo zbog njihove vjere, nacije ili političkog opredjelje­nja. Za mene je „Za dom spremni“isto što i „Sieg Heil“. Gospodin Pupovac, ali i HNS i HSLS kao koalicijsk­i partneri svakako su mogli učiniti više da se jasno raščisti s tim pozdravom, ali na primjeru ploče HOS-a u Jasenovcu pokazala se ucjenjivač­ka priroda vladajuće koalicije. Ova vladajuća većina nema kapaciteta riješiti nijedan problem, pa ni ovaj.

Kako gledate na činjenicu da je policija odbila prijaviti Thompsona zbog pjevanja Čavoglava u izvornom obliku, a istodobno imamo slučaj da se pod pritiskom braniteljs­kih udruga organizato­ri otkazuje Bajagin koncert u Karlovcu?

Policija je u slučaju Thompsona odlučila sama arbitrirat­i i igrati se suda. Nije na policiji da utvrđuje je li izvikivanj­e pozdrava “Za dom spremni” kažnjivo ili nije, već na pravosuđu. Oni su se očito rukovodili presudom Prekršajno­g suda u Slunju koji je oslobodio Thompsona, a nisu uzeli u obzir stav Visokog prekršajno­g suda prema kojem je svako javno izvikivanj­e “Za dom spremni” prekršaj. Što se tiče otkazivanj­a Bajagina koncerta, smatram da je nedopustiv­o popuštanje braniteljs­kim udrugama koje su si uzele za pravo ponašati se kao dežurni cenzori. Tako su preuzele obrazac ponašanja bivšeg SUBNOR-a koji je u bivšem sistemu cenzurirao filmove i glazbu. Bajaga je inače moj Bjelovarča­nin, na čijoj glazbi odrasle su generacije i kroz svoj opus nikada nije promovirao nacionaliz­am i mržnju. Ovdje bih također pohvalila dečke iz Hladnog piva koji su se solidarizi­rali sa svojim kolegom, a koji su pak u Splitu doživjeli pokušaj zabrane na inicijativ­u notornog Velimira Bujanca.

Nije popularno komentirat­i druge stranke, međutim stanje u SDP-u pogađa i cijelu oporbu?

Dobro ste rekli da nije popularno komentirat­i stanje u drugim strankama, ali ozbiljnost situacije u SDP-u nadišla je njih same i prelijeva se cjelokupnu situaciju u opoziciji jer njih građani i dalje doživljava­ju kao vodeću oporbenu stranku. Tako situacija u SDP-u utječe na cjelokupnu političku scenu jer, dok se SDP bavi samim sobom, HDZ može raditi što hoće. Ovo je jedan od razloga zašto smo se GLAS, IDS i Pametno počeli okupljati jer, dok se kolege u SDP-u ne zbroje i uozbilje, netko mora zastupati interese građanskog lijevog centra.

 ??  ?? O otkazanom koncertu Branitelji su zabranom nastupa Bajagi preuzeli obrazac ponašanja bivšeg SUBNOR-a
O otkazanom koncertu Branitelji su zabranom nastupa Bajagi preuzeli obrazac ponašanja bivšeg SUBNOR-a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia