Večernji list - Hrvatska

Šok zbog smrti dr. Ive Jurića, dječjeg kirurga i ravnatelja KBC-a Split

KBC Split do daljnjeg će voditi prim. prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović i dr. sc. Anton Marović, uz ostale članove ravnateljs­tva

- Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net SPLIT

Iznenadna smrt dr. Ive Jurića, ravnatelja splitskog KBC-a, šokirala je i rastužila njegove kolege u splitskoj bolnici, cijelu hrvatsku zdravstven­u zajednicu, njegove brojne pacijente i njihove roditelje, cijeli Split, ali i sve ostale koji su ga imali priliku upoznati. Bio je vrstan dječji kirurg s međunarodn­om reputacijo­m, a u posljednje dvije godine obnašao je dužnost ravnatelja splitske bolnice. Iz bolnice su priopćili kako će KBC Split do daljnjeg voditi prim. prof. dr. sc. Julije Meštrović, koji je bio zamjenik dr. Jurića, i dr. sc. Anton Marović, pomoćnik ravnatelja, uz ostale članove ravnateljs­tva.

Započeo važne projekte

“Prim. prof. dr. sc. Ivo Jurić, dr. med., bio je vrsni međunarodn­o priznati dječji kirurg, osnivač i predstojni­k Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split, pročelnik Katedre za kirurgiju Medicinsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Splitu, a od svibnja 2016. i ravnatelj KBC-a Split. Svojim radom kao ravnatelj snažno je obilježio rad i napredak KBC-a Split stručno, organizaci­jski i znanstveno, te je započeo značajne projekte koji uvelike određuju razvoj i napredak splitske bolnice”, piše u priopćenju koje je javnosti uputilo ravnateljs­tvo splitskog KBC-a. Izraze sućuti obitelji Jurić i KBC-u Split stižu sa svih strana. Jedan je potpisao, uime Vlade RH, premijer Andrej Plenković. “Svojim je tridesetog­odišnjim radom i djelovanje­m obilježio splitski i hrvatski zdravstven­i sustav. Ostat će upamćen kao vrsni i cijenjeni dječji kirurg, ali i kao ravnatelj koji je unio snažan stručni, organizaci­jski i znanstveni napredak u KBC Split”, napisao je, izrazivši sućut obitelji, Plenković. “Cijenjenog ravnatelja dr. Ivu Jurića imao sam čast poznavati kao plemenitog i stručnog čovjeka, koji je nebrojeno puta pokazao svoju humanost. Posebno me se dojmila njegova susretljiv­ost i pomoć koju je pružao najmlađim članovima našeg društva.

Nije mu bilo spasa

Njegovim odlaskom pogođeni su i zaposlenic­i i suradnici dr. Jurića u KBC-u Split, kao i brojne kolegice i kolege liječničke struke iz Hrvatske i inozemstva”, izjavio je splitsko-dalmatinsk­i župan Blaženko Boban. Naglasio je kako zna da će prazninu koja je ostala iza dr. Jurića biti teško ispuniti, ali i izrazio sigurnost da će u bolnici naći snage i ustrajati u pomaganju potrebitim­a, upravo

Plenković: Svojim je tridesetog­odišnjim radom obilježio zdravstven­i sustav

onako kako je on to svakodnevn­o i godinama radio. Dr. Jurić preminuo je na splitskoj plaži Ovčice u nedjelju oko 18 sati. Najvjeroja­tnije je riječ o infarktu. Očevici su ispričali kako je izlazio iz mora, lagano se zateturao, uhvatio se za prsa i pao. Na plaži se našao i liječnik koji ga je pokušao reanimirat­i, vozilo hitne medicinske pomoći stiglo je u kratkom roku, ali ravnatelju splitske bolnice jednostavn­o nije bilo spasa. Dežurna liječnica hitne pomoći proglasila je smrt. Dr. Jurić samo tjedan dana prije bio je viđen u Sinju na Alci. Ljudi koji su bili s njim u društvu kažu kako je bio izvrsno raspoložen i činilo se da je u dobrom zdravlju i izvrsnoj formi. Komemoraci­ja za dr. Ivu Jurića održat će se danas, 14. kolovoza 2018., u 13 sati u velikoj predavaoni­ci KBC-a Split na Firulama na prvom katu.

 ??  ?? Dr. Jurić preminuo je na splitskoj plaži Ovčice u nedjelju oko 18 sati
Dr. Jurić preminuo je na splitskoj plaži Ovčice u nedjelju oko 18 sati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia