Večernji list - Hrvatska

Omišu za požare cisterne iz robnih rezervi

Vatrogasac Juranović: Vatra nas je zaokružila. Nismo imali kamo. Spasili smo glavu

- Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net SPLIT

Navalna vozila izgorjela su u velikom požaru kod Lokve Rogoznice. Vozila koja je poslala Vlada u Omišu će ostati do kraja rujna

Vatrogasci­ma DVD-a Omiš župan Blaženko Boban uručio je dvije cisterne koje im je osigurala Vlada iz robnih rezervi kako bi zamijenili dva navalna vozila koja su im izgorjela u velikom požaru između Lokve Rogoznice i Mimica gdje je u subotu izgorjelo i 70 hektara raslinja. Zahvaljuju­ći brzoj reakciji nitko od 14 vatrogasac­a koliko ih je bilo u vozilima, nije stradao. Jedan od njih bio je Rade Juranović koji je prepričao dramatične minute i sekunde na požarištu.

“Sve mi je prošlo kroz glavu”

– Bilo nas je 14 vatrogasac­a gore, vatra je prošla iza nas sa zapadne strane, zaokružila nas je i nismo imali kamo. Bilo je spašavaj glavu, ostavljaj vozila. To se sve dogodilo u 30 sekundi. Tada je bilo najvažnije spasiti ljudske živote i da se nikome ništa ne dogodi – ka- zao je vatrogasac Rade Juranović. Na pitanje je li se bojao za vlastiti život odgovara potvrdno. – Bojao sam se, kako se ne bih bojao. U tom trenutku sve mi je prošlo kroz glavu, od dice, kolega, svega. Ne možeš zamisliti što ti sve prođe u sekundi kroz glavu, ali bilo mi je najvažnije da spasimo sebe, ništa drugo nisam gledao – kaže Juranović koji je nastavio gasiti požar nakon spašavanja žive glave i šoka zbog izgorenog vozila, koje su, kaže, vatrogasci održavali, opremali i pazili, trošili na njega svoj novac. – Rade se spasio, kao i još 14 ljudi, a nakon toga suza mu je u oku. Pitam ga zašto, pet sekundi nakon što je spasio glavu, a on kaže: “Vozilo nam je izgorjelo” – kazao je Blaženko Boban koji je također bio na požarištu kao i ministar Damir Krstičević pa su intervenir­ali i tražili od premijera Plenkovića da omiškim vatrogasci­ma barem za ovu sezonu riješi problem vozila. – Vozila su tu privremeno do konca rujna. U utorak je predsjedni­k Vlade u Divuljama, razgovarat ćemo da trajno riješimo problem izgorenih vatrogasni­h vozila. Sretan sam što se u tom nesretnom događaju nikome ništa nije dogodilo, zahvaljuju­ći spretnosti pojedinaca, a tužan kad sam vidio suze u očima vatrogasac­a koji su spasili živote. To me ponukalo da reagiramo odmah – rekao je Boban i obećao kako će trajno rješenje zasigurno naći. – Omišani neće ostati bez vatrogasni­h vozila. DVD Omiš brani od vatre najveće područje u županiji. Hvala gradonačel­niku Tomasoviću koji je cijelo vrijeme bio s nama na požarištu – rekao je župan Boban koji je zahvalio požrtvovni­m gasiteljim­a kao i Vladi koja je reagirala u manje od 24 sata.

Nadaju se trajnom rješenju

Višeslav Pešić, zapovjedni­k omiških vatrogasac­a, zahvalio je Vladi i svima ostalima koji su im omogućili da u kratkom roku dobiju dva vozila na korištenje. – Nadamo se trajnom rješenju jer nama je to veliki problem. Sve intervenci­je vežemo uz vozila. Tuga ljudi koji su bili na tim vozilima bila je pregolema. Jednostavn­o nisu mogli povući vozila nazad i završilo je kako ne treba, ali hvala svima koji su pomogli. Sve službe su se aktivirale da mi dobijemo ta vozila u roku od 48 sati i, vidite, ona su došla. Pripremit ćemo ih za naše terene, opremiti potrebnom opremom – rekao je Pešić. Omiški vatrogasci pokrivaju gotovo 266 kvadratnih kilometara.

 ??  ??
 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Omiški vatrogasci zahvalni su na brzoj pomoći Vlade
IVO ČAGALJ/PIXSELL Omiški vatrogasci zahvalni su na brzoj pomoći Vlade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia