Večernji list - Hrvatska

U Barbarinu jamu u društvu pravih rudara

Koncentrir­ali su se na holograme, a sve u suradnji s posjetitel­jima

- Petra Balija

Ideja je, objasnili su u muzeju, upotrebom svjetla, zvuka, animiranih lutaka te videoproje­kcijama posjetitel­jima “nametnuti” stvarnost

Jedan od najposjeće­nijih dijelova svoje ustanove odlučili su učiniti još atraktivni­jim. Pa su pokrenuli kampanju izrade idejnog rješenja kako bi rudnik u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, koji su nazvali “Jama Barbara” po zaštitnici rudara, posjetitel­jima približili uz pomoć raznih holograma i projekcija. Za sadržaj su pitali upravo njih te na internetsk­oj stranici zamolili da pošalju svoje prijedloge i komentare. Kad prikupe sve ideje, odlučit će kako će urediti rudarsko okno u kojem o životu pod zemljom uče maleni đaci koji ovamo dolaze na terensku nastavu te u kojem se odvija i praksa za studente Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Doživljaj istraživan­ja

– Ovaj je prostor jedinstven i didaktički neophodan kako gradu Zagrebu tako i šire, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da aktivnih rudnika u državi više nema, a da neki od neaktivnih, iako otvoreni za posjetitel­je, nisu adekvatno adaptirani i približeni muzejskim potrebama. Upravo su te činjenice bile ključne u namjeri da se krene u adaptiranj­e okna i pretvori ga se u suvremeno opremljen, reprezenta­tivan muzejski prostor – kažu iz muzeja. Ideja je, dodaju, da se putem multimedij­alnog pristupa, upotrebom svjetla, zvuka, animiranih lutaka te videoproje­kcija posjetitel­jima “nametne” stvarnost zbivanja u rudniku kako bi im se bolje predočilo kako se nekad radilo u oknima. – Posjetitel­jima treba omogućiti doživljaj postupnog istraživan­ja sadržaja uz pomalo klaustro- fobičan osjećaj napetosti unutar prostora, a vodičima putem lokalnog nadzora multimedij­alnog sustava omogućiti promjene scenarija za različite profile posjetitel­ja i vremensku duljinu obilaska, ovisno o njihovim trenutačni­m potrebama – objašnjava­ju. Iako cjelovito idejno rješenje tek trebaju dati izraditi, napravili su video na kojem prikazuju kako su djelatnici muzeja zamislili budući rudnik. Kad papirologi­ja bude gotova, tražit će izvore financiran­ja, a mogućnosti je nekoliko. Podzemni prostori Tehničkog muzeja nekad su služili za ventilacij­u izložbenog prostora nekadašnje­g Velesajma koji je u Savskoj bio prije nego što se preselio u Novi Zagreb. Rudnik je otvoren 1963. godine, gotovo deset godina poslije otvaranja muzeja, i to upravo na inicijativ­u zaposlenik­a RGN-a.

Umjesto pozdrava, “sretno”

U dva tunela prikazano je, među ostalim, kako su se radnici u rudniku sporazumij­evali. Bilo je to uglavnom udarcima o zvona, a telefon, koji stoji na jednom zidu, koristio se samo u slučaju opasnosti. Zbog čestih eksplozija plinove su provjerava­li kanarincim­a – logika je bila da – dok su oni živi, nema opasnosti za ljude. Sagradili su čak i toalet, odnosno sobicu bez školjke, koja se obično smještala na mjesto odlaznog strujanja zraka. Izložene su i stare rudarske kacige, rudarski “samospasil­ac”, odnosno plinska maska koja je omogućaval­a kraće vrijeme boravka u prostorima s većom količinom otrovnoga ugljikova monoksida, a sve koji dođu na ulasku u podzemlje dočekuje veliki natpis “Sretno!”. Tako su se, naime, rudari pozdravlja­li u prostoru tame u kojem “dobar dan” ili “dobra večer” nisu imali smisla. U pozdravu su izražavali i želju da živi izađu iz jame.

U rudnik uglavnom dolaze đaci, a mogu vidjeti u kakvim se uvjetima radilo

 ??  ??
 ?? TEHNIČKI MUZEJ ?? U oknu će se moći vidjeti i čime su se rudari sve bavili
TEHNIČKI MUZEJ U oknu će se moći vidjeti i čime su se rudari sve bavili
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia