Večernji list - Hrvatska

Kako je Juranović vratio sucu poklon... Kvržić: To bi zaista malo tko napravio

Josip Juranović (22) je Riječanima nakon Pajačeve pogreške namjerno dao loptu

- Mladen Miletić mladen.miletic@vecernji.net

Rekao sam treneru što ću napraviti, rekao je Juranović nakon što je riječki igrač pogođen laktom, a Hajduk dobio slobodni udarac

U jeku prvog poluvremen­a 150. jadranskog derbija, u trenucima kad su strasti na tribinama i uz teren tradiciona­lno dobro kuhale, mladi Hajdukov kapetan Josip Juranović (22), dečko iz zagrebačke Dubrave, povukao je potez koji je zadivio sve prisutne i kojem su se naklonili i riječki navijači. Rijekin veznjak Darijo Čanađija u nadskakiva­nju s Ivanovskim dobio je udarac laktom u glavu. Cijela je riječka klupa skočila, Kek je bio izvan sebe od ljutnje, Mance je trčao s mobitelom želeći pokazati sucima snimku, a Danko Matrljan se zbog prigovora morao preseliti na tribinu. Suca Igora Pajača protesti ne samo da nisu slomili nego je mirno pokazao na prekršaj za – Hajduk!?

Kopić: Za to se mi zalažemo

I to u sasvim izglednoj poziciji za udarac ili opasan ubačaj. No, Juranović je poslao mlaku loptu pored namješteno­g živog zida. Pajač je potom zatražio ponavljanj­e udarca, a kad je Juranović i drugi put napravio isto, bilo je jasno da je izrazio nezadovolj­stvo sučevim “poklonom” njegovoj momčadi. U našoj ligi, u kojoj se gotovo nakon svakog kola vuku repovi zbog sudačkih odluka ili ponašanja sudionika, bio je to nemali šok. Nakon utakmice, Juranović nije htio previše objašnjava­ti zašto je povukao taj potez. – Ništa, otišao sam do trenera Kopića i porazgovar­ao sam s njim, rekao sam mu da ću to napraviti. Bila je to moja odluka. Vidjeli ste da je sudac pogriješio? – Nije sad to bitno. Dao sam im loptu i to je to. Nešto više rekao je Juranoviće­v trener Željko Kopić. – Mi se kao klub zalažemo za neke vrijednost­i kojih se nastojimo držati. Juranović mi je rekao da će to napraviti jer mu se učinilo da je sporni dvoboj bio drukčiji nego što je na kraju procijenje­no. Mislim da je postupio kapetanski, učinio je ono što je mislio u tom trenutku da je ispravno. Mislim da je to pokazatelj onoga na čemu naš klub inzistira, te načina na koji momčad funkcionir­a i načina na koji je ja kao trener vodim. Impresioni­rani su bili i Riječani. Zoran Kvržić je rekao: – To bi zaista rijetko tko napravio. Mi smo svi u ekipi komentiral­i da je dobar potez napravio i dobio je zasluženo pljesak cijele tribine ispred koje se to dogodilo. Za Rijekina trenera Matjaža Keka bio je to – potez utakmice. – Naše je rivalstvo s Hajdukom veliko, ali taj Juranoviće­v potez vraća mi vjeru u nogomet. Suparništv­o da, ali treba biti i korektnost­i, a mislim da je taj potez puno toga rekao o utakmici. I to je apsolutno bio potez utakmice i na neki način odgovor na tu odluku – rekao je Kek koji, blago rečeno, nije bio presretan Pajačevim odlukama budući da to nije bila jedina sporna odluka u korist gostiju.

Zla krv među navijačima

Hajduk je bio na Rujevici mažen i pažen, no Rijekin će trener uvijek krenuti prvo od vlastitih pogrešaka te je dobro ukazao na dvije: – Utakmicu smo trebali riješiti puno prije s obzirom na brojne prigode. Drugo, dali smo se previše isprovocir­ati na neke odluke, previše nam je to odnijelo koncentrac­ije u igri. U svjetlu kulise koja je pratila jadranski derbi, a po svemu što smo te nedjeljne večeri vidjeli i, nažalost, čuli na Rujevici, čini se da između ni jednih navijača u HNL-u nema toliko navijačkih strasti i zle krvi kao između Torcide i Armade. Dobar je potez povukla i Rijeka koja je pjesmu “Brothers in Arms” preko razglasa posvetila dvojici osnivača Armade, dragovoljc­ima Domovinsko­g rata koji su stradali isti dan, a jedan je zapravo bio navijač – Hajduka. Također, zanimljivo je i da su se i Rijeka i Hajduk usuglasili, što je dugo bilo nemoguće, u molbi uoči derbija da se odgodi za razdoblje nakon europskih kvalifikac­ija, itekako bitnih za proračune oba kluba. Ako je Pajaču iz neutralnog kuta teško nešto krucijalno zamjeriti jer je ipak odluke donosio u sekundi, za tu je administra­tivnu odluku bilo sasvim dovoljno vremena, kao i za igranje derbija do kraja polusezone. Jer, kao što je rekao Kek, i jedni i drugi su se – pošteno potrošili.

Juranoviće­v mi potez vraća vjeru u nogomet, rekao je Rijekin trener Matjaž Kek

 ??  ?? Juranović je rođeni Zagrepčani­n, ali je u Hajduku stekao kapetanski status
Juranović je rođeni Zagrepčani­n, ali je u Hajduku stekao kapetanski status
 ??  ?? Trener: Roman Grigorčuk (53) Prva utakmica: Astana - Dinamo 0:2
Trener: Roman Grigorčuk (53) Prva utakmica: Astana - Dinamo 0:2

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia