Večernji list - Hrvatska

MANDŽO I SUBA OPROSTILI SE OD REPREZENTA­CIJE

Odluku o odlasku iz reprezenta­cije donio sam još prije SP-a. Uživao sam, a ovo zajedništv­o, skromnost i prijateljs­tvo iz Rusije pamtit ću cijeli život, rekao je 33-godišnji Danijel Subašić

- ZAGREB Karlo Ledinski

Dalić: Subašić nije bio značajan samo na terenu već i za atmosferu u svlačionic­i. Čarli, Mandžo i Suba zaslužuju oproštajnu utakmicu U samo 24 sata hrvatska nogometna reprezenta­cija ostala je bez dva jako važna igrača. Prvo se u utorak oprostio Mario Mandžukić (32), a jučer je isto obznanio i Danijel Subašić (33).

Igrač za najveće utakmice

“Dragi navijači, uvijek sam više volio govoriti na terenu nego izvan njega. Stoga mi i ove riječi dolaze malo teže nego što mi je bilo uklizati protivniku ili istrčati sprint u 120. minuti. Teže, jer znam koliko radosti mi donose sva okupljanja, utakmice i pobjede. Teže, jer znam da je slušanje Lijepe naše prije utakmice najveća emocija. Teže, jer znam

Brate mili, hvala ti na svemu... kako nam je lijepo bilo... da je makar još toliko godina skupa. Baš mi je žao, falit ćeš IVAN RAKITIĆ o Subašićevu oproštaju Niti jedna statistika ne može pokazati koliko si nam značio, svi tvoji sprintevi, oduzete lopte, dobiveni dueli, golovi... VEDRAN ĆORLUKA u povodu Mandžina oproštaja

kakva je čast obući hrvatski dres i predstavlj­ati svoju zemlju. Teže, jer znam da je ovo konačno i da nakon ovih riječi više nema povratka. Pa ipak, znam da je vrijeme baš za te riječi... Opraštam se od hrvatske reprezenta­cije”, napisao je Mandžukić te tako šokirao hrvatske navijače. Šokirao ih je jer svi su očekivali da će se njegov oproštaj dogoditi tek nakon Eura 2020. godine. Šteta, ali to je njegova odluka i zna zašto ju je donio. A mi ćemo Mandžu zauvijek pamtiti kao ponajbolje­g igrača kojeg je imala Hrvatska. Ne samo zbog 33 gola, po čemu je naš drugi najbolji strijelac u povijesti već i zbog njegove borbenosti, zbog toga što je za Hrvatsku doslovno igrao sa srcem. Od njega nismo mogli zapamtiti guranje kroz noge, driblinge, hat trickove ili spektakula­rne golove (osim kad zabije škarice u finalu Lige prvaka), no pamtit ćemo da je uvijek bio igrač za velike utakmice. Potvrdio je to i na SP-u u Rusiji, kada je zabijao Danskoj, Engleskoj i Francuskoj. Mandžo je svojom odlukom o odlasku iz reprezenta­cije iznenadio i suigrače. – Nisam očekivao da ćeš reći zbogom jer još imaš snage u sebi za toliko godina koliko si dao za reprezenta­ciju. Veliko zadovoljst­vo mi je bilo igrati s tobom. Hvala ti na svemu, ratniče – poručio je Dejan Lovren. – Mrgude moj, hvala ti na svemu – poručio je Šime Vrsaljko, dok je također iznenađeni Ivan Rakitić objavio: – Pajdo moj, žao mi je da si tako odlučio, ali znaš da sam uvijek uz tebe. Hvala ti na svemu, bile su prelijepe godine zajedno u dresu. A točno 24 sata nakon Mandže svoje umirovljen­je od dresa vatrenih objavio je i vratar Danijel Subašić. Utakmica protiv Francuske, njegova 44. za A-vrstu, tako je bila posljednja. – Bilo je ovo dugo putovanje, još od prvog poziva 2008. i ispunjenja sna jednog “golmančića” iz Zadra, a potom puno truda i rada, kao i godine strpljenja na klupi da postanem broj jedan – odnosno meni omiljeni 23. Ovu odluku donio sam puno prije Svjetskog prvenstva jer sam htio zaključiti reprezenta­tivnu karijeru nastupom na SP-u, što je bio jedan od mojih snova. Ovo zajedništv­o, skromnost i prijateljs­tvo iz Rusije pamtit ću cijeli svoj život. A za svoje nasljednik­e se ne brinem – poručio je Subašić.

I bez njih ćemo biti jaki

Otišao je u stilu, kao ponajbolji golman SP-a, i tek drugi u povijesti koji je na jednoj utakmici SP-a u raspucavan­ju obranio tri 11-erca. Uspjelo mu je to protiv Danske u osmini finala. Takve obrane nedostajat će nama, ali i njegovim suigračima. – Brate mili, hvala ti na svemu... kako nam je lijepo bilo... da je makar još toliko godina skupa. Baš mi je žao, falit ćeš puno, MON FRÈRE! I dalje puno uspjeha ti želim... Čuvaj mi se – napisao je Rakitić. Njegov sugrađanin iz Zadra Šime Vrsaljko dodao je: – Čast je bila dijeliti svlačionic­u s tobom. Hvata ti na pozitivnoj energiji koju su prenosio. Emotivan je bio i Vedran Ćorluka, prvi od trojice srebrnih koji su se oprostili od reprezenta­cije. – Iskreno se nadam da je ovo zadnji oproštaj jer polako ponestaje riječi kojima bih opisao sve ove istinske nogometne veličine... Subi, flegmo naša kakve nema, hvala ti što si mi čuvao leđa sve ove godine od mlade pa do ove stare reprezenta­cije, hvala ti što si naše greške pretvarao u velike obrane – poručio je Ćorluka, a i Dejan Lovren oprostio se od svog sada već bivšeg suigrača. – Pa dosta više opraštanja od repke. Daj javite se u isto vrijeme da mogu objaviti neku zajedničku sliku, a ne pojedinačn­o. E moj fu*king years, neopisivo mi je drago bilo igrati s čovjekom poput tebe koji je uvijek nasmijan, pozitivan i veseo, a uz sve to odličan golman. Brate, hvala na svemu. U nepuna 24 sata ostala je Hrvatska bez dvojice jako važnih igrača, no smjena generacije nešto je što se događa u svim reprezenta­cijama. A mi ne sumnjamo da će se iz hrvatskog talenta izroditi novi Mandžukići i Subašići. I da ćemo već na Euru 2020. godine napadati novu medalju na velikim natjecanji­ma.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zabijao 10 godina: Prvijenac za Hrvatsku Mandžo je zabio Englezima (fotografij­a lijevo) u Maksimiru 2008., a posljednji gol zabio je u finalu SP-a protiv Francuske; Subašić na svom prvom reprezenta­tivnom okupljanju 2008.
Zabijao 10 godina: Prvijenac za Hrvatsku Mandžo je zabio Englezima (fotografij­a lijevo) u Maksimiru 2008., a posljednji gol zabio je u finalu SP-a protiv Francuske; Subašić na svom prvom reprezenta­tivnom okupljanju 2008.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia