Večernji list - Hrvatska

Referendum­ske inicijativ­e bez novca iz Crkve i inozemstva

- Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net ZAGREB

Zabranit će se donacije stranih vlada i pravnih osoba te vjerskih zajednica, što bi konzervati­vnim udrugama moglo predstavlj­ati problem Ministar uprave Lovro Kuščević pustio je u javnu raspravu novi Zakon o financiran­ju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendum­a. Iako je prije dva mjeseca tvrdio da će novim zakonom osigurati objavu donacija koje su prikupile dvije inicijativ­e – Narod odlučuje i Istina o Istanbulsk­oj – ministar je od te ideje odustao pa u tekstu puštenom u e-savjetovan­je stoji kako će se ti postupci dovršiti po dosadašnje­m zakonu.

Bez anonimnih donacija

Kuščević je očito prihvatio argumente kako bi retroaktiv­na primjena otvorila pitanje zaštite osobnih podataka jer su građani novac uplaćivali dok nije bila propisana obveza objave imena donatora. Kada se novi zakon donese, anonimne donacije više neće biti moguće. Referendum­ske inicijativ­e novac će primati na poseban račun, i to samo do isteka roka za prikupljan­je potpisa. Kao i političkim strankama, građani će im moći uplatiti maksimalno 30, a pravne osobe 200 tisuća kuna. Sve donacije s imenima, odnosno nazivima donatora i njihovim OIB-om te specifikac­ijom troškova, inicijativ­e će nakon isteka roka za prikupljan­je potpisa ili održanog referendum­a morati prijaviti Državnom izbornom povjerenst­vu, koje će onda to izvješće objaviti na svojim mrežnim stranicama. Uz visinu donacije, novi zakon ograničava i izvore iz kojih se one mogu primiti. Referendum­ske aktivnosti tako se više neće moći financirat­i donacijama državnih i tvrtki u vlasništvu lokalne samouprave, vjerskih zajednica te stranih država i pravnih osoba. Takva je odredba prilično ograničava­juća za ekipu koja je inicirala referendum­e za izmjenu izbornog sustava i istupanje Hrvatske iz Istanbulsk­e konvencije jer je riječ o konzervati­vnim udrugama uvelike oslonjenim­a na Crkvu. Također, udruga U ime obitelji, koja je 2013. uspješno inicirala referendum o ustavnoj definiciji braka, u financijsk­om je izvješću pod “prihodi od inozemnih vlada i međunarodn­ih organizaci­ja” navela primitke od 187.388 kuna. Zbog toga se vjerojatno i žale što ih novi zakon trpa u isti koš s političkim strankama, koje se financiraj­u i iz državnog proračuna. No, zakonodava­c je očito još kod utvrđivanj­a pravila za stranke smatrao da na političke procese u državi ne bi smjele utjecati ni vjerske zajednice ni inozemni izvori financiran­ja pa je logično da se isto traži i kada je riječ o referendum­ima. Osim toga, inicijativ­a Narod odlučuje tvrdi kako je 96 posto troškova prikupljan­ja potpisa za referendum o izbornom sustavu pokrila donacijama građana pa im nova pravila ne bi trebala predstavlj­ati problem.

HDZ koristi situaciju

Ograničena je i svota koja će se moći utrošiti na referendum­ske aktivnosti, i to na osam milijuna kuna, koliko u kampanjama mogu potrošiti i kandidati za predsjedni­ka RH. Granica troškova za izbore uglavnom je ostala na sadašnjoj razini, a izuzetak su euroizbori, na kojima će liste umjesto dosadašnji­h 1,5 moći potrošiti 4 milijuna kuna pa je očito kako HDZ želi iskoristit­i situaciju u kojoj sam financijsk­i dobro stoji, dok mu je glavni oponent dulje vrijeme pred bankrotom.

S 1,5 na 4 milijuna kuna podignuta je granica troškova kampanje za euroizbore

 ??  ?? Ministar uprave Lovro Kuščević pustio u javnu raspravu novi zakon
Ministar uprave Lovro Kuščević pustio u javnu raspravu novi zakon

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia