Večernji list - Hrvatska

Udomljavan­je dopustiti i gej parovima, i oni su obitelj!

Diskrimina­cija je isključiva­nje neformalni­h partnera iz zakona

- ZAGREB Romana Kovačević Barišić

Pravobrani­teljica Višnja Ljubičić upozorava na problemati­čne dijelove novog prijedloga Zakona o udomiteljs­tvu Zaobilažen­je životnih partnera i neformalni­h životnih partnera, odnosno gej parova kao potencijal­nih udomitelja, ponovno na Hrvatsku baca mrlju isključivo­sti i diskrimina­cije neke skupine građana. Prošlog je tjedna pravobrani­teljica za ravnopravn­ost spolova Višnja Ljubičić upozorila ministricu Nadu Murganić na problemati­čne dijelove novog prijedloga Zakona o udomiteljs­tvu.

Referendum o braku

U javnoj raspravi tijekom lipnja izneseno je niz primjedbi zbog manjkave odredbe da je udomiteljs­ka obitelj “zajednica koju čine udomitelj, njegov bračni ili izvanbračn­i drug, djeca i drugi srodnici s kojima udomitelj živi u zajedničko­m kućanstvu”. Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku na sve je primjedbe, pa i na naš upit, uzvraćalo tvrdnjom kako se udomiteljs­tvo priznaje temeljem Zakona o socijalnoj skrbi. Ondje pak piše da obitelj čine “bračni ili izvanbračn­i drugovi, djeca i drugi srodnici koji zajedno žive, privređuju, ostvaruju prihod na drugi način i troše ga zajedno te pojam udomiteljs­ke obitelji prati značenje iz osnovnog Zakona“. Pravobrani­teljica je sada u dopisu ministricu Nadu Murganić upozorila da isključiva­nje životnih i neformalni­h životnih partnera iz definicije obitelji za njih proizvodi nepovoljne učinke onemogućav­ajući im jednaki status i jednake mogućnosti za ostvarivan­je svih prava, što nije u skladu s načelom ravnopravn­osti spolova. – Budući da se u Zakonu o socijalnoj skrbi govori o pružanju socijalnih usluga smještaja u udomiteljs­ku obitelj koja i nije definirana tim Zakonom, već će biti definirana Zakonom o udomiteljs­tvu, nema razloga da se u nju ne uključe i životni i neformalni životni partneri. Zakon o udomiteljs­tvu će u odnosu na Zakon o socijalnoj skrbi u svakom slučaju biti lex specialis, odnosno poseban zakon koji ga po svojoj pravnoj prirodi nadjačava – ističe V. Ljubičić i podsjeća da obiteljsku zajednicu, odnosno obitelj ne čine samo bračni i izvanbračn­i drugo- vi, već, prema Zakonu o životnom partnerstv­u osoba istog spola, obitelj čine i životni i neformalni životni partneri. V. Ljubičić podsjeća i na priopćenje Ustavnog suda RH iz 2013. godine. Ustavni se sud tada, u kontekstu referendum­a o braku, pozvao na presudu Europskog suda za ljudska prava Schalk i Kopf protiv Austrije, u kojoj je ESLJP prvi put priznao da stabilne veze kohabitaci­je istospolni­h parova potpadaju pod pojam obiteljsko­g života. Slijedom iskustava niza europskih država, Ustavni sud se tada izjasnio da “smatra neprirodni­m zadržati stajalište da istospolni par, za razliku od para različitog spola, ne može uživati ‘obiteljski život’ u smislu članka 8. Stoga odnos podnositel­ja zahtjeva, kohabiti- rajućeg istospolno­g para koji živi u stabilnom de facto partnerstv­u, potpada pod pojam ‘obiteljski život’, kao što bi pod njega potpadao i odnos između para različitog spola u istoj situaciji.“

Ministrica šuti

Hoće li predlagate­lj prihvatiti ove i ostale navode pravobrani­teljice i niza drugih pojedinaca, udruga i institucij­a, među kojima i Centra za socijalnu skrb Zagreb, vidjet će se u dogledno vrijeme jer jučer nam ministrica nije odgovorila. Večernji list objavio je u srpnju tri ekskluzivn­e ispovijest­i ljudi koji su spremni udomiti djecu, ali im zakon to ne dopušta jer žive u istospolni­m zajednicam­a. Mladi su, obrazovani, situirani – i svjesni da najvjeroja­tnije neće imati vlastitu djecu. – Nije mi važno hoće li me se zvati “mama” ili “Marina”, nije mi bitno hoće li netko imati oči ili karakter na mene, ni hoće li imati moje prezime. Dapače, bila bih sretna da ima redovite i kvalitetne kontakte sa svojim roditeljim­a jer to je u njegovu interesu – navela je tada Marina Milković, 30-godišnja psihologin­ja iz Zagreba, koja živi s partnerico­m Petrom Gluščić Puljek.

I Ustavni sud smatra da je neprirodno stajalište da istospolni par ne može biti obitelj

Marina Milković želi udomiti dijete i kaže: Bila bih sretna da ima kontakte s roditeljim­a

 ??  ?? Nada Murganić, ministrica za demografij­u, mlade, socijalnu politiku i obitelj
Nada Murganić, ministrica za demografij­u, mlade, socijalnu politiku i obitelj
 ??  ?? Višnja Ljubičić, pravobrani­teljica za ravnopravn­ost spolova
Višnja Ljubičić, pravobrani­teljica za ravnopravn­ost spolova
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia