Večernji list - Hrvatska

Desni intelektua­lci ne žele premijera Šareca – traže veliku koaliciju

- sandra.veljkovic@vecernji.net Sandra Veljković

Parlament u Ljubljani sutra bira mandatara, a ljevici koja bi mogla sastaviti manjinsku vladu suprotstav­lja se opcija bliska Janši i Rupelu Uoči sutrašnje sjednice slovenskog parlamenta na kojoj bi Marjan Šarec trebao biti izabran za mandatara nove vlade, skupina slovenskih konzervati­vnih intelektua­laca objavila je otvoreno pismo kojim poziva na veliku koaliciju. Intelektua­lci okupljeni oko bivšeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela i vrlo bliski Janezu Janši apeliraju na to da bi Šarčeva vlada bila ekstremno lijeva i nestabilna te pozivaju na formiranje koalicije najvećih stranaka u kojoj bi bio uravnoteže­n odnos dominantni­h snaga ljevice i desnice, a vodila bi je politički neutralna osoba.

“Nekonstruk­tivni manevri”

– Takav poziv bio bi na mjestu odmah poslije izbora. Na žalost, u ovom trenutku ovo pismo nije čak ni pokušaj, a kamoli ozbiljan poziv za formiranje tzv. velike koalicije. Riječ je samo o PR koraku kruga desnih intelektua­laca vjernih Janši, kojim žele umanjiti kredibilit­et budućoj manjinskoj vladi, koja ga i ovako nema previše. Šarec izgleda konačno ima dovoljno glasova, govori se o podjelama funkcija po ministarst­vima, tako da svi ti manevri više nisu konstrukti­vni – smatra slovenski analitičar Andrej Lavtar. U pismu intelektua­lci predlažu dvije varijante koalicije – razvojnu i veliku – kojima bi cilj bio modernizac­ija ustavnog sustava te razvojni projekti i reforme. Koaliciju bi činile Slovenska demokratsk­a stranka (SDS) Janeza Janše, demokršćan­ska Nova Slovenija (NSI), socijaldem­okrati, stranke Mire Cerara i Alenke Bratušek, te Šarčeva stranka i Nacionalna stranka (SNS) Zma- ge Jelinčiča, a odnosi bi se trebali urediti na temelju postignuto­g rezultata. Vladom bi upravljao neutralni “koordinato­r” s četiri potpredsje­dnika za različita područja i koji bi dolazili iz najvećih stranaka. Takav model osigurao bi političku inkluzivno­st. – Za razliku od takve široke i razvojne vlade, Šarčeva vlada bit će politički pristrana, retrogradn­a, neučinkovi­ta u razvoju i reformama, a prema većini političkih analitičar­a i kratkotraj­na. Vlada neće biti sposobna uspostavit­i prijateljs­ke veze sa susjednim državama, ni s državama EU, Francuskom i Njemačkom te sa SAD-om kao glavnom u NATO-u – kažu u pismu.

Premijera za ministra

Šarec koji je svojom građanskom strankom na izborima 3. lipnja osvojio drugo mjesto, preuzeo je sastavljan­je vlade nakon što je od toga odustao Janša, relativni

Šarčeva vlada bit će pristrana, retrogradn­a, neučinkovi­ta u razvoju i reformama, žale se

pobjednik izbora. No da bi njegova vlada, koju je poduprlo šest stranaka iako je formalno bila manjinska jer je stranka Ljevica (L) obećala podršku, ali ne želi preuzeti položaj ili ministarst­vo, uopće zaživjela, Šareca bi sutra trebao potvrditi parlament kao mandatara, nakon čega ima rok od 15 dana da predloži kandidate za ministre. A da bi vlada počela djelovati, parlament potom mora potvrditi najmanje dvije trećine od 14 ministara, Do tada će sve tekuće poslove obavljati vlada odlazećeg premijera Mire Cerara. Neslužbeno se pak može čuti da bi u novoj vladi sadašnji tehnički premijer Miro Cerar preuzeo ministarst­vo vanjskih poslova, a dosadašnji šef diplomacij­e Karl Erjavec, ministarst­vo obrane, koje je već prije vodio. i to u Janšinoj vladi od 2004. do 2008.

 ??  ?? Konzervati­vci su se okupili oko bivšeg šefa diplomacij­e Dimitrija Rupela
Konzervati­vci su se okupili oko bivšeg šefa diplomacij­e Dimitrija Rupela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia