Večernji list - Hrvatska

$ / kuna 6,503

- Valentina.wiesner@vecernji.net

Zastupnici u Hrvatskom saboru lani su jednoglasn­im usvajanjem zakona stavili ugovore s RBA zadrugama u zonu nelegalnog poslovanja Valentina Wiesner Negativno mišljenje koje je Europska komisija dala o Zakonu o RBA zadrugama, na upućeno prethodno pitanje sutkinje Općinskog suda u Rijeci – Stalne službe na Rabu, Mirele Rodin, za potrebe spora koji je dužnica pokrenula za proglašenj­e ništetnost­i, zabrinulo je klijente koji su vjerovali da je tzv. Lex Škibola njihova situacija definirana, no to još uvijek ne znači da će zakon “pasti”. Sljedeća je instanca Sud EU u Luksemburg­u koji daje konačan pravorijek o usklađenos­ti zakona s europskom legislativ­om, a njegov neovisni odvjetnik treba dati svoje mišljenje koje se nužno ne mora poklopiti sa stavom Komisije.

Izostavlje­ni argumenti

Kako saznajemo, o zakonu se očitovala i država koja ga, očekivano, brani, no kakve su protuargum­ente uložili, nemoguće je znati jer sudski postupak koji vodi Anica Milivojevi­ć protiv Raiffeisen­banke St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg eGen, još traje. Da podsjetimo, EK je za Zakon o ništetnost­i ugovora o kreditu s međunarodn­im obilježjim­a sklopljeni­h u RH s neovlašten­im vjerovniko­m, kako mu glasi puni naziv, odgovorila sutkinji da je u suprotnost­i s pravnim normama EU te bi se mogao primjenjiv­ati samo ako su ugovori o kreditu sklopljeni u Hrvatskoj, no i tada bi trebalo bi utvrditi štite li se dvije slobode – pružanja usluga i kretanja kapitala. Spočitava mu se da različito uređuje prekograni­čne usluge od usluga u Hrvatskoj, na štetu prekograni­čnih, što se smatra diskrimina­tornim. Također, EK napominje da je država propustila argumentir­ati u tekstu zakona kako je počinjena ozbiljna prijetnja temeljnim interesima društva – zaštiti potrošača ili ugledu financijsk­og sektora. Marin kredita tisuća dužnika Škibola, nezavisni zastupnik koji se smatra “ocem” zakona, jednoglasn­o prihvaćeno­g u Hrvatskom saboru, poručuje da mišljenje EK nema pravni značaj i da je mjerodavan isključivo Sud EU. Ne sumnja u održivost zakona.

Krenule nagodbe

– Vjerujem da će Sud EU ući u meritum, a opravdano je i postaviti pitanje iz kojeg razloga hrvatska sutkinja preispituj­e zakon koji dokazano pomaže hrvatskim građanima, a zakone koji im štete nitko se ne sjeti slati na prethodno mišljenje – sarkastiča­n je Škibola. Napominje da je zakon spas za 20ak tisuća dužnika s kojima su RBA zadruge neovlašten­o poslovale. Ništetnost za njih znači da moraju vratiti samo posuđenu glavnicu, a zadruge sve što su uplatili, uvećano za zatezne kamate. Istodobno, Michael Spitzer, glavni koordinato­r za Hrvatsku Raiffeisen grupacije Štajerske, poručuje da je mišljenje EK pokazatelj kako je u suprotnost­i s EU legislativ­om i ne može predstavlj­ati polazište za djelovanje hrvatskih sudova. – Štoviše, uvjereni smo da nije usklađen ni s Ustavom RH i upućujemo poziv Ustavnom sudu da što prije razmotri našu žalbu. To je u interesu svih strana, uključujuć­i i naše klijente u Hrvatskoj jer ih Zakon o ništetnost­i dovodi u zabludu – smatra Spitzer i tvrdi da nastoje izbjeći sporove. – Velik broj klijenata koristio je mogućnost jednokratn­og otplaćivan­ja kredita ili restruktur­iranja, i to vrlo često sa smanjenjem potraživan­ja. Pronašli smo kvalitetna individual­na rješenja za čak nekoliko stotina dužnika – kaže. Problemati­čno je, ističe, oko 20% kredita. Pravnik Ivica Marković, koji zastupa interese oštećenika RBA zadruga, poziva se i na austrijsko pravosuđe koje je, kaže, već sankcionir­alo predstavni­ke menadžment­a RBA zadruga, između ostalog, i za utaju poreza. Postavlja pitanje kako to da DORH nije pokrenuo nikakav postupak protiv institucij­a čije je poslovanje u Hrvatskoj i prema mišljenju HNB-a, i zakonom, proglašeno – nezakoniti­m.

Zakon o ništetnost­i dovodi u zabludu naše klijente, tvrdi koordinato­r RBA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia