Večernji list - Hrvatska

Srbi su zadnji pristali dati novac za film o Kosovu ‘99

Da su zločini istraženi na vrijeme, umjetnici danas ne bi morali “otkopavati” masovne grobnice, kaže Leon Lučev

- zoran.vitas@vecernji.net Zoran Vitas

Ovaj film može biti i antihrvats­ki i antibošnja­čki, ne samo antisrpski, jer se radi o odgovornos­ti, rekao je naš glumac u Sarajevu Regionalnu premijeru na 24. Sarajevo film festivalu imao je film “Teret” mladog srbijansko­g redatelja Ognjena Glavonića u kojem glavnu ulogu tumači naš Leon Lučev. Glavonića mnogi znaju po dokumentar­cu “Dubina 2” koji se bavi za Srbiju još uvijek tabu-temom, prikrivanj­em zločina na Kosovu, odnosno premještan­jem tijela ubijenih. Glavonić kaže da je “Dubina 2” napravljen­a tek od materijala koji je ostao nakon istraživan­ja za “Teret”.

Preko društvenih mreža

– Za tu priču čuo sam tek 2009. godine, i to slučajno, preko društvenih mreža, na kojima je netko podijelio jedan stari tekst o tome. “Teret” smo počeli snimati prije sedam godina, u nekom trenutku se činilo kako film nikada neće biti snimljen, no evo, tu smo – rekao je Glavonić o svom filmu snimljenom za 31 dan na 40 lokacija, koji već ima dvije nagrade te nominaciju za najbolju kameru u Cannesu. – Izazov je sama tema koja nije dobrodošla u našoj sredini. Financiran­je je išlo zaobilazno, Filmski centar Srbije zadnji je pristao da financira film, što je i nama bilo neko iznenađenj­e – odgovorio je Ivančić na pitanje o najvećim izazovima u ovom filmu ceste. Da se, kako pišu neki srbijanski mediji, ne radi “navodnim” masovnim grobnicama – potvrdio je Nemanja Stjepanovi­ć iz Fonda za humanitarn­o pravo Srbije, koji je iznio kako je njihovo istraživan­je rezultiral­o s najmanje tri lokacije i 110 policijski­h službenika i vozača koji su posvjedoči­li o događajima. Logično je pitanje bilo hoće li se “Teret” prikazivat­i u Srbiji iako su ga tamo neki već proglasili antisrpski­m. Glavonić nam je u Sarajevu potvrdio da distribuci­ja počinje u studenom. Lučev u njemu igra Vladu Stefanović­a koji, u nedostatku boljeg posla, prihvaća voziti kamion u turama od Kosova do Beograda u doba NATO-ovih bombardira­nja, odnosno rata na Kosovu. Na tim se vožnjama ne smije zaustavlja­ti niti smije znati što prevozi, a za to je dobro plaćen. Novac mu treba jer mu je supruga teško bolesna. No, “Teret” nije samo film o zločinima na Kosovu i njihovu prikrivanj­u, Glavonić nas nizom simbola u filmu podsjeća na lakoću raspada Jugoslavij­e, odnosno lagan zaborav u koji su gurnuti ta država i njezini simboli, a što je, znamo, kulminiral­o krvavim ratovima. Vladi se na putu pridružuje Paja, mladić koji bježi s Kosova, a tumači ga Pavle Čemerikić, kojega znamo i iz Schmidtova nedavnog filma “Agape”. Zanimljivo, Pavle je s Kosova, odakle je otišao upravo u Beograd. Vlada i Paja na tom putu susreću različite likove, posjećuju različita mjesta. Jedan od njih je i spomenik bitki za Popinu, kojom se obilježava teška bitka Nijemaca i partizana 1941. godina, a na kojem stoji i natpis: “Ako zatreba, pozovi me.” No, ovdje Vlada gubi upaljač s posvetom Bitki na Sutjesci, koji mu je dao otac, veteran te bitke. Ukradu mu ga djeca koja, čitajući natpis, pojma nemaju o čemu se radi. Takvih je simbola “Teret” pun, stalno podsjeća na puni krug, Vladin se otac borio na Sutjesci jer je netko bacao ljude u jame, danas on vozi kamion s leševima nekih drugih koje će, kako se sam uvjerio, baciti u neku jamu. Priča je, dakle, i obiteljska jer govori o tome što su roditelji svojoj djeci ostavili u naslijeđe. Zanimljivo, Vladina sina tumači sin Leona Lučeva Ivan, koji je za nju morao proći tri castinga.

Situacija je sve gora

– Ovaj film može biti i antihrvats­ki i antibošnja­čki, ne samo antisrpski, jer se radi o odgovornos­ti. Istina ne odgovara ni jednoj vlasti kao ni odgovornos­t. Mučno mi je i povraća mi se jer je situacija sve gora, a radio sam praktično svaki ovakav film u posljednji­h deset godina. Vidim sve goru i fašistoidn­iju situaciju, ali neću odustati, j...t ću majku do kraja. Prvi put mi je zlo od svega, kada radiš ovako, nisi prihvaćen, nego si redikulizi­ran, jer radiš onako kako sustav misli da ne trebaš raditi – rekao je emotivni Lučev na susretu s novinarima, koji se podsjetio i svoje aktualne uloge Mehmedalij­e Alića u filmu “Rudar”, koji se bavi pronalasko­m ostataka u Hudoj jami. – Svaki zločin treba kazniti jer, da su se ti leševi otkopali prije 40 godina i da su odgovorni kažnjeni, danas nitko ne bi mogao njima mahati. A sada ih otkopavamo mi umjetnici – poentirao je Lučev.

Lučev je ove godine igrao i rudara Alića, koji je otkrio masovnu grobnicu u Hudoj jami

 ??  ?? VOZAČ MUČNOG TERETA Leševe s Kosova prevozili su u Srbiju, a vozači nisu smjeli otvarati vrata teretnog prostora
VOZAČ MUČNOG TERETA Leševe s Kosova prevozili su u Srbiju, a vozači nisu smjeli otvarati vrata teretnog prostora
 ??  ?? Ognjen Glavonić Mladi srpski redatelj otkrio je tri masovne grobnice te intervjuir­ao 110 svjedoka
Ognjen Glavonić Mladi srpski redatelj otkrio je tri masovne grobnice te intervjuir­ao 110 svjedoka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia