Večernji list - Hrvatska

Sljepčević: Ovo je dokaz da više nigdje nije lako biti drukčiji

Film o Frljiću i Aleksandri Zec ušao u utrku za europski Oscar

- milena.zajovic@vecernji.net Milena Zajović

Film je već dobio nagradu Doc Alliance koja je Nebojši Sljepčević­u dodijeljen­a u Cannesu, a dobio je priznanja i u Nyonu i Motovunu film “Srbenka” redatelja Nebojše Sljepčević­a ušao je u konkurenci­ju za nagradu EFA, koja je europski pandan Oscara i najveće filmsko priznanje na Starom kontinentu! Tu veliku vijest jučer je objavila Europska filmska akademija, a uz “Srbenku” se za kipić natječe još 14 dokumentar­nih filmova iz cijele Europe, među kojima će biti odabrano pet finalista. U konkurenci­ji je i srpski dokumentar­ni film “Druga strana svega” redateljic­e Mile Turajlić, koja govori o sudbini svoje obitelji obilježeno­j Drugim svjetskim ratom, a kasnije i raspadom Jugoslavij­e. Podsjetimo, film “Srbenka” svjetsku je premijeru imao na uglednom festivalu Visions du Réel u Nyonu gdje je nagrađen posebnim priznanjem žirija, nakon čega mu je u Cannesu uručena nagrada Doc Alliance, koju dodjeljuje žiri sedam uglednih europskih dokumentar­nih festivala. Radilo se o prvom takvom priznanju za jedan hrvatski film, a žiri je tada ocijenio da je “Srbenka” “vrlo važna te istodobno univerzaln­a priča o osobnoj i kolektivno­j nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme te pokušaj izražavanj­a tog osjećaja kroz ograničen, a opet moćan umjetnički izražaj”.

Upropašten­e generacije

Počevši kao kronika priprema za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića protiv koje su prosvjedov­ali hrvatski branitelji, film je postao otrežnjuju­ća analiza položaja srpske manjine u Hrvatskoj, s posebnim fokusom na to kako se ksenofobij­a odražava na mlade generacije koje se rata i ne sjećaju, ali itekako žive njegove posljedice. – Film sam napravio prije svega za domaću publiku, u nadi da ćemo otvoriti neke teme, da će moje dijete odrastati u barem malo boljem svijetu od današnjega. Nakon premijere prilazili su mi ljudi koji su imali potrebu podijeliti svoja iskustva odrastanja uz stigmu drukčijih. Vrijeme je da o tome počnemo govoriti – rekao nam je Nebojša Sljepčević nakon hrvatske premijere u Motovunu, gdje je također dobio posebno priznanje žirija.

Rasprodana projekcija

Vijest o ulasku u konkurenci­ju za nagradu EFA dočekao je u Sarajevu, gdje je za “Srbenku” bilo gotovo nemoguće pronaći ulaznice. – Ne mogu vjerovati da sam u konkurenci­ji s Talalom Derkijem, Milom Turajlić ili Raduom Judeom, čiji me najnoviji film upravo oduševio u Sarajevu. Radio sam “Srbenku” bez kalkulacij­e, bez želje da se dodvorim strancima. Činjenica da film ovako snažno odjekuje u inozemstvu vjerojatno govori i o tome da je danas u cijelom svijetu postalo neugodno biti drukčiji. “Srbenka” za inozemnu publiku možda nije priča o Srbima i Hrvatima, nego o djeci koja odrastaju misleći da su zbog nekog svojeg obilježja manje vrijedna – rekao nam je Sljepčević, najavljuju­ći hrvatsku kinopremij­eru za kraj rujna.

Za kipić se natječe i srpska redateljic­a Mila Turajlić s “Drugom stranom svega”

 ??  ?? Ekipa filma “Srbenka” koji je premijerno predstavlj­en na festivalu Visions du Réel, a potom u Motovunu i Sarajevu
Ekipa filma “Srbenka” koji je premijerno predstavlj­en na festivalu Visions du Réel, a potom u Motovunu i Sarajevu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia