Večernji list - Hrvatska

YB je kod kuće vrlo jak, gotovo sve dobije, ali imamo šanse

Plava špica Mario Gavranović veseli se susretima s prvakom zemlje za koju je igrao na SP-u

- Mladen Miletić

Švicarski reprezenta­tivac pogotkom je donio pobjedu Dinamu i u uzvratnoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka protiv Astane Mario Gavranović (28) zagrijao je motore i namjestio nišan baš prije utakmica s prvakom zemlje za čiju je reprezenta­ciju igrao na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Nakon dva pogotka Istri, posebno je spektakula­ran bio onaj drugi, zabio je i u uzvratu 3. pretkola kvalifikac­ija za Ligu prvaka protiv Astane u Maksimiru (1:0) pred dvanaest tisuća gledatelja i time čekirao kartu plavima za – Bern. Već sljedeće srijede Dinamo igra prvu utakmicu play-offa protiv švicarskog prvaka Young Boysa. – Poznajem ih, naravno. Uglavnom su to sve igrači protiv kojih sam igrao još dok sam bio ondje. S time što se taj klub dosta digao u posljednje dvije godine, osvojio je prvenstvo nakon duljeg vremena (prethodno je tri godine zaredom bio doprvak, nap. a.), a jako je dobro startao ove sezone tako da će sigurno biti zanimljivo. Može li Dinamo? – Može, sigurno – uvjeren je Gavranović. Koje su mu najjače strane? – To je prvenstven­o jako dobra momčad. Ima nekoliko vrlo iskusnih igrača te nekoliko mladih velikog potencijal­a. Imaju visokog napadača koji zabija iz poluprilik­a. Ozbiljna ekipa koja ima ogroman napadački potencijal. No, ako ih se agresivno pritisne, može im se stvoriti dosta neprilika. Jesu li bolji od Hapolea i Astane? – Mislim da jesu.

U Dinamu je puno kvalitete

Kakva su iskustva s Young Boysima u vrijeme dok ste igrali u Švicarskoj za Zürich, do 2016. godine i dolaska u Hrvatsku? Posebno iz utakmica s njihova stadiona... – YB je tada bio malo slabiji nego sada, ali koliko se sjećam, često smo znali postizati jako dobre rezultate. Atmosfera ondje zna biti jako dobra, a stadion će sigurno biti pun. Igraju na umjetnoj travi i ona im baš jako paše, mislim da su prošle sezone ondje dobili gotovo sve utakmice. I zato nam ta prva utakmica neće biti laka, ali pripremit ćemo se da igramo dobro. Gavranović je lani pogotkom protiv Salzburga donio Rijeci dugu europsku jesen, ali protiv Olympiacos­a nije bio strijelac, te nije ni dočekao povratak u Ligu prvaka u kojoj je već igrao i zabio za Schalke. Jesu li s Dinamom ipak nešto veće šanse nego s Rijekom? – I u Rijeci smo prošle godine bili ne tako daleko od LP-a, ali ne razmišljam više o tome. Ove godine u Dinamu želimo ući u LP, to nam je cilj. Teško je uspoređiva­ti, u Dinamu je puno kvalitete i sad polako stvaramo momčad koja se drži zajedno. Kad biste ušli u skupinu Lige prvaka, biste li bili konkurentn­i? – Prvo ćemo razmišljat­i o Young Boysima, potom o ostalom. A trener Nenad Bjelica na slatkim je mukama. Jer, nijedan napadač zasad ne “šteka”. Prva opcija dosad je bio Budimir koji je zabio i Hapoleu i Astani, oba puta u gostima. Ubacio je Hodžića protiv Slaven Belupa, zabio je. Mreže trese i Gavro koji je ipak najrenomir­aniji, no nakon SP-a preselio se na klupu, kao i vratar Livaković. Naravno, svaki rasni strijelac, pogotovo Gavranović koji je uvijek željan igre, lopte i golova, ne može dugo biti miran na klupi. – Osjećam se sve bolje, nadam se da će forma još više rasti, to je normalno. Profesiona­lac sam, radim jako da bih se vratio u stopostotn­u formu i sad sam već blizu razini na kojoj sam bio u Rusiji. Ništa, čekat ću da se to sve vrati kako je bilo. Dinamo pod Bjeličinim vodstvom igra drukčije nego prije, plavi ne okolišaju, igraju brzo i ne dave loptu. – Kad svi igramo izravno, opasni smo pred golom. No, moramo znati i kad malo stati na loptu, igrati i po širini da se suparnik umori jer ne možemo svih 90 minuta igrati presing ili cijelo vrijeme čekati protunapad­e. Premda to zasad jako dobro radimo. Atmosfera u momčadi je odlična iako je došlo puno novih igrača. Svatko tko dobije šansu i iskoristi je, što je važno budemo li igrali na tri fronte. Nije više kao prošle sezone kad smo se “krpali” i uzimali igrače koji uopće nisu trenirali s nama – zaključio je Gavranović.

Oni su blagi favoriti

Trener Bjelica nakon još jedne europske pobjede nije se htio previše baviti Young Boysima jer ga prvo čeka derbi u petak s “njegovim” Osijekom, liderom prvenstva. “Ni riječi s pomoćnicim­a dosad nisam progovorio o Young Boysima”, rekao je na konferenci­ji za novinare. Nešto prije u mix-zoni ipak je otkrio: – Gledali smo ih u nedjelju, vrlo su kvalitetna momčad i sigurno lagani favoriti u odnosu na nas. Igraju dulje zajedno, iskusniji su, igraju na umjetnoj travi, ali mi smo dobra momčad, to smo pokazali u ove četiri utakmice protiv dosta dobrih momčadi. Rastemo i sigurno ćemo imati šansu. Bit će spektakula­rno. Istina, prvo Osijek. No, u prvenstvu ima 36 kola i sve se može deset puta preokrenut­i. A zna se što donose dvije utakmice s Young Boysima.

Puno radim da bih se vratio u formu, ali već sad sam blizu formi u kakvoj sam bio u Rusiji

 ??  ?? pogodaka i asistencij­a postigao je Gavranović protiv Young Boysa, Dinamova suparnika u play-offu Lige prvaka, u vrijeme dok je igrao u švicarskoj ligi
pogodaka i asistencij­a postigao je Gavranović protiv Young Boysa, Dinamova suparnika u play-offu Lige prvaka, u vrijeme dok je igrao u švicarskoj ligi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia