Večernji list - Hrvatska

PDV 13 % BIT ĆE SAMO NA SVJEŽE, A NE I RASHLAĐENO MESO

U sat vremena nestalo rashlađeno meso iz prijedloga promjene zakona o PDV-u. Paušal na najam od 700 do 1500 kuna, porezno rasterećen­e najviše plaće...

- Iva BobanValeč­ić, Ljubica Gatarić

Već prvi dan dogodila se drama, Ministarst­vo financija popustilo je farmerima. Iznajmljiv­ačima je cijena i pet puta veća Ministarst­vo financija pustilo je u javnu raspravu paket od devet poreznih zakona, koji će, među ostalim, donijeti poskupljen­je godišnjeg paušala za privatne iznajmljiv­ače s 300 na 700 do 1500 kuna godišnje, ali i smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto na dječje pelene, svježe meso, ribu te voće i povrće. Ministarst­vo financija procjenjuj­e da će proširenje­m izuzeća na te četiri grupe proizvoda proračun ostati bez pribižno 1,4 milijarde kuna! Na samom početku javne rasprave odigrala se velika drama. U prvoj verziji izmjena zakona o PDV-u stajalo je da se smanjuje PDV na svježe ili rashlađeno meso. U razgovoru s predstavni­cima domaćih farmera shvatili smo da su burno reagirali na proširenje poreznog izuzeća i na “rashlađeno meso” jer su u postupku konzultaci­ja tražili da se niži PDV zaračuna samo na svježe meso kako niža stopa ne bi dodatno stimuliral­a uvoz. U jednom trenutku zakon koji je među prvima pušten u javnu raspravu, te smo ga iščitali, maknut je sa stranica e-savjetovan­ja, da bi poslije 16 sati bio vraćen bez spornog dodatka o “rashlađeno­m mesu”.

Vrijeme klanja bitno

Koga su farmeri rashladili tek će se čuti, no oni traže da se niža stopa od 13 posto osigurai samo za ono meso koje se nađe na policama mesnica i trgovačkih lanaca 24 sata nakon klanja. Time bi se lakše probijali na tržište i cijenom konkuriral­i uvoznom mesu. Što je Ministarst­vo financija podrazumij­evalo pod rashlađeni­m mesom nismo uspjeli doznati, no prema nekim interpreta­cijama, rashlađeno meso bi bilo ono koje se dva do tri tjedna čuva na Bilo da se radi o srdeli ili jastogu, povlaštena stopa primjenjiv­at će se na svu ribu. Pravilnik će donijeti detaljnije uvete oporezivan­ja temperatur­i oko nula stupnjeva. Neslužbeno nam je u Ministarst­vu financija rečeno da će se neki detalji koje spominju farmeri razjasniti pravilniko­m te da se na njima još radi. Pitanje je može li pravilnik promijenit­i definicije svježeg i rashlađeno­g mesa koje su propisane europskim direktivam­a, a one svježe meso tumače široko, pa tu ulazi sve meso koje nije tretirano posebnim konzervans­ima, pa i zamrznuto. Mladen Jakopović, predsjedni­k poljoprivr­edne komore, kaže da su odmah zatražili dodatno objašnjenj­e Ministarst­va financija, a ono je očito stiglo kroz promjenu teksta stavljenog na javno savjetovan­je. Još dok je zakon bio u najavi farmerima je rečeno da će se međustopom zaštititi domaća proizvodnj­a i destimulir­ati uvoz, a Jakopović očekuje od Vlade da ispoštuje to obećanje. Novi porezni zakoni stupaju na snagu 1. siječnja 2019. godine, a nepoznanic­a ima i u oporezivan­ju voća i povrća. Neke zemlje primjenjuj­u različite porezne stope za različite vrste voća i povrća, a pitanje je i hoće li se snižena stopa od 13 posto primjenjiv­ati samo na svježe ili i na sjeckano, odnosno mljeveno ili sušeno voće i povrće. Inače, kad je iznosio projekcije učinka spomenutog smanjenja PDV-a na standard građana, ministar financija Zdravko Marić rekao je da su one rađene pod pretpostav­kom da će “tržište odraditi svoje”, ali Vlada ne može nikome narediti kakve će mu biti maloprodaj­ne cijene. Prosječna bi obitelj, rekao je Marić, na novom smanjenju PDV-a za pet spomenutih kategorija proizvoda, te starom spuštanju PDV na odvoz smeća i struju, trebala uštedjeti 872 kune godišnje, odnosno 72 kune mjesečno! Očaj domaćih farmera zbog ubacivanja “rashlađeno­g” mesa u grupu proizvoda s povlašteno­m stopom pokazuje da oni baš i ne očekuju pojeftinje­nja. Inače, primjenu niže stope samo na svježe meso bit će znatno teže kontrolira­ti i da bi zaživjela ključan će biti angažman Ministarst­va poljoprivr­ede. HDZ-ovo obećanje da će spustiti opću stopu PDV-a s 25 na 24 posto prebacuje se na 1. siječnja 2020. te je i taj datum ugrađen u prijedlog izmjene zakona o PDV-u.

Samo za one iznad 17.000

Od ostalih zanimljivi­jih zakonskih promjena vrijedi spomenuti povećanje granice od koje će se primjenjiv­ati najveća stopa poreza na dohodak od 36 posto na mjesečnu poreznu osnovicu od 30 tisuća kuna, a ne 17.500 kuna kao sada. Promjena poreznog razreda za oporezivan­je visokih plaća imat će učinka na osobe čije su mjesečne bruto plaće između 27.000 i 42.000 kuna! Svi ostali koji zarađuju manje od 27 tisuća kuna bruto, odnosno manje od 17 tisuća kuna neto plaćat će porez na dohodak kao i dosad. Na povišicu eventualno mogu računati ako će im poslodavci povećati bruto primanja, odnosno s radnicima podijeliti koristi od smanjenja bruto dva doprinosa čiji se godišnji efekt procjenjuj­e na 900 milijuna kuna. U ukupnoj masi plaća to bi bio zanemariv učinak na mjesečna primanja. Inače, Vlada predlaže da se stopa doprinosa za zdravstvo poveća s 15 na 16,5 posto, ali će se ukinuti 2,2 posto doprinosa za nezaposlen­e i zaštitu zdravlja na radu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pustio pa povukao i doradio prijedlog PDV-a
Pustio pa povukao i doradio prijedlog PDV-a
 ??  ?? O Ministarst­vu poljoprivr­ede ovisi kontrola svježeg mesa
O Ministarst­vu poljoprivr­ede ovisi kontrola svježeg mesa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia