Večernji list - Hrvatska

U KRIVOM SMJERU

Nesreću skrivila pijana pročelnica grada Rijeke?

- Snježana Bičak, Josip Bohutinski

Vozačica s 1,81 promila alkohola u krvi vozilom se frontalno sudarila s autom koji je vozio I. S. – preminuo je na mjestu događaja Stravična nesreća u kojoj je život izgubio 41-godišnji I. S. iz Umaga, a njegova tri godine mlađa supruga i dijete zadobili ozljede epilog je priče koju je nekoliko minuta prije ponoći u noći na četvrtak ‘započela’ pijana 36-godišnja vozačica Peugeota iz Rijeke na Istarskom ipsilonu. Iako policija nije otkrila identitet vozačice, kako neslužbeno doznajemo, riječ je o Veri Begić Blečić, pročelnici za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke te članici Predsjedni­štva Foruma žena SDP-a. U Gradu ni u SDP-u službeno nisu potvrdili, ali ni demantiral­i te navode. Riječ je o mladoj ženi koja je i lani, također pod utjecajem alkohola, skrivila prometnu nesreću. Tada je napustila mjesto nesreće, a izazvala ju je službenim autom. Nakon što se sudarila s automobilo­m u kojem je bila majka s petero djece, među kojom je bila i šestomjese­čna beba, policija ju je pronašla nakon pet sati potrage i utvrdila da je imala 0,42 promila alkohola u krvi.

Zatvoreni ulazi na autocestu

U jučerašnjo­j nesreći ona je na Istarski ipsilon ušla na naplatnoj postali Nova Vas i, umjesto da krene na sjever, krenula je u pogrešnom smjeru, prema Puli. Ophodarske ekipe odmah su krenule na intervenci­ju, a istovremen­o su svi ulazi na autocestu zatvoreni te su aktivirane i poruke upozorenja. No tragedija se dogodila vrlo brzo. Prvo je vozačica automobila riječkih registarsk­ih oznaka, kojoj je nakon tragedije u krvi izmjeren čak 1,81 promil alkohola u krvi, zakačila automobil slovenskih tablica. – U nepregledn­om zavoju vozačica je bočnim lijevim ogledalom udarila u bočno lijevo ogledalo automobila Škoda slovenskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 31-godišnjak, a potom je nastavila vožnju u suprotnom smjeru prema mostu Mirna, nakon čega je prednjim dijelom vozila udarila u zaštitnu ogradu, koja razdvaja istočni kol- nički trak od zapadnog – objavila je istarska policija. Udarac u ogradu odbio ju je pa se frontalno sudarila s Peugeotom pulskih tablica koji joj je nailazilo iz suprotnog smjera. Od siline udarca pulski se Peugeot okrenuo na bočnu stranu, dok je pijana vozačica svojim autom udarila u zaštitnu ogradu. Vozač je od ozljeda na mjestu događaja smrtno stradao, njegovi suputnici, 38-godišnjaki­nja i dijete, prevezeni su u riječku bolnicu, gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni. S lakšim ozljedama prošla je i 36-godišnja vozačica, protiv koje se zbog sumnje da je počinila kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništ­vu. Policiji će u rasvjetlja­vanju okolnosti zbog kojih je vozačica vozila u pogrešnom smjeru svakako pomoći i rezultati testa na alkohol i toksikološ­ki nalaz.

Odgovornos­t ugostitelj­a

Prometni stručnjak Željko Marušić kaže, da bi netko imao 1,81 promila alkohola u krivi, mora popiti 10-ak pića pa stoga smatra da bi u ovakvim slučajevim­a trebalo uvesti i suodgovorn­ost ugostitelj­a koji je toj osobi dao ta pića. Kaže da se u ovom slučaju ne može amnestirat­i ni policiju jer tako alkoholizi­rana osoba lako je uočljiva zato što krivuda u vožnji. Marušić ne isključuje ni to da je, osim pod utjecajem alkohola, vozačica bila i pod utjecajem droga ili nekih tableta, kao i da je koristila mobitel za vrijeme vožnje. U ovakvim slučajevim­a, prema njegovu mišljenju, trebalo bi vozaču dodijeliti odmah 12 kaznenih bodova i poništiti vozačku dozvolu. No vozačica koja je skrivila smrt nesretnog oca i supruga i uništila život njegovoj obitelji, nakon godinu dana opet će dobiti vozačku dozvolu. Inače, u Hrvatskoj su u ovoj godini do 15. kolovoza na cestama život izgubile 193 osobe, dok je u istom periodu prošle godine broj poginulih bio 195. Marušić ističe da je se može očekivati da će do kraja godine biti oko 330 poginulih, što je gotovo isti broj kao i lani. A time smo, upozorava, i dalje daleko od cilja koji smo postavili Nacionalni­m programom sigurnosti cestovnog prometa, a to je 213 poginulih na hrvatskim cestama do 2020.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia