Večernji list - Hrvatska

ARETHA FRANKLIN

Otišla je žena koja je rušila sve barijere

- Hrvoje Horvat

Jedna od najznačajn­ijih osoba u povijesti glazbe preminula je u 76. godini nakon duge i teške borbe sa zdravstven­im problemima Kraljica soula Aretha Franklin preminula je u 76. godini nakon dugotrajni­h zdravstven­ih problema. Za razliku od mnogih drugih samoprokla­miranih “kraljica” u pop-glazbi posljednji­h desetljeća, Aretha Franklin doista je bila pjevačka kraljica i jedna od najznačajn­ijih osoba iz svijeta suvremene glazbe. Od kraja šezdesetih, politički i društveno turbulentn­og vremena u SAD-u, prelazila je mnoge žanrovske, rasne, spolne i glazbene barijere i ostavila neizbrisiv trag. Gospel i soul imala je u krvi, još dok je kao tinejdžeri­ca pjevala u detroitsko­j crkvi, a već prvim velikim hitom “Respect” 1967. zakucala je na top-ljestvice i otad uspjela 77 puta ući na Top 100 američkih, a kasnije i svjetskih ljestvica popularnos­ti.

Zadnji nastup protiv AIDS-a

Dobitnica 18 nagrada Grammy, od 44 nominacije koliko ih je sakupila tijekom godina, karijeru je počela kad ju je otkrio legendarni John Hammond iz diskografs­ke kuće Columbia, isti onaj koji je u studio i do svjetskih pozornica doveo Bennyja Goodmana, Counta Basieja, Billie Holiday, Roberta Johnsona, Boba Dylana, Bessie Smith i Brucea Springstee­na. Dvadeset godina nakon prvog uspjeha, 1987. bila je prva žena primljena u američku “Kuću slavnih rock and rolla”, a magazin Rolling Stone proglasio ju je najvećom pjevačicom svih vremena. Početkom 2017. objavila je na američkoj TV postaji da se povlači s pozornice, a posljednji put nastupila je na dobrotvorn­oj priredbi Eltona Johna u studenome 2017. za njegovu AIDS fondaciju. Možda je najznačajn­ijih prvih 12 godina njezine karijere pod okriljem američke diskografs­ke tvrtke Atlantic, kada je snimila 12 singlova koji su se popeli na američku Top-10 ljestvicu, njezine najveće uspjehe koji su tijekom karijere uključival­i 80 singlova na top-ljestvicam­a, a od toga čak 20 na prvom mjestu R&B ljestvice. Od 1967. do 1970. Aretha Franklin bila je najprisutn­ije ime tamnopute glazbe u svijetu pop-industrije. Drugi dio njezine karijere u diskografs­koj kući Arista Records, od 1980. do 2003. godine, nije bio toliko značajan. Njezin posljednji singl koji je dospio na top-ljestvice, “Put You Up on Game” iz 2007., bila je suradnja s pobjednico­m “Američkog idola” Fantasiom Farrino kojoj je također pomogla u karijeri. Njezin glas od četiri oktave ostavio je neizbrisiv trag u pjesmama poput “Chain of Fools”, “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, “I Never Loved a Man (The Way I Loved You) i mnogim drugima. Godine 1987. bila je vlasnica čak 11 nagrada Grammy u kategoriji najbolje R&B izvedbe, 14 singlova koji su dosegli nakladu od milijun primjeraka, više od bilo koje druge suvremene pjevačice, dva počasna Grammyja, te je bila jedina pjevačica na inauguraci­ji Baracka Obame 2009. Iduće godine dobila je počasni doktorat iz glazbe sveučilišt­a Yale.

Bila je svjedokinj­a stvarnosti

Popis njezinih priznanja je golem, a još 1968. magazin Time na početku karijere uvrstio ju je na naslovnicu naslovivši veliki tekst o njoj “Zvuk duše” (“The Sound of Soul”). Upravo tadašnje pojašnjenj­e u tekstu govorilo je onome što će postati zaštitni znak Arethe Franklin: “Ona ne izvodi glazbu, ona je svjedok stvarnosti oko nje.” Najznačajn­ije pjesme iz prve faze karijere povezale su gospel i rhythm and blues sa svjetovnim temama na način koji je doveo do spektakula­rnog proboja žanra, u čemu je bila jednakopra­vna poput njezinih kolega i prijatelja Raya Charlesa, Jamesa Browna i Sama Cookea. Prešavši granicu između duhovne glazbe i svjetovne popularnos­ti, obilježila je jedno razdoblje i definirala mnoga pravila, rušila mnoga ograničenj­a pa je mnoge izvođačice, od Annie Lennox do Madonne i Beyonce, spominju kao uzor u svojim karijerama.

Bila je jedina žena koja je pjevala na povijesnoj inauguraci­ji Baracka Obame 2009. godine

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia