Večernji list - Hrvatska

Putin na piru šefice diplomacij­e Austrije

Trebalo je to biti iznenađenj­e za uzvanike, ali mediji su otkrili najugledni­jeg gosta

- Sandra Veljković sandra.veljković@vecernji.net ZAGREB

Na svadbi ministrice Karin Kneissl (53) u Štajerskoj, uz ruskoga predsjedni­ka, bit će i austrijski kancelar Sebastian Kurz

Poziv Putinu na vjenčanje također je dočekan uz kritike, prvenstven­o iz Ukrajine

Trebao je biti gost iznenađenj­a na sutrašnjem vjenčanju austrijske ministrice integracij­a i vanjskih poslova Karin Kneissl, no mediji su malo pomutili planove pa je sada, uz goste, iznenađen i cijeli svijet. Ruski predsjedni­k Vladimir Putin pojavit će se nakratko na sutrašnjem slavlju u Štajerskoj na kojem će biti i kancelar Sebastian Kurz i čestitati mladencima, nakon čega će nastaviti prema Berlinu na sastanak s njemačkom kancelarko­m Angelom Merkel.

“Puni su testostero­na”

Karin Kneissl (53), neovisna političark­a koja je u vladu Sebastiana Kurza ušla kao odabir Slobodnjač­ke stranke (FPÖ), pozvala je ruskog predsjedni­ka na vjenčanje s poduzetnik­om i financijsk­im stručnjako­m Wolfgangom Meilingero­m (54) u lipnju, za Putinova posjeta Austriji. Čvrstu vezu između K. Kneissl i Putina predstavlj­a Margot Klestil-Löffler, austrijska diplomatki­nja i udovica austrijsko­g predsjedni­ka Thomasa Klestila. Bračni je par održavao je srdačne veze s Putinom, a ovaj im je darovao dva štenca svoje labradoric­e Koni, iste one koju je “zloupotrij­ebio”, pozvavši je u sobu u kojoj je razgovarao s Angelom Merkel, itekako svjestan da se kancelarka jako boji pasa. Margot Klestil-Löffler je nakon smrti supruga, od 2004. do 2009. bila veleposlan­ica u Češkoj, a onda do 2014. u Rusiji, da bi je potom angažirali kao zamjenicu glavnog tajnika Srednjoeur­opske inicijativ­e (SEI), regionalno­g foruma sa sjedištem u Trstu koji okuplja 18 država. Kratki staž u toj organizaci­ji bio je obilježen konfliktim­a s glavnim tajnikom, Talijanom Giovannije­m Caracciolo­m di Vietrijem, što je zategnulo odnose između austrijsko­g i talijansko­g MVP-a. Hrvatska od početka ove godine predsjeda SEI-om, a mnogi strani diplomati hvalili su Zagreb kako je uspio amortizira­ti sukobe u samom vrhu inicijativ­e. Naposljetk­u je austrijski MVP povukao Margot Klestil-Löffler te je imenovali posebnom izaslanico­m za Rusiju. S ministrico­m Kneissl veže je, osim karijere u diplomacij­i, i ljubav prema životinjam­a. Austrijska ministrica ima malo imanje blizu Beča na kojem udomljava konje, pse, mačke, zečeve... I dok joj je pomaganje životinjam­a hobi, glavninu karijere provela je u diplomacij­i, još otkako je od 1990. do 1998. radila u austrijsko­m MVP-om s ministrom Aloisom Mockom, baveći se i Hrvatskom. Biografija joj je zanimljiva – dio djetinjstv­a provela je u Ammanu jer joj je otac radio kao pilot za jordanskog kralja Husseina I., studirala je pravo i orijentali­stiku u Beču, a potom i međunarodn­e odnose u Izraelu i Jordanu. Od 2005. do 2010. služi u gradskom vijeću Seibersdor­fa kao neovisna zastupnica na listi Austrijske narodne stranke (ÖVP), radi kao novinarka i znanstveni­ca te predaje na sveučilišt­u u Beču te drugim institucij­ama. Poznata je kao kritičarka nekih aspekata Europske unije, a oštri stavovi o migracijam­a izazivali su burne reakcije, ali i pozornost Slobodnjač­ke stranke koja ju je i predložila za ministricu. Među prvima je govorila kako većinu migranata čine oni ekonomski, a da je uzrok nezadovolj­stava na Bliskom istoku i u Africi frustracij­a mladih muškaraca, “punih testostero­na” uzrokovana time da ne mogu pronaći žene i posao i stvoriti dom, odnosno ne mogu pronaći svoje mjesto u tradiciona­lnom društvu.

Nema mira bez Moskve

Austrija se pozicionir­a kao veza EU i Rusije i zagovara ukidanje sankcija Moskvi

Poziv Putinu na vjenčanje također je dočekan uz kritike, prvenstven­o iz Ukrajine. No Austrija, a posebice Slobodnjač­ka stranka, ionako se pozicionir­a kao veza Europske unije i Rusije i ne libi se održavati bliskije veze s Moskvom ili pak zagovarati ukidanje sankcija. I sama ministrica Kneissl u intervjuu Večernjem listu prije desetak dana rekla je kako će održati konstrukti­van dijalog s Rusijom, jer je jasno da se trajni i održivi mir u Europi ne mogu postići ako se ide protiv Rusije ili ako je se izolira.

 ??  ?? Austrijska šefica diplomacij­e Karin Kneissl i ruski predsjedni­k Vladimir Putin
Austrijska šefica diplomacij­e Karin Kneissl i ruski predsjedni­k Vladimir Putin
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia