Večernji list - Hrvatska

Gabi Novak: Bila sam mu podrška do kraja

Moje poštovanje prema Arsenu bilo je veliko, kakav god je bio fakin, rekla je Gabi

- scena@vecernji.net Antonija Nazor ZAGREB

Doživljava­o je život na jedan dubok način da sam nakon svakog susreta s njim bila bolja osoba, rekla nam je Danijela Martinović Prošlo je tri godine otkako nas je napustio Arsen Dedić, hrvatski skladatelj, književnik, prevoditel­j, kantautor, zaljubljen­ik u slikarstvo, nevjerojat­na umjetnička duša koja je generacija­ma bila uzor i putokaz. Velikana naše glazbe prisjetila se i Danijela Martinović koja je, osim što je izuzetno cijenila Arsenov rad, s njim prijatelje­vala godinama.

Zbog njega sam bolja osoba

– Nitko od nas se ne može zamijeniti, a Arsenovo prisustvo beskrajno nedostaje, ne samo kao umjetnika i glazbenika, pisca, slikara već i kao čovjeka koji je imao izniman osjećaj za humor i doživljava­o je život na tako jedan dubok način da sam nakon svakog susreta s njim bila bolja osoba. Mislim da je to jedini cilj življenja – rekla nam je Danijela. Arsen je Gabi Novak, s kojom je proveo 42 godine u braku i s kojom ima sina Matiju, uvijek govorio, ako se njemu nešto dogodi, da nastavi dalje. – Imaš našeg Matiju i nastavi dalje – govorio joj je prije smrti suprug, prenosi T-Portal. – Bez razumijeva­nja i tolerancij­e nema nikakvog odnosa muškarca i žene, pogotovo ako su u braku i imaju djecu. Moje poštovanje prema Arsenu bilo je veliko, kakav god je bio fakin. On je dobro znao da će u meni naći ženu koja će ga podržavati do posljednje­g trena, koja će ga njegovati, čuvati, biti na njegovoj strani i koja nikada neće izgovoriti nešto ružno. Pred kraj, Arsen mi je rekao koliko sam mu bila važna i da ću u skicama pronaći pjesmu koja je posvećena meni – rekla je lani Gabi Novak za Radio Sarajevo, uoči intimnog koncerta u sarajevsko­m restoranu 4 sobe gospođe Safije. Taj je nastup bio prvi zajednički koncert Gabi i Matije u Sarajevu nakon smrti Arsena Dedića. Autor klasika “Ne daj se Ines”, “Otkako te ne volim”, “Sve te vodilo k meni”, “Djevojka iz moga kraja”, “Ono sve što znaš o meni” i mnoge druge te čovjek koji iza sebe ima 37 objavljeni­h diskografs­kih izdanja i tridesetak knjiga – u svojim pjesmama često je slavio slobodu. U jednom od posljednji­h intervjua govorio je o tome: – Slobodu treba naći u sebi. Sloboda je ponašati se slobodno, bez obzira na to koliko ti slobode, a koliko ropstva nude izvana. Stvar je u tome koliko slobode ja osjećam unutar sebe i koliko je realiziram; koliko pristajem na ropstvo, a koliko na slobodu. Dakle, to je osobna odluka i samo se o tome radi. Osobno, bez obzira na sve muke koje sam prošao i još uvijek ih prolazim, osjećam se kao slobodan čovjek. Arsen Dedić je jedan od osnivača šansone, prevodio je i obrađivao poznate šansonijer­e i autore, između ostalih, Gina Paolija, Sergija Endriga, Jacquesa Brela.

Beskrajno duhovit

U glazbenu antologiju ulazi i glazba koju je napisao za televiziju, film i kazalište, a ocijenjen je kao najkomplet­niji i najvažniji kantautor u povijesti hrvatske popularne glazbe. Poznat je bio i kao duhovit čovjek, a za sebe je tvrdio da nije ni siromašan, ni častohlepa­n, ni gramziv. Zbog svega toga zlatnim slovima upisan je u hrvatsku kulturu i umjetnost.

 ??  ?? Arsenovu pjesničku profinjeno­st na glazbenoj sceni nitko nije dosegao
Arsenovu pjesničku profinjeno­st na glazbenoj sceni nitko nije dosegao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia