Večernji list - Hrvatska

Kalinić nam je potreban, ali prvo se treba ispričati Daliću

Nikola je za Hrvatsku zabijao češće nego Mandžo, ali i Šuker!

- Karlo Ledinski karlo.ledinski@vecernji.net ZAGREB

Kalinić je igrao u tri lige petice, a ne bi ga ljetos bezveze za 15 milijuna kupio Diego Simeone

Santini je vrlo dobar igrač, ali ipak nije Kalinićeva klasa. Nažalost, Hrvatska bez Kalinića nema klasičnu špicu na top nivou Kalinić (30) ispao je nažalost najveći luzer Svjetskog prvenstva u Rusiji. Bio je dio reprezenta­cije koja je osvojila srebro, no uoči početka SP-a sam se iz nje prekrižio. Smatrao je da Dalić griješi što mu daje malu minutažu, a onda je na potpuno kriv način pokazao to nezadovolj­stvo. I zasluženo odletio iz Rusije.

Zabijao svaku 121 minutu

Za vrijeme SP-a za Kalinićem nitko nije tugovao, ali sada bismo mogli, jer nakon oproštaja Marija Mandžukića Kalinić je ostao najbolja klasična špica koju imamo. Rebić je ipak krilni napadač, Kramarić povučena špica, a Ivan Santini unatoč fenomenaln­oj formi u dresu Anderlecht­a, ne lažimo se, nije klasa Nikole Kalinića. Ljudi bliski Kaliniću kazali su da se u Nikoli godinama prikupljao podcjenjiv­ački stav izbornika prema njemu i pukao je nažalost baš uoči SP-a, na Daliću. Koji u svojoj koncepciji nije vidio Kalinića u prvih 11. Rezultat u Rusiji je pokazao da je izbornik bio u pravu. Iako se njihovo pomirenje sada, tri tjedna uoči prve utakmice u Ligi nacija čini nemoguće, za njega ipak ima šanse. No, prvi korak u tom pomirenju mora napraviti Kalinić jer on je nekorektni­m ponašanjem i odbijanjem ulaska u igru protiv Nigerije obezvrijed­io izbornika, ali i suigrače i hrvatsku reprezenta­ciju. Bez obzira na opravdanje frustracij­ama koje je imao. Iako ima onih koji smatraju da ga u reprezenta­ciju više nikada ne treba zvati, to bi bila glupa odluka. Jer, Kalinić ima kvalitetu, nije bezveze igrao u trima ligama petice, nije ga sigurno ni Simeone slučajno ljetos uzeo da bude zamjena Diegu Costi i Griezmannu. A trebamo svi cijeniti i Kalinićevu prošlost i činjenicu da je itekako pridonosio uspjesima kockastih. Uostalom, i na putu do SP-a zabijao je važne golove u pobjedi protiv Ukrajine (1:0) i Grčke (4:1). Sjećamo se svi jako dobro njegova pogotka i asistencij­e u pobjedi protiv Španjolske 2:1 na Euru 2016. godine. A spašavao nas je i u kvalifikac­ijama za Euro 2012. godine, kada je zabio za konačnih 2:1 protiv Gruzije. Da je bio podcijenje­n, pokazuju i brojke. Kod gotovo svih izbornika redovito je ulazio s klupe, no tu je minutažu koristio. U 42 utakmice koje je odigrao za Hrvatsku zabio je 15 golova, a za to mu je trebalo samo 1829 minuta, koliko je ukupno proveo u kockastom dresu. To znači da je gol zabijao svakih 121 minutu! Koliko je to dobar prosjek potvrđuje podatak da je Mandžukić za Hrvatsku zabijao svakih 193 minute, Kramarić svakih 164, a Kalinić ima bolji prosjek čak i od našeg najvećeg strijelca u povijesti Davora Šukera, koji je zabijao svakih 125 minuta. Ustvari, od igrača koji su zabili 10 i više golova za Hrvatsku, bolji prosjek od Kalinića ima samo Eduardo da Silva, koji je u prosjeku zabijao svakih 116 minuta.

Santini, Livaja, Čop...

U trenutku kada klasičnog napadača mogu igrati samo Santini i eventualno Kramarić, Kalinić nam je itekako potreban. Nekih drugih opcija Dalić baš i nema. Duje Čop u sve je lošijoj formi, a Marko Livaja zasad je igrač koji bljesne, ali nema potreban kontinuite­t. U Hrvatskoj ligi se pak nažalost ne nazire nijedan klasični napadač koji bi uskoro mogao zaslužiti poziv u A-reprezenta­ciju.

 ??  ?? Kalinić je u srijedu s Atleticom osvojio europski Superkup
Kalinić je u srijedu s Atleticom osvojio europski Superkup
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia