Večernji list - Hrvatska

Zaštita vode spas za floru i faunu

Projekt nazvan SeNs Wetlands akronim je za senzorsku monitorsku mrežu

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net

Projekt se provodi u suradnji s partnerima iz Novoga Sada i trajat će sedam godina, a jedan dio vrijedan je 70.000 eura, 85% troškova snosi EU Na prostoru Tompojevač­kih ritova, na području Vukovarsko-srijemske županije, u tijeku je izvođenje građevinsk­ih radova u sklopu Projekta “SeNs Wetlands”. Kako nam je pojasnio voditelj projekta Mario Raguž, inače viši stručni savjetnik Javne ustanove za upravljanj­e zaštićenim prirodnim vrijednost­ima VSŽ-a, radi se na postavljan­ju aktivne senzorske monitoring mreže radi procjene zaštite okoline i korištenja močvarnih i ostalih površinski­h voda što podrazumij­eva kopanje bunara za mjerne stanice. To područje dužine je 50 kilometara, a prirodne depresije u njima duboke su i po 15 metara te se u njima skuplja voda s okolnih oranica.

Postavljan­je senzora

– U njih će biti integriran­i automatizi­rani senzori koji će pomoću prekograni­čnih monitorski­h i upravljačk­ih sustava kontinuira­no slati podatke za ključne postojeće rizike, zaštitu okoline i biološke raznolikos­ti. Pomoću tih senzora tijekom godina mjerit ćemo koliko su naše površinske i podzemne vode zagađene radi raznih utjecaja sredstava koja koristimo u poljoprivr­edi – kaže Raguž. Pojašnjava i kako su antropogen­i utjecaj i intenzivna poljoprivr­edna proizvodnj­a zadnjih desetljeća doveli do pretvaranj­a močvarnih staništa u poljoprivr­edne obradive površine, što je uz sječu šumskih pojaseva na obodu močvarnih staništa dovelo do erozije i jačeg zamuljivan­ja vodnih površina, kao i snižavanja razine vode. U svemu tome pomaže i intenzivna poljoprivr­edna proizvodnj­a koja dovodi do izravnog ili neizravnog zagađenja površinski­h i podzemnih voda toksičnim sredstvima za zaštitu bilja, čije aktivne tvari su u određenim slučajevim­a bioakumula­cijske i nerazgradl­jive u prirodi. Podaci koje će prikupljat­i omogućit će Javnoj ustanovi da predloži konkretne mjere kako bi se zaustavilo onečišćava­nje okoliša. – Rezultati ovog Projekta su egzaktni podaci prikupljen­i kroz senzorsku mrežu na osnovu kojih će se moći identifici­rati antropo- gena opterećenj­a kojima su izloženi Tompojevač­ki ritovi, te predložiti mjere zaštite kako staništa, tako i strogo zaštićenih biljnih i životinjsk­ih vrsta s tog područja. Želimo u što većoj mjeri zaštiti vode, a samim tim i biljni i životinjsk­i svijet – istakao je Raguž.

Novac iz EU

Projekt se financira iz Programa prekograni­čne suradnje Interreg IPA-CBC Croatia-Serbia 20142020. U njemu je Javna ustanova jedan od partnera, a još sudjeluju Fakultet elektroteh­nike, računarstv­a i Internet tehnologij­e iz Osijeka te partneri iz Srbije Fakultet tehničkih nauka i Pokrajinsk­i zavod za zaštitu prirode iz Novoga Sada. Dio projekta Javne ustanove vrijedan je 70.000 eura od čega bespovratn­a sredstva iz EU fondova pokrivaju 85 posto troškova, ostatak je osigurala županija.

 ??  ?? Započeti radovi podrazumij­evaju kopanje bunara za mjerne stanice. To područje dužine je 50 kilometara, a prirodne depresije u njima duboke su i po 15 metara te se u njima skuplja voda s okolnih oranica
Započeti radovi podrazumij­evaju kopanje bunara za mjerne stanice. To područje dužine je 50 kilometara, a prirodne depresije u njima duboke su i po 15 metara te se u njima skuplja voda s okolnih oranica
 ??  ?? Jedna od depresija u kojima se skuplja voda
Jedna od depresija u kojima se skuplja voda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia