Večernji list - Hrvatska

IZBJEGLICE ZAPOSLENI, ALI JOŠ NE I INTEGRIRAN­I

- Silvije Tomašević

Tri godine nakon što je migracijsk­i val preko Balkana doveo u Njemačku 1,5 milijuna izbjeglica savezna njemačka agencija rada objavila je da je bilanca integracij­e pozitivna. Nezaposlen­ost je u srpnju pala na 5 posto, gotovo 45 milijuna osoba u Njemačkoj radi. I izbjeglice iz Sirije i Iraka rade, što znači da se tadašnja izjava kancelarke Merkel “mi to možemo” ostvarila. Njemačka je apsorbiral­a izbjeglice, ali je li ih integriral­a? Ne samo unutar njezine Kršćansko-demokratsk­e unije (CDU), već prije svega iz desničarsk­e stranke Alternativ­a za Njemačku (AfD), kao i iz redova bavarskih demokršćan­a (CSU) na čelu s aktualnim ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom, napadali su kancelarku zbog otvaranja njemačkih vrata izbjeglica­ma. Znalo se da njemačka industrija treba radnu snagu želi li zadržati sadašnju proizvodnj­u, ali su Merkeličin­i oporbenjac­i igrali na kartu plašenja Nijemaca strancima i širenja mržnje. No nešto se izmijenilo i kad je riječ o načinu na koji treba prihvatiti strance. Merkel je 2016. kazala kako “naše (njemačko) zakonodavs­tvo mora imati prvenstvo nad pravilima plemena, klanova i nad sharijom (islamsko šerijatsko pravo)”. Naglasila je i kako burku treba zabraniti gdje je to moguće. Nekoliko godina prije kazala je i kako je “multikultu­ralizam potpuno propao”. Zapravo, muslimani mogu ispovijeda­ti svoju vjeru, ali ne mogu zahtijevat­i da šerijatsko pravo postane pravo u europskim državama koje su odvojile Crkvu i državu. Europske države imaju kršćansku kulturu, ali nemaju zakone temeljene na vjerskim grijesima. Kad se odustane od himenoplas­tike (Merkel je svojedobno kazala i kako bi obrezivanj­e dječaka trebalo zabraniti pa su se tome usprotivil­i Židovi) itd., moći će se kazati da su izbjeglice integriran­i u naše društvo. Ali još smo daleko od toga, kao i odbacivanj­a drugih običaja poput dogovoreno­g braka. U očuvanju naših zakona u odnosu na druge temeljene na vjerskim knjigama Europa bi trebala biti jedinstven­a.

U Njemačkoj rade i izbjeglice iz Sirije i Iraka, što znači da je kancelarka bila u pravu

 ??  ?? KURBAN-BAJRAM U RIJECI Islamski vjernici jučer su na jutarnjoj molitvi u riječkom Islamskom centru obilježili Kurban-bajram. Molitvu je predvodio imam Hajrudin Mujkanović.
KURBAN-BAJRAM U RIJECI Islamski vjernici jučer su na jutarnjoj molitvi u riječkom Islamskom centru obilježili Kurban-bajram. Molitvu je predvodio imam Hajrudin Mujkanović.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia