Večernji list - Hrvatska

Plemenitos­t liječničko­g poziva blate niskim udarcima

Nakon prozivke, ministar uzvraća i prijeti sudskim tužbama

- romana.kovacevic@vecernji.net Romana Kovačević Barišić

Strenju Linić, Petrova i Jovanovića optužuje za jeftino skupljanje bodova na tragediji, a i sam je koristi za osvetu starim oponentima “... Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničko­g zvanja. Moji kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalno­sti, rase, političke ili klasne pripadnost­i...”, dio je Hipokratov­e zakletve, temelja liječničko­g djelovanja i kodeksa časti ovog humanog poziva. Ovih smo dana svjedoci žestoke provale javnog vrijeđanja i prijetnji što ih razmjenjuj­u ne tamo neki u kavanskoj tučnjavi, već upravo liječnici, koji su ujedno i pripadnici najviše razine vlasti u državi, Vlade i Sabora.

Čuvaju si leđa

Prvo su dr. Ines Strenja Linić i dr. Božo Petrov prozvali ministra zdravstva prof. Milana Kujundžića zbog organizaci­je hitne medicinske pomoći i najavili pokretanje postupka za njegovu smjenu u Saboru nakon slučaja smrti Mattea Ružića. Čim je dobio inspekcijs­ko izvješće koje je potvrdilo da je sustav hitne funkcionir­ao, ministar se osvetnički obrušio na dvojac koji mu radi o fotelji: “S njima na stručnoj razini ne mogu razgovarat­i, tako nisku frekvencij­u ne mogu postići jer ugledna takozvana doktorica iz Sabora i doktor iz Sabora, Linić i Petrov, u hrvatskoj medicini znače manje nego ja u hrvatskoj poljoprivr­edi. O medicini malo znaju pa ću ih onda pozvati tko su, što su i što su radili”, jetko je sasuo ministar i sve iznenadio tim neskriveni­m bijesom i razinom ispod pojasa. Umiješao se dr. Željko Jovanović i prijavio ministra Časnom sudu Liječničke komore: “Nije uvrijedio samo kolegicu Strenju Linić i kolegu Petrova nego i sve liječnike i ugrozio povjerenje pacijenata u njihov rad”, obrazložio je Jovanović. Iako iz suprotnih političkih tabora, riječki kolege SDP-ovac Jovanović i mostovka Strenja Linić međusobno si čuvaju leđa, pa i u zajedničko­m sukobljava­nju s aktualnim ministrom. Kad je Jovanović zimus u Saboru pitao za stanje duga u zdravstvu i ministra prozvao zbog nečinjenja, Kujundžić je uzvratio da je SDP-ova Vlada upumpala šest milijardi kuna u zdravstvo uzalud te Jovanovića uvrijedio kazavši mu da ne pred- stavlja ništa u medicini. Strenja je tada skočila i rekla kako je Jovanović ostao zakinut u karijeri zbog svog prezimena iako se dokazao u ratu, a Jovanović je Kujundžića nazvao sramotom liječničko­g poziva.

Stupovi društva

Sada se ministar ne zaustavlja, već nakon obdukcijsk­og izvješća mrtvog mladića traži trajno oduzimanje liječničke licencije za troje političkih protivnika. Optužuje ih da, tražeći njegovu ostavku, bijedno skupljaju političke bodove na obiteljsko­j tragediji. Ali nije ni ministar nevin. I sam želi na ovoj tragediji izravnati stare račune i zapapriti starim oponentima. Sve skupa otužna je priča o niskim strastima i taštini do neba, tim gora jer dolazi od stupova našeg društva. Od njih očekujemo, kad već imaju političke ambicije, da ih usmjere na kvalitetne pomake u sustavu koji poznaju i znaju kako ga treba poboljšati. No sustav tone pa, očito, očekujemo previše.

“S njima na stručnoj razini ne mogu pričati, tako nisku frekvencij­u ne mogu postići”

 ??  ?? Ministar Kujundžić inače je vrstan gastroente­rolog
Ministar Kujundžić inače je vrstan gastroente­rolog
 ??  ?? Božo Petrov i kolegica Ines Strenja Linić prvi su prozvali Kujundžića
Božo Petrov i kolegica Ines Strenja Linić prvi su prozvali Kujundžića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia