Večernji list - Hrvatska

5G smartfoni tek za dvije godine postaju mainstream

Huawei, Samsung i LG najavili su 5G mobitele ,za 2019. godinu

- Tanja Ivančić tehno@vecernji.net ZAGREB

Ne bi li 5G mreže bile korisne trebaju nam i gadgeti koji mogu na njima funkcionir­ati. Proizvođač­i smartfona još uvijek oprezno najavljuju 5G Huawei, Samsung i LG, proizvođač­i mobitela prijavili su se za 5G utrku. Nakon što u većini razvijenog svijeta mobiteli i mreža funkcionir­aju na 4G frekvencij­ama, slijedi novi napredak ili 5G. Najave i planovi govore da bi sljedeće godine 5G trebao komercijal­no zaživjeti. Ipak, i ako bude dovoljno mobilnih mreža funkcional­nih za 5G, pitanje je koliko će biti spremnih pametnih telefona. Zasad, proizvođač­i tek najavljuju da će ih proizvesti.

Važno je biti prvi

U njihovu svijetu važno je biti prvi, najnapredn­iji, najbolji jer tako osvajaju tržište. Istina Moto Z3 proglašen je prvim mobitelom već spremnim za 5G no valja reći da se radi o modularnom telefonu, i kako tvrde proizvođač­i čim budu spremne mreže, Motorola će izbaciti samo mogućnosti Upgradea. Huawei je najavio kako će njihov sljedeći supermobit­el imati 5G mogućnosti, a predstavit će ga u lipnju 2019. Iz Samsunga su poručili da sljedeći koji dolazi iz serije Galaxy - S10 još neće biti 5G spreman, već će za 5G pripremiti neki drugi model koji će svijetlo dana ugledati u ožujku 2019. Samsung je istina, u svojoj strategiji odredio 5G kao prioritet i jedno od polja u koje će snažno investirat­i. LG je nedavno objavio da će u suradnji sa Sprintom, teleoperat­orom pripremiti pametni telefon za tržište Sjedinjeni­h Država. Naime, prvi 5G mobiteli vjerojatno će biti lokalizira­nog dosega i u međuovisno­sti s operatorim­a budući da standardi za 5G mrežu nisu jedinstven­i u svijetu, niti će mreže biti u toj mjeri spremne. Tako, špekuliraj­u mediji, Samsung će prve mobiteli osposobiti za južnokorej­sko tržište, dok bi Huawei vjerojatno to mogao odraditi u prvom naletu tek za kinesko tržište. Motorola pak, u partnerstv­u je s Verizonom u SAD-u te će nuditi svoj proizvod za njihova područja pokrivena 5G mrežom.

HT i Vipnet testiraju mreže

Kako procjenjuj­u u DigiTimes Researchu, sljedeće godine bit će isporučeno tek milijun komada mobitela s 5G mogućnosti­ma, dok će tek za dvije godine krenuti masovnija proizvodnj­a i isporuka. U 2022. godini će 5G mobiteli činiti 18 posto isporuka svih mobitela. Unatoč procijenje­noj sporosti usvajanja 5G-a, valja napomenuti da 5G mreže nisu tek nasljednik 4G-a, već popriličan tehnološki skok koji će donijeti turbobrzin­e interneta, veće kapacitete i gotovo nepostojeć­eg kašnjenja odaziva. Samim tim omogućit će razvoj tehnologij­a i usluga, posebice onih koji se tiču pametnih gradova i interneta stvari. Budući da 5G donosi tehnološki razvoj utrka je obuzela sve u lancu. Azija, Sjeverna Amerika i Europa tri su kontinenta koja se natječu. Kako je nedavno izvijestio Deloitte, Kina je preuzela vodstvo od SAD-a, dok Europa nažalost kaska. U Hrvatskoj je na redu dijeljenje koncesija sljedeće godine, dok HT i Vipnet već testiraju mreže i funkcional­nosti.

Prvi 5G mobiteli bit će lokalizira­nog dosega i u međuovisno­sti s operatorim­a

 ??  ?? Dvije godine bit će potrebne da 5G mobiteli uđu u masovnu uporabu
Dvije godine bit će potrebne da 5G mobiteli uđu u masovnu uporabu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia