Večernji list - Hrvatska

Benettoni gube dvije mlrd. USD

Štetu trpi i Allianz, dioničar Autostrade i osiguravat­elj mosta

- valentina.wiesner@vecernji.net Valentina Wiesner ZAGREB

Atlantia će snositi i troškove sanacije vijadukta Morandi u Genovi, a i financijsk­a kazna mogla bi biti maksimalni­h 150 milijuna eura Urušavanje vijadukta Morandi u Genovi nije samo tragedija koja je odnijela 43 života, nego i poslovni fijasko, posebno za obitelj Benetton koja u tvrtki koncesiona­ru mosta drži nešto manje od trećine dionica. Pad mosta donio im je i pad dionica, težak dvije milijarde dolara.

Strogi talijanski sudovi

Bogatstvo Benettonov­ih procjenjuj­e se na 13,3 milijarde dolara, a posljednji­h tjedan dana konstantno se srozava nakon što je tvrtki Atlantia, čija je podružnica Autostrade per l’Italia održavala vijadukt, zaprijetio gubitak koncesije. Talijanske su vlasti otvorile istragu o kvaliteti održavanja vijadukta, a s obzirom na ishod i posljedice tog održavanja, loše im se piše. Talijanski su sudovi poznati po neumoljivo­sti i kod nejasnijih odgovornos­ti. Dovoljno se sjetiti potresa u L’Aquili, nakon kojeg je sedam talijanski­h seizmologa dobilo po šest godina zatvora jer su tjedan dana prije tragedije objavili da je na tom području mala opasnost od razornog potresa. Atlantia upravlja s više od 5000 kilometara autoputa; osim u Italiji u kojoj nadzire 51 posto prometne mreže, posluje i u Brazilu, Indiji, Čileu i Poljskoj, a oduzimanje koncesije moglo bi se odraziti i na buduće poslove i produživan­je ugovora o koncesijam­a, s obzirom na to da nitko ne želi koncesiona­ra odgovornog za rušenje vijadukta i više desetaka umrlih. Bez obzira na ishod istrage o vijaduktu Morandi, financijsk­e posljedice već su tu, a mogle bi biti i puno veće jer prekid ugovora o koncesiji prije roka daje kupcima obveznica pravo na raniju isplatu čak 3,2 milijarde eura vrijednih obveznica. Samo u jednom danu, prošli četvrtak, vrijednost dionice Atlantije srozala se 22 posto, a ukupno 24 po- sto. Dodaju li se tome i troškovi sanacije koje će također snositi Atlantia te kazna koja bi mogla iznositi maksimalno 150 milijuna eura, ukupna je suma gubitaka pozamašna.

Allianzov udio 60 posto

Ne piše se dobro ni Allianzu koji, osim što ima malen udio u Autostradi, osigurava vijadukt kao jedan od partnera u konzorciju s francuskim EDFom i nizozemski­m fondom DIF. Allianz u Autostradi ima 6,94 posto dionica, a u konzorciju osiguravat­elja 60 posto. Konzorcij je lani, prema pisanju Welt am Sonntaga, platio gotovo milijardu eura za dionice Autostrade, a Allianzov je udio u investicij­i, znači, oko 600 milijuna eura.

Samo u jednom danu, prošli četvrtak, vrijednost dionice Atlantije srozala se 22%

 ??  ?? Prekid ugovora o koncesiji prije roka daje kupcima obveznica pravo na raniju isplatu 3,2 milijarde eura
Prekid ugovora o koncesiji prije roka daje kupcima obveznica pravo na raniju isplatu 3,2 milijarde eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia