Večernji list - Hrvatska

ZLODUH KLERIKALIZ­MA RAZMAHAO JE PEDOFILIJU U CRKVI

-

Zanimljivo je kako je papa Franjo, u svom prekjučera­šnjem pismu Božjem narodu o spolnom zlostavlja­nju u Crkvi, zlo pedofilije i prikrivanj­a zločina pedofila-svećenika povezao s klerikaliz­mom. Naime, govoreći o tome kako su nastojanja i mjere, koje je Crkva provela kako bi spriječila spolno zlostavlja­nje, bile kasno primijenje­ne, pozvao je sve krštene da se uključe u crkvenu i društvenu preobrazbu, jer, kako je rekao, “obraćenje je nemoguće bez aktivnog sudjelovan­ja svih pripadnika Božjeg naroda”. Tada se obrušio na klerikaliz­am, rekavši da “svaki put kada smo pokušali zamijeniti, ušutkati, ignorirati ili svesti Božji narod na malene elite, stvarali smo zajednice, projekte, teološke pristupe, duhovnosti i strukture bez korijenja, bez sjećanja, bez lica, bez tijela i, konačno, bez života”, objašnjava­jući kako klerikaliz­am dovodi do rascjepa u tijelu Crkve, koji “podupire i pomaže da se nastave činiti tolika zla koja danas osuđujemo”. Pritom, zanimljivo, papa Franjo veli kako valja reći “ne” svim oblicima klerikaliz­ma, jer klerikaliz­am ne mora nužno biti povezan samo sa svećenički­m krugovima, nego od te pošasti mogu oboljeti i vjernički krugovi. Crkva u Hrvatskoj nedavno se susrela s dva pedofilska slučaja i može se reći kako je u oba odreagiral­a izuzetno brzo. Slučaj redovnika u Splitu završio je u maksimalno kratkom roku od šest mjeseci i nakon ispitivanj­a svjedoka, sudskog procesa i presude, svećenik-pedofil kažnjen je najstrožom kaznom. Izbačen je iz reda i ostao je bez kleričkog statusa, završivši defacto na ulici. Zanimljivo je da državne službe još nisu završile svoju istragu u istom slučaju, a da se ne govori o početku sudskog procesa, koji nije još ni na vidiku. Glavno da se Crkvi prigovara da ništa ne čini do pitanju pedofilije, uh! U drugom slučaju, na Hvaru, nakon prijave roditelja, mjesni je biskup odreagirao odmah i cijeli je slučaj prijavljen policiji. Crkvena istraga traje paralelno s civilnom i nema ni traga prikrivanj­u zlodjela. No, u svijetu se to ipak činilo i papa je morao reagirati prekjučera­šnjim intervento­m, pozivajući cijelu Crkvu na post i pokoru, rekavši kako “sa sramom i kajanjem priznajemo da nismo bili tamo gdje smo trebali biti, da nismo pravodobno djelovali kad smo prepoznali veličinu i težinu štete koja je učinjena tolikim ljudskim žrtvama”. I to se dogodilo zbog (zlo) duha klerikaliz­ma, kojega je papa osudio u nekoliko navrata. Primjerice, prije dvije godine rekavši da u Crkvi postoji duh klerikaliz­ma u kojemu se “klerici osjećaju superiorni­ma, udaljuju od naroda, nemaju vremena poslušati siromašne, bolesne i uznike”. To udaljavanj­e od naroda, od čovjeka, bilo je pogodno tlo i za zlo pedofilije, koju crkvene strukture nisu na vrijeme prepoznale i dopustile su mu da se razmaše. Svojim pismom papa Franjo ponovno je dodirnuo središte problema, a sada je vrijeme za post i molitvu.

 ??  ?? Iran je predstavio novi borbeni zrakoplov koji je, tvrdi se, dizajniran i izgrađen u zemlji. Državna televizija pokazala iranskog predsjedni­ka Hassan Rouhanija u lovcu “Kowsaru”.
Iran je predstavio novi borbeni zrakoplov koji je, tvrdi se, dizajniran i izgrađen u zemlji. Državna televizija pokazala iranskog predsjedni­ka Hassan Rouhanija u lovcu “Kowsaru”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia