Večernji list - Hrvatska

Hrvatska i Njemačka obnavljaju savezništv­o

NAKON GODINA HLADNIH ODNOSA

- Sandra Veljković

TOČKE PRIJEPORA BILE SU: LEX PERKOVIĆ, BiH, INVESTICIJ­SKA KLIMA, ODNOS PREMA SRBIJI I MIGRANTI PLENKOVIĆ ODLAZI U BERLIN, A OVE GODINE U HRVATSKU DOLAZI NJEMAČKI PREDSJEDNI­K

Njemačka je omekšala svoj stav i približila se hrvatskom tumačenju da su granice sa Slovenijom bilateraln­o pitanje Kad je iz Njemačke netom prije izricanja odluke Arbitražno­g suda o granici između Hrvatske i Sloveniji, a da ih nitko nije upitao o mišljenju, stigla poruka kako očekuju da dvije države odluku, ma kakva ona bila, provedu, mnogi su ostali neugodno iznenađeni protuhrvat­skim stavom. No sada, godinu dana kasnije, Njemačka je omekšala svoj stav i približila se hrvatskom tumačenju da je to bilateraln­o pitanje koje treba riješiti sporazumno. Uostalom, istu je promjenu doživio i stav Europske komisije o tom pitanju. Nije ta promjena stava došla sama od sebe, na njoj se dobrano radilo diplomatsk­i i na najvišim političkim razinama. Ovaj primjer dobro ilustrira dinamiku hrvatsko-njemačkih odnosa. Nakon godina zapuštenih odnosa, s dolaskom Vlade Andreja Plenkovića i predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović, ponovno se počelo raditi na dijalogu i suradnji – iako ne bezuvjetno­j – s Njemačkom pa se pomaci vide. Jedan od dokaza tomu je što premijer Plenković 28. kolovoza odlazi u Berlin na sastanak s kancelarko­m Angelom Merkel, a do kraja godine u Hrvatsku dolazi i njemački predsjedni­k Frank-Walter Steinmeier.

Blokirali njemački stav

Odnosi su sada dobri, kažu nam diplomati. Savezništv­o Njemačke i Hrvatske emotivna je činjenica koju se u Hrvatskoj uzimalo zdravo za gotovo, no činjenica je da je ono nakon hrvatsko-bošnjačkih sukoba u BiH ohladilo, i uz manje izlete, kao što je podrška Hrvatskoj u finišu pregovora s EU, ostalo na relativno niskoj razini. Merkel je samo jednom bila u službenom posjetu Zagrebu, 2011., kad ju je ugostila premijerka Jadranka Kosor. Još je dva puta posjetila Hrvatsku: 2007. nazočila je skupu sudionica Procesa suradnje u jugoistočn­oj Europi, a 2014. sastanku inicijativ­e Brdo-Brijuni, kada je izostao sastanak s Milanoviće­m. Također, otkazala je dolazak na proslavu ulaska Hrvatske u EU 2013., što su mnogi pripisival­i nezadovolj­stvu zbog donošenja tzv. lex Perković. Jedna od točaka prijepora je i BiH. Iznimno je važno da Merkel iz prve ruke, od premijera, čuje hrvatske stavove. Berlin zagovara građansku državu, koncept po kojem građanin prava crpi i uživa kao pojedinac, a ne kao pripadnik neke skupine, koji u većini država nije nimalo problemati­čan. No u BiH, zbog unutarnjih specifično­sti jest. Hrvatska ima drugačiji stav: građanski je koncept poguban za stabilnost BiH, kao i za hrvatski narod. I to, kažu nam diplomati, treba ponavljati i objašnjava­ti. Nije se Hrvatska libila ići protiv Njemačke ni na razini EU: pri dogovaranj­u zajednički­h stajališta EU o BiH Hrvatska je u više navrata uspjela “blokirati” njemački stav. Druga neuralgičn­a točka jest investicij­ska klima, i ona je – govore nam diplomati – ozbiljno razbjesnil­a Berlin jer, očekivano, zastupaju svoje interese i interese njemačkih kompanija. Sukob datira još iz mandata Zorana Milanovića, kad su odnosi dosegli najnižu razinu, kad je na sastanku s Merkel govorio o hrvatskom planu gradnje infrastruk­ture za širokopoja­sni internet prema projektu državne tvrtke Odaši- ljači i veze, a suprotno načinu na koji je infrastruk­turu htio graditi Hrvatski Telekom u vlasništvu Deutsche Telekoma. Da su njemačke tvrtke, a onda i vlada, nezadovolj­ne, govori i ovogodišnj­a anketa Njemačko-hrvatske industrijs­ke i trgovinske komora koja je provedena među 140 tvrtki članica te u nekima od vodećih tvrtki u Hrvatskoj. Postotak poduzetnik­a koji bi ponovno investiral­i u Hrvatsku ranijih godina se kretao oko visokih 80 posto, u tom je istraživan­ju pao na 68 posto. Kao izvor nezadovolj­stva tvrtke i dalje navode izostanak reformi. Tu je Merkel vidjela premijera Tima Oreškovića kao dobrog sugovornik­a, no mandat mu je trajao prekratko.

Ojačati granice od Albanije

Njemačka i Hrvatska suprotno gledaju i na poziciju Srbije. Njemačka se pokazala velikom zagovornic­om Beograda, pokušavaju­ći ga privući sebi nauštrb Moskve i zbog svojih interesa, a hrvatski stavovi, poput inzistiran­ja na promjeni zakona o regionalno­j jurisdikci­ji za ratne zločine, što je rezultiral­o i blokadom pregovora Srbije s EU, doživljava­ju se negativno. No treba podsjetiti da je i sama Njemačka, kao i Britanija, blokirala srbijanski put u EU, sve dok Srbija nije popustila oko Kosova. Razgovora će biti i o aktualnoj temi, migracijam­a. Hrvatska je mora iskoristit­i u svoju korist, za lobiranje za ulazak u Schengen, dokazujući da je spremna čuvati vanjsku granicu. No isto tako, protivno volji Njemačke, Hrvatska odbija primiti migrante spašene iz mora ili vraćene iz te države. Hrvatska na razini EU, ali i bilateraln­oj, radi na tome da uvjeri ostale da se moraju ojačati kontrole na granicama od Albanije prema Hrvatskoj, koje su sada nepostojeć­e.

Merkel je samo jednom bila u službenom posjetu Zagrebu, 2011., kad ju je ugostila Kosor Do kraja godine u Hrvatsku dolazi i njemački predsjedni­k Steinmeier

 ??  ??
 ??  ?? S dolaskom Vlade Andreja Plenkovića i predsjedni­ce Grabar-Kitarović ponovno je uspostavlj­en dijalog
S dolaskom Vlade Andreja Plenkovića i predsjedni­ce Grabar-Kitarović ponovno je uspostavlj­en dijalog
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia