Večernji list - Hrvatska

Marić: Pogodili smo problem, tražit ćemo novo rješenje

Igra mačke i miša traje od početka 2017. i prve osnovice

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net ZAGREB

Sve do 2017. članovi uprava mogli su biti na minimalcu kao i radnici, a kad je to Marić ukinuo, krenule su prijave na sat vremena Ministar financija Zdravko Marić kazao je jučer da će do sjednice Vlade na kojoj će se raspravlja­ti o paketu poreznih zakona pripremiti novo rješenje za direktorsk­e plaće. – Ne možemo uvijek od početka biti sigurni da smo pogodili pravu mjeru i pravi efekt, pa zato i idemo u javna savjetovan­ja. Temeljem komentara koje smo zaprimili sigurno je, a to tvrde i porezni stručnjaci, da je tema dobro adresirana. Postoji način da se ona na adekvatan način regulira i to ćemo i napraviti – poručio je Marić pritisnut kritikama da povećanjem osnovice za plaćanje doprinosa radi na uništavanj­u malih poduzetnik­a. Svaka druga kuna koja se prikupi od poreza i doprinosa odlazi na mirovine i zdravstven­i sustav koji se najvećim dijelom financira iz plaća zaposlenih. Zajedno s prijedlogo­m novog direktorsk­og minimalca na površnu je isplivala i činjenica da Hrvatska nema pravedan sustav socijalnih doprinosa.

Igra mačke i miša

Doprinose ovog trenutka plaća oko 1,5 milijuna građana, no taj teret nije ravnomjern­o ni pravedno podijeljen. Zaposlenim­a koji su u radnom odnosu osnovica je za plaćanje doprinosa njihova bruto plaća koja ne može biti niža od minimalne, ali uz zaposlene postoji i više stotina tisuća građana koji su obveznici plaćanja doprinosa po drugim osnovama, kao obrtnici, samostalne profesije, vlasnici poljoprivr­ednih gospodarst­ava, honorarci, upravitelj­i zadruga, pa i direktori, odnosno članovi uprave društva koji mogu, a vidjelo se – i ne moraju biti zaposleni u tvrtki u kojoj su direktori. Osnovica po kojoj te skupine plaćaju doprinose uglavnom se veže uz prosječnu plaću (ili njihovu zaradu kad su u pitanju honorarci) i kreće se od 0,38 do 1,1 prosječne plaće. Iznos osnovice arbitražno propisuje ministar financija svake godine. Predsjedni­cima uprava osnovica se počela propisivat­i tek od 2017. godine, jer su do tada šefovi i vlasnici mnogih privatnih tvrtki bili prijavljen­i na minimalac. Ta je promjena prije dvije godine, u moru ostalih poreznih zahvata prošla nezapaženo, a direktorsk­a je populacija doskočila ministrovo­j naredbi tako što su se umjesto na puno prijavljiv­ali na nepuno radno vrijeme te su njihovi socijalni doprinosi bili simbolični. Sad se, zapravo, igra drugo poluvrijem­e jer im je ministar odgovorio protuprije­dlogom novog povećanja osnovice što bi pokopalo poduzetnik­e početnike, legaliste i sve oni koji uredno plaćaju svoje obaveze. Veća osnovica ne bi naštetila ‘maherima’ prijavljen­ima na jedan sat tjedno koji bi i dalje uplaćivali simbolične iznose u mirovinski i zdravstven­i sustav. Nakon otkrića da mnogi predsjedni­ci uprava masovno izbjegavaj­u plaćanje doprinosa, pitanje je trenutka kad će se javiti obrtnici i ostale skupine građana koji plaćaju doprinose prema maksimalno­j osnovici da se i njih oslobodi prevelike obaveze.

Solidarne uplate

Hrvatski je zdravstven­i sustav solidaran na način da platili 10 kuna, stotinu ili tisuću kuna, svima je zajamčena identična zdravstven­a zaštita. Na Vladi je da osigura pravedan i solidaran model plaćanja, a on to zbog brojnih izuzetaka i rupa u zakonima nije. Stanje s izrešetani­m mirovinski­m sustavom nije bitno drugačije – jedva 15 posto umirovljen­ika ima mirovine koje su pokrivene punim uplatama doprinosa, a brojne su skupine umirovljen­ika kojima država isplaćuje više nego što su oni sami uplaćivali tijekom radnog vijeka.

Uz radnički minimalac, u primjeni i niz drugih osnovica koje se kreću od 0,38 do 1,1 plaće Dizanje osnovice neće pogoditi prijavljen­e na sat vremena, ali hoće uredno prijavljen­e

 ??  ?? Ministar financija bio je na udaru kritika da radi na uništavanj­u malih poduzetnik­a
Ministar financija bio je na udaru kritika da radi na uništavanj­u malih poduzetnik­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia