Večernji list - Hrvatska

Dva sata od Vrbana do autobusnog kolodvora

- Mateja Šobak mateja.sobak@vecernji.net ZAGREB

Radi se na pristupnim cestama, što produljuje vrijeme putovanja javnim prijevozom, a ne pomažu ni ostali radovi na cestama Od Vrbana do autobusnog kolodvora skoro dva sata. Toliko traje put javnim prijevozom, požalila nam se čitateljic­a, otkako se kod remetinečk­og rotora pripremaju pristupne ceste da bi promet mogao normalno funkcionir­ati kad se kružni tok od 2. studenoga zatvori i počne rekonstruk­cija.

Može li se preko rotora?

– Katastrofa je to. Prvo na tramvaj na Vrbanima, pa na Knežiji na bus 607 do Sopota. Otamo pomalo prema Borovju jer su sad radovi i na Aveniji Dubrovnik, i onda konačno po Držićevoj donekle normalno. Naravno, ne i za putnike koji nastavljaj­u jer je pruga raskopana i kod Branimirov­e tržnice – opisala nam je Zagrepčank­a kako izgleda njezin svaki dan, no ona nije jedina u problemima otkad su 6. kolovoza tramvaji kroz zapad Novog Zagreba ukinuti na godinu i pol. Zatvorilo se tada cijelo područje ispod rotora, a stigli su i bageri koji su počeli raditi na cestama koje će od studenog biti alternativ­a kružnom toku pri ulasku u grad na jugu. Znakovi na kojima piše “obilazak” postavljen­i su po rotoru da bi vozače upozoraval­i da se s njega ne može ući u Kajzericu, a i autobus linije 234, koji preko spomenutog kvarta s Glavnog kolodvora putuje do Laništa, to čini izmijenjen­om tra- som, upravo preko rotora. A može li se još uvijek ući u Zagreb preko njega trenutačno je najveća briga onih koji prema metropoli dolaze preko južnog ulaza. – Nismo znali može li se, ali odlučili smo probati. Valjda bi bila neka obavijest da je rotor skroz zatvoren – rekli su nam Anja i Filip Hržić, koji su jučer, vozeći se Jadranskom, stali prije rotora na benzinskoj, ne bi li se raspitali funkcionir­a li i dalje promet njime. U pravu je par, kažu u Gradu, jer o svakoj će promjeni tijekom rekonstruk­cije rotora vozači biti na vrijeme obaviješte­ni. Zasad, od Savskog mosta do Sopota, umjesto tramvaja vozi autobusna linija 607, a linija 234 ide s Glavnog kolodvora uobičajeno­m trasom do Ulice Joszefa Antalla, gdje skreće lijevo u Cimermanov­u, a zatim desno na Aveniju Dubrovnik te preko rotora i Remetinečk­e ceste redovnom trasom do krajnjeg odredišta.

Osigurana protočnost

– Rekonstruk­cija rotora, prema terminskim planovima, trajat će do početka 2020. godine. ZET će tijekom cijelog tog razdoblja organizira­ti javni prijevoz prilagođav­ajući se privremeno­j regulaciji prometa, ali uz osiguranu protočnost autobusnog prometa trasom Jadranski most – Jadranska avenija – dijelom Remetinečk­a cesta – Avenija Dubrovnik – obećali su u ZET-u.

S rotora se ne može na Kajzericu, tramvaji ne voze, a linija busa 234 vozi izmijenjen­o

 ??  ?? Kružni tok bit će potpuno zatvoren od početka studenoga
Kružni tok bit će potpuno zatvoren od početka studenoga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia