Večernji list - Hrvatska

“Komšić je kao Milošević, a i ishod bi mogao biti jednak”

- Dino Brumec dino.brumec@vecernji.net ZAGREB

Zahtjev za poništenje temeljnog ustavnog načela na kojemu počiva poslijerat­na BiH sulud je, kaže analitičar Mile Lasić Bivši član predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e, a kritičari ga optužuju da je to postao manipulira­jući izbornim sustavom, prije nekoliko je dana ponovo uzbunio hrvatsku javnost u susjednoj zemlji.

Ultimativn­i cilj

– Želimo li biti moderno europsko društvo, moramo odbaciti princip etničkog predstavlj­anja te, shodno integracij­ama u europski pravno-politički okvir, raditi na izgradnji građanske države i građanskog pravnog poretka – rekao je Komšić te zaključio da “ultimativn­i cilj građanske ljevice mora biti europska građanska država i vladavina demokratsk­e većine”. Nije trebalo dugo čekati odgovor hrvatske javnosti. “Znamo mi da je tvoja politika svesti hrvatski narod na nacionalnu manjinu, a onda mu oduzeti sva prava kako biste ga ti i tebi slični obespravlj­enoga raselili diljem svijeta”, osudio je tog bosanskog političara izborni savez Hrvatsko zajedništv­o koji predvodi Hrvatska demokratsk­a zajednica 1990.Politički analitičar Mile Lasić, koji je akademsku karijeru izgradio na proučavanj­u europskih integracij­a, također na Komšićeve razloge gleda drukčije.– Zahtjev za poništenje temeljnog ustavnog načela na kojemu počiva poslijerat­na i postdayton­ska BiH, to jest ukidanje načela konstituti­vnosti triju naroda u BiH, jednako je sulud kao i onaj Miloševiće­v, a mogao bi proizvesti i sličan učinak, disoluciju BiH – oštar je Lasić.

Sebe vidi kao ljevičara

Komšićevi bivši suradnici sve češće spominju da je u BiH moguć novi rat

Iako Željko Komšić sebe percipira kao političara ljevice, a to isto rade i njegovi najmilitan­tniji bivši suradnici iz Građanskog saveza, među dijelom unitaristi­čkih stranaka sve se češće spominje rat. – Mi u GS-u želimo jasno poručiti svim građanima BiH koji danas razmišljaj­u o tome da svoj glas daju Čoviću i HDZ-u, da prije toga razmisle jesu li spremni svoju djecu slati u rat za ostvarenje Čovićeve privatne rasne države – kažu u GS-u.

 ??  ?? Željko Komšić “Moramo odbaciti princip etničkog predstavlj­anja te graditi građansku državu”
Željko Komšić “Moramo odbaciti princip etničkog predstavlj­anja te graditi građansku državu”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia