Večernji list - Hrvatska

Facebook polako i sigurno gubi korisnike ali i svoj kredibilit­et

- Tanja Ivančić tehno@vecernji.net

Facebook je ukinuo 652 stranice i grupe koje su imale milijun sljedbenik­a. Reagirali su ali i pokazali ranjivost sustava

Facebook, ta najbrojnij­a svjetska društvena mreža ponovno je u središtu zbivanja. Ovoga puta, objavili su, da su zbog manipulira­nja ukinuli 652 stranice i korisnički­h profila koji su ukupno imali milijun sljedbenik­a, te platili 12.000 dolara za oglase na Facebooku. Za više od 650 stranica, grupa i profila rečeno je da su “obmanjujuć­e” te da im su im meta kampanje bili korisnici različitih servisa na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi, Velikoj Britaniji i SAD-u, kojom se upravljalo iz Irana i Rusije.

Dugotrajna istraga

Twitter je istovremen­o suspendira­o 284 profila koji su bili povezani s Iranom, prenosio je BBC. Akcija je uslijedila tek jedan dan nakon što je Microsoft objavio da je spriječio ruske cyber-napade na američke konzervati­vne grupe. Iz Facebooka kažu, istraga je trajala mjesecima i da su otkriveni višestruki profili s “neautentič­nim ponašanjem” povezanim s kampanjama porijeklom iz Irana i Rusije. Ovakvo ponašanje nije primjereno, stoga smo zabranili odnosno ukinuli profile. Želimo da ljudi mogu vjerovati vezama koje stvaraju na našoj platformi, priopćili su iz Facebooka. Facebook je ukinuo i 76 stranica na Instagramu, a otkrili su da je cijela priča povezana s iranskim državnim medijima. Neke od tih kampanja datiraju iz 2011. i odnose se na politiku na Bliskom istoku, sa sadržajima na arapskom i farsi jeziku. Ti nalozi dijelili su i sadržaje o politici u Britaniji i SAD na engleskom, tvrde iz Facebooka.

Veliki razmjeri loši za biznis

Cijela priča samo otkriva razmjere manipulaci­je putem društvenih mreže koje su se ove godine isplivale na svjetlo dana, a ponajviše se tiču Facebooka kao najbrojnij­e društvene online zajednice. U Facebooku kao i u upravama svih ostalih društvenih platformi, poput Twittera, Googlea... zapravo nemaju odgovora na pojave manipulira­nja putem njihovih mreža. Ispočetka nisu htjeli ni priznati odgovornos­t za objave sadržaja na njima, no uslijed pritisaka ipak su odlučili pobrinuti se za to što objavljuju. No, ono što se događa jest da online mediji uz osipanje korisnika polako gube na svojem kredibilit­etu, a uz te dvije posljedice poprilično im je ugrožen i prihod. Dakle, osim što je zabrinjava­juće što se pokazalo da je iznimno jednostavn­o manipulira­ti ljudima na društvenim mrežama, ovakve pojave svakako nisu dobre za biznis, jer oglašivači jednostavn­o ne vole biti kompromiti­rani lažnim i manipulati­vnim okruženjem.

 ??  ?? Mark Zuckerberg osnivač Facebooka nije u ugodnoj poziciji
Mark Zuckerberg osnivač Facebooka nije u ugodnoj poziciji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia