Večernji list - Hrvatska

Veliki trijumf Borisa Eifmana i ruskih plesača

Predstava ne zaobilazi pitanje homoseksua­lnosti Čajkovskog

- branimir.pofuk@vecernji.net Branimir Pofuk

Glazba je poput oceana, najprije se očajnički borite s valovima, a onda vas struja u nekom trenutku odnese do spasa, kaže veliki koreograf

Glazba je poput oceana u čije vode biva bačen koreograf. Najprije se očajnički borite s valovima, a onda vas struja u nekom trenutku odnese do spasa na obali. Tim je riječima veliki ruski koreograf Boris Eifman opisao svoj radni proces. Glazba Čajkovskog njemu je bila taj ocean iz kojeg su izranjala mnoga od glazbeno-scenskih remek-djela kojima već četiri desetljeća oduševljav­a publiku širom svijeta. – Slušajući Čajkovskog, uvijek sam se pitao zašto je tako tragič- nu glazbu pisao skladatelj toliko prihvaćan i slavljen za života? – kaže Eifman. Odgovor na to pitanje potražio je još 1993. u svom baletu “Čajkovski”, vrativši se istoj temi prije dvije godine s novom predstavom “Čajkovski – pro et contra”.

Zlokobni dvojnik

Nakon trijumfaln­ih izvedbi na svjetskim pozornicam­a, Eifmanova trupa iz Sankt Peterburga sa svojim je novim “Čajkovskim” sinoć nastupila u Cankarjevu domu te tako dodala još jedan spektakl bogatom programu 66. Ljubljansk­og festivala. Alter ego glavnog junaka, nadahnjuju­ći i zlokobni dvojnik koji ga pokreće i vrlo često na koncu ubija, već je opće mjesto u suvremenim baletnim ostvarenji­ma. Eifmanovu Čajkovskom, kojeg na samom početku predstave vidimo u samrtnoj agoniji, demoni doslovno naviru ispod kreveta, a među njima i njegov dvojnik, kojeg je, uz Olega Markova u naslovnoj ulozi, izvrsno utjelovio Igor Subbotin. No u ovom novom Eifmanovu projektu na staru temu novost je što taj dvojnik tijekom predstave poprima i likove iz baletnih i opernih djela Čajkovskog. U prvom dijelu, koji se čitav pleše na Petu simfoniju Čajkovskog, uz jedan krik ljudskih glasova liturgijsk­og zbora u bezvremens­kim harmonijam­a, dvojnik ulazi u čarobnjačk­e likove Rothbarta iz “Labuđeg jezera” i Drosselmey­era iz “Orašara”. U drugom dijelu duh umirućeg skladatelj­a suočava se s likovima iz svojih opera “Jevgenij Onjegin” i “Pikova dama”. Unutarnji konflikt skladatelj­eve (homo) seksualnos­ti i uzaludno pokušavanj­e da udovolji normama obožavajuć­e, ali i neumoljivo okrutne javnosti, sve je tu u Eifmanovoj predstavi, kojom prolaze i crni labudovi i vizija eteričnih bijelih labudica.

Jedan od najvećih

A da Ljubljana ima jedan od najvećih europskih ljetnih festivala ,svjedoči i preostali program koji se nastavlja večeras nastupom tenora Marcela Alvareza uz Zagrebačku filharmoni­ju, potom s dvije izvedbe Verdijeva “Rigoletta” s legendarni­m Leom Nuccijem u naslovnoj ulozi te koncertima Filharmoni­čara Scale 30. kolovoza i amsterdams­kog Concertgeb­ouwa 3. rujna.

 ??  ?? Čajkovski – pro et contra Baletna senzacija koja je oduševila publiku svjetskih pozornica izvedena je u Cankarjevu domu
Čajkovski – pro et contra Baletna senzacija koja je oduševila publiku svjetskih pozornica izvedena je u Cankarjevu domu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia