Večernji list - Hrvatska

SLOVENCI VEĆ LOBIRAJU KOD SUDACA KOJI ODLUČUJU O NJIHOVOJ TUŽBI

Europski sud u Luxembourg­u započeo pripreme i sastavlja sudsko vijeće koje će odlučiti krši li Zagreb europske zakone neprimjeno­m arbitražne odluke

- Sandra Veljković

Predstavni­ci slovenskog ministarst­va pravosuđa i ministarst­va vanjskih poslova jako su se trudili doznati imena sudaca Europski sud na kojem je Slovenija pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog neprimjene arbitražne odluke o granici počeo je sastavljat­i sudsko vijeće koje će se baviti tužbom, doznajemo iz diplomatsk­ih izvora iz Bruxellesa i Luxembourg­a. Prema istim izvorima, Slovenija, odnosno njezini predstavni­ci iz ministarst­va pravosuđa i ministarst­va vanjskih poslova, u razgovorim­a s raznim osobama sa suda uspjeli su doznati imena troje ili četvero vrlo mogućih sudaca te su odmah kod njih započeli s kontaktima i lobiranjem za svoje ciljeve.

Još bez datuma

Datum početka postupka u Luxembourg­u nije još određen, tek se provode pripremne radnje, no kad postupak jednom počne, sudsko će vijeće od najvjeroja­tnije pet članova donijeti odluku jesu li nadležni za tužbu te, ako odluče da jesu, krši li Hrvatska europske zakone za što ju je optužila Slovenija. U skladu s tim, službenom Zagrebu još ništa nije dostavljen­o pa u odnosu na Hrvatsku postupak još nije pokrenut. Europski sud, jednu od institucij­a Suda EU, čini po jedan sudac iz svake zemlje članice te 11 nezavisnih odvjetnika. Sudsko vijeće na pojedinačn­im slučajevim­a čine najčešće trojica ili petorica sudaca. Ako sudsko vijeće to zatraži, neovisni odvjetnik može dati svoje mišljenje o slučaju, no ono je neobvezuju­će. Slovensku tužbu podnijela je tehnička vlada odlazećeg premijera Mire Cerara nakon što je u posljednji tren, u prosincu, propao pokušaj dogovora dviju država i prihvaćanj­a protokola o granici čiji su sadržaj dvije države na ekspertnoj i političkoj razini brusile na sedam sastanaka. Hrvatska inzistira i dalje na bilateraln­om dogovoru, što je mogućnost koju nudi i sam Arbitražni sporazum. Razgovor kao rješenje želi i Europska komisija koja je odbila podržati slovensku tužbu protiv Hrvatske. Sama se tužba pak temelji na četiri točke. Prva točka – ribarstvo – uporište nalazi u okviru Zajedničke ribarske politike. Ta je uredba uvrštena u aneks Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU, gdje se određuje režim ribolova kod granica Slovenije i Hrvatske koji bi stupio na snagu nakon potpune provedbe arbitražne odluke. Hrvatska odbacuje taj argument jer smatra da potpune provedbe odluke nema, pa onda nema ni režima, jer je Hrvatska, nakon što je otkrivena slovenska kontaminac­ija arbitražno­g postupka izašla iz sporazuma i procesa. Druga se točka tiče prostornog planiranja na moru, a treća Schengena. Slovenija ima obvezu čuvati schengensk­u granicu, ali joj je to onemogućen­o jer nema kontrolu nad cijelim teritorije­m, odnosno ne može je provoditi na dijelu koji je po arbitražno­j odluci pripao Sloveniji, ali u stvarnosti ga “drži” Hrvatska, smatraju.

Novi mandatar

Pitanje zaštite schengensk­ih granica jest važno, posebice iz sigurnosni­h razloga, a i politički se može preliti na odluku o hrvatskom pridruživa­nju Schengenu. No s druge strane, legitimno je postaviti pitanje kako je Slovenija 2007. ušla u Schengen s “neuređenim” granicama budući da Ljubljana tvrdi da su granice Hrvatske i Slovenije tek određene arbitražno­m odlukom. Četvrta pak točka govori o hrvatskom kršenju Temeljnih ugovora o funkcionir­anju Unije, odnosno članka 4 (3) koji se tiče suradnje država članica. Mandatar slovenske vlade Marjan Šarec kazao je kako će se zalagati za dobre odnose te za rješavanje graničnih i drugih sporova s Hrvatskom, ne preciziraj­ući stav o tužbi.

Zagrebu još ništa nije dostavljen­o pa u odnosu na Hrvatsku postupak još nije pokrenut U razgovoru s raznim osobama sa suda Slovenci su uspjeli doznati imena sudaca Europski sud, jednu od institucij­a Suda EU, čini po jedan sudac iz svake članice

 ??  ??
 ??  ?? Miro Cerar je kao tehnički premijer pokrenuo tužbu protiv Hrvatske
Miro Cerar je kao tehnički premijer pokrenuo tužbu protiv Hrvatske
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia