Večernji list - Hrvatska

Aleksić i Smajo razišli se oko politike i rada s odvjetnici­ma, trpi – članstvo

- Valentina.wiesner@vecernji.net

Smaju je suspendira­o NO Franka zbog “soliranja” u komunicira­nju s ministrom Marićem i optužbe članova Franka za sukob interesa Valentina Wiesner Razilaženj­e u pogledu na način na koji treba usmjeravat­i političko djelovanje stranke Snaga, “produžene ruke Udruge Franak u Saboru”, doveo je do raskola među vodećim ljudima udruge. Nakon višemjeseč­nih pokušaja da nađu zajednički jezik, sukob je nedavno kulminirao suspenzijo­m Denisa Smaje iz Upravnog odbora Franka.

Heterogena skupina

– Denis Smajo suspendira­n je po odluci NO-a Franka, ali nakon provedene demokratsk­e rasprave unutar aktivista koji su većinski odlučili o suspenziji jer je solirao u komunicira­nju s ministrom Marićem i optužio određene članove za sukob interesa. Njegov izlazak u javnost čin je čovjeka kojem je važnija njegova slika nego interes onih koje zastupa Franak – prokomenti­rao je Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage, te dodao da će Franak i dalje raditi na pripremi za tužbe tzv. CHF dužnika, što im je prioritet. Ni Smajo ne štedi Aleksića: “Pozvao sam ljude u sukobu interesa na neopozive ostavke jer su napravili veliku štetu ugledu Franka. Tražio sam i da se Goran kao politički akter odmakne od Udruge u kojoj je uspio preko svojih ljudi preuzeti vlast. Ako podnesu ostavke, vratit ću se i nastaviti posao uz ljude koji nikada ništa nisu tražili za sebe”. Kao heterogena skupina, sastavljen­a od članova koje je povezivao primarno interes vezan uz kredite u CHF i poslovne politike banaka, Franak je početno definirao da će politički angažman Snage biti usmjeren isključivo na to, a o pitanjima o kojima se Aleksić kao zastupnik trebao izjasniti, odlučivalo se na internoj mailing listi sastavljen­oj od članova zainteresi­ranih za politički angažman. S vremenom su se pojavila mišljenja da se Snaga, ako namjerava rasti kao stranka, mora izjasniti i o drugim, često svjetonazo­rskim temama, također odlukama većine s mailing liste. Smajo i njemu skloni članovi tome se protive, Aleksićevi su za tu opciju. Dio koji se odnosi na sukob interesa adresiran je na Kalebotu jer je i on kao odvjetnik na popisu odvjetnika čije kontakte Franak prosljeđuj­e članovima koji podnose tužbe. Smajo se protivi formiranju popisa odvjetnika koji imaju svojevrsnu preporuku Udruge jer strahuje od zloporaba, a Aleksić smatra da je upravo to način zaštite članova od mogućih odvjetničk­ih apetita u sporovima. Zbog sukoba trpi članstvo jer se reputacija udruge koja iza sebe ima opipljive rezultate javnim raskolom srozava.

ANDREJ PLENKOVIĆ: Osuda masovnih kršenja ljudskih prava te dostojanst­veno obilježava­nje mjesta stradanja minimum je demokratsk­og identiteta Hrvatske

 ??  ?? Berba mandarina u dolini Neretve počet će za otprilike mjesec dana
Berba mandarina u dolini Neretve počet će za otprilike mjesec dana
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia