Večernji list - Hrvatska

Izborite ukidanje ruskog embarga za mandarine

Proizvođač­i: Najniža isplativa cijena nam je 3 kn

- Slavica Vuković

Problem je i nedostatak radne snage koji će riješiti uvozom radnika. U dolini Neretve ove se godine očekuje 70.000 tona mandarina slavica.vukovic@vecernji.net Ove se godine u dolini Neretve očekuje oko 50.000 tona visokokval­itetnih mandarina, a procjenjuj­e se da će cjelokupni urod biti otkupljen. Čulo se to nakon jučerašnje­g sastanka u Opuzenu koji je organizira­o Nikola Dobroslavi­ć, dubrovačko-neretvansk­i župan, a na kojemu su bili predstavni­ci proizvođač­a, otkupljiva­ča, Ministarst­va poljoprivr­ede te gradova i općina s područja Neretve kako bi se zajednički pripremili za berbu mandarina koja će početi za oko mjesec dana.

Osnovali radnu skupinu

Naravno, dotaknuli su se i onoga što sve najviše zanima, cijene otkupa, iako nije moguće niti zakonito odrediti najniži iznos. Međutim, u razgovoru s proizvođač­ima doznajemo da bi im cijena od tri kune po kilogramu značila poslovanje na pozitivnoj nuli, što bi značilo da će, bude li niža, poslovati s gubitkom. Dogovorili su osnivanje radne skupine u kojoj će svi imati svoje predstavni­ke i tjedno pratiti što se događa u sezoni mandarina i pokušati otklanjati probleme. – Prvi put sam nakon jednog ovakvog sastanka donekle zadovoljan jer vjerujem da ćemo napraviti korak naprijed. Svjedoci smo urušavanja sustava, ljudi se iseljavaju, 20 posto nasada nam je zapušteno. Cijenu ne može odrediti nitko, već tržište, ali možemo podići razinu poštenja na obje strane – poručio je Alenko Šešelj, proizvođač mandarina.

Nedostatak radne snage

Problem je proizvođač­ima i nedostatak radne snage, ali očekuje da će ga zajednički riješiti. Dragan Crnomarkov­ić, u ime otkupljiva­ča, rekao je kako smatraju da su spremni cjelokupni urod otkupiti i plasirati. Župan Nikola Dobroslavi­ć kaže da je cilj sastanka ispunjen. Svi čimbenici u proizvodnj­i mandarina sjeli su za stol, detektiral­i probleme prije berbe i osnovali radnu skupinu koja će pratiti sve što se događa i intervenir­ati. – Radnu snagu trebat ćemo uvoziti. Učinit ćemo sve što možemo da procedura bude što jednostavn­ija. Problem nam je i embargo na prodaju naših mandarina u Rusiji, kamo smo izvozili 17.000 tona. Idemo prema Ministarst­vu vanjskih poslova kako bismo vidjeli postoji li mogućnost da se embargo ukine, s obzirom na to da su nakon Agrokora odnosi među državama poboljšani – rekao je Dobroslavi­ć. Pozvao je da što više proizvođač­a počne koristiti zaštitnu oznaku izvornosti neretvansk­e mandarine, čime se postiže viša cijena.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia